Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
29.01.2015, 19:45

Trojčlenná rodina v jednoizbovom byte. Architektom stačil malý trik

Trojčlenná rodina v jednoizbovom byte. Architektom stačil malý trik
Zdroj: Peter Fabo

Architekti z pražskej kancelárie 0,5 Studio sa ujali premeny bytu 1 + kk na námestí I.P. Pavlova v Prahe, v ktorom žijú mladí manželia, ktorým sa narodilo dieťa. Byt veľký 50 metrov štvorcových bolo nutné rekonštruovať a novo prispôsobiť trojčlennej rodine. Všetko vyriešilo vstavané poschodie, píše portál idnes.cz.





Byt má jednu miestnosť s rozlohou 35 metrov štvorcových, kuchynský kút, kúpeľňu a toaletu. Hlavnú obytnú časť bolo nutné preorganizovať. Priestor musel ponúknuť spálňu, šatňu, knižnicu, jedálenský kút, detskú a obývaciu izba. Architekti všetko vyriešili vložením poschodia, pod ktorým vznikol dostatočný úložný priestor na oblečenie a osobné veci. Pod poschodie sa schovala aj knižnica. "Najskôr sme vymenili staršiu laminátovú podlahu za dubové parkety, ktoré izbu výrazne zútulnili a poskytli dieťaťu príjemnejšie prostredie pre hranie," hovorí architekt Vít Svoboda.

Poschodie zámerne zaberá celú šírku izby. Vďaka tomuto usadeniu sa miestnosť opticky nezmenšila. Vloženie poschodia do najmenej osvetlenej časti miestnosti umožnili stropy vysoké 3,5 metra. Podchodzia výška je 2,1 metra, trámiky a dosky poschodia zabrali 10 centimetrov a pochôdzna výška poschodia je 1,3 metra. Poschodie ohraničené bezpečnostnou sieťou je na bokoch posadené na šatníkových skriniach, uprostred ho podopiera knižnica. Vstupuje sa na neho po schodoch, pod ktorými vznikol ďalší priestor pre skladovanie väčších vecí. Knižnica pod poschodím vytvorila deliaci prvok, ktorý vymedzuje priestor pre budúce umiestnenie detskej postele.
 



Vo zvyšnej časti izby stojí jedálenský a pracovný stôl, bicia súprava a je tu miesto pre herňu. "Veľký dôraz sme kládli na použité materiály. Skrine sú z bieleho lamina, poschodie z naolejovanej brezovej preglejky s priznanou prírodnou štruktúrou. Jednu bočnú stenu izby sme nechali oškrabať, čím vznikol zaujímavý výtvarný prvok. Hlavné stropné osvetlenie je z jediného miesta vedené pomocou farebných textilných káblov," opisuje zariadenie interiéru architekt.

Vďaka vloženému podnebiu a nosným skriniam sa podarilo v jednej otvorenej miestnosti spojiť všetky funkcie potrebné pre pohodlné bývanie trojčlennej rodiny, ktorá nie je ochudobnená ani o cenný voľný priestor.

Snímky: Peter Fabo

Súvisiace články