04.02.2016, 00:00

Stačilo pár detailov. A zo zašlého interiéru sa vykľul originálny priestor

Stačilo pár detailov. A zo zašlého interiéru sa vykľul originálny priestor

Svojpomocne postavený rodinný dom z roku 1980 potreboval zmenu. Noví majitelia, mladá trojčlenná rodina, mali predovšetkým predstavu iného interiéru, otvorenejšieho a svetlejšieho, píše portál idnes.cz.



Na rekonštrukciu oslovili Terezu Čudovú Ajmovú zo štúdia Ta-Architektúra. Tá do jednoduchej dispozície domu s výmerou 135 m2 nemusela nijako zásadne zasahovať, stačilo niekoľko drobných úprav a zmien, ktoré však viedli k výraznému skvalitneniu vnútorného prostredia domu. Podarila sa najmä premena pôvodnej verandy na zádverie voľne prechádzajúce do haly, a to vďaka odstráneniu starých domových dverí a vybúraniu priezorov medzi týmito dvoma priestormi.

Praktické úpravy
Ďalšou dôležitou zmenou bolo optické prepojenie kúpeľne s priestorom schodiska pomocou presklenej šikmej steny, ktorá napomohla k zväčšeniu a presvetleniu kúpeľne, a najmä ozvláštneniu priestoru haly a schodiska. Vďaka tomuto zásahu sa využil aj „hluchý“ priestor nad schodiskom.



Architektka tu nechala osadiť umývadlo na dosku pri zachovaní dostatočnej priechodnej výšky schodiska. Intimita kúpeľne pritom nie je presklenou stenou nijako narušená, naopak, kúpeľňa sa vďaka nej stala súčasťou interiéru. V interiéri autorka rekonštrukcie tiež nechala odstrániť väčšinu dverí tak, aby bol priestor čo najotvorenejší a vzájomne prepojený.

Vybúral sa tiež pôvodný krb, ktorý priestorovo výrazne zasahoval do dispozície obývacej izby. Odhalené tehlové komínové teleso ale zostalo v pôvodnej podobe, bez ďalších opráv a omietania. Vypovedá tak o histórii stavby a skoršom spôsobe výstavby v kontraste s novými krbovými kachľami.

Výraznejšie dispozičné zmeny prebehli najmä v suteréne, kde z pôvodnej pivnice na uhlie a niekoľkých skladov vznikla šatňa, fitnes, práčovňa, sklad a toaleta so sprchou.

Ďalšími zásadnými úpravami pôvodného objektu bola výmena väčšinou trojdielnych plastových okien za hliníkové s odlišným tvarovaním a členením. V hlavnej obytnej miestnosti sa prebúralo veľké okno s priamym výstupom do záhrady. Do tej doby bol totiž vstup na záhradu možný iba hlavným vchodom.

Rodinné pamiatky
Čo sa týka interiérového vybavenia a povrchov, bola volená kombinácia veľmi jednoduchých, až strohých tvarov a moderných materiálov s niekoľkými historickými prvkami z rodinného dedičstva majiteľov.

Ide napríklad o schodiskovú lampu z pôvodnej stolárskej dielne praprastrýčka a dvere do kumbálu rovnakého pôvodu. Starý stolársky ponk je umiestnený v záhrade namiesto jedálenského stola. Ďalší historický prvok predstavuje jedálenský stôl objavený v bazári. Po obrúsení a navoskovaní sa stal základným kameňom domácnosti a výrazným dizajnovým prvkom interiéru.

Ostatné vybavenie je nové, väčšinu pevných prvkov nechala architektka vyrobiť na mieru. Interiér dopĺňajú vertikálne radiátory.


Súvisiace články

Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.