Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
07.11.2015, 00:00

Rodinný pasívny dom pomáhajú vykurovať aj okná

Rodinný dom na návrší nad českým Berounom ponúka nádherný panoramatický výhľad. Energeticky pasívna stavba bola totiž na pozemku situovaná tak, aby to prostredníctvom veľkých okien a obytnej terasy na druhom podlaží umožnila. Okná však aj kúria, píše portál idnes.cz.

Dom tvoria dva kvádre s rôznymi povrchovými materiálmi. Snímka: archív majiteľov


„Veľké okenné plochy súvisia s modernou architektúrou as prepojením a výhľadmi do exteriérov, ktoré sú z tohto miesta veľmi pekné. Poskytujú krásny pohľad na mesto. Avšak ich ďalšie funkcie okrem zaistenia denného svetla do interiéru sú pasívne solárne zisky, čo znamená, že veľké presklené plochy pomáhajú dom vykurovať,“ vysvetľuje Radek Začal z architektonického ateliéru Kubus, ktorý je autorom projektu.

Dom je hmotovo zložený z dvoch kvádrov s rôznymi povrchovými materiálmi. Menší kváder má prevetrávanú drevenú fasádu kotvenú na kontaktne lepenú tepelnú izoláciu.

Väčší kváder má kontaktné zateplenie, teda tepelnú izoláciu bez prevetrávania, s finálnou fasádnou stierkou. Na streche sú fotovoltaické panely na výrobu elektrickej energie.

Bočný svetlík pri vchodových dverách
Vyššie vchodové dvere (2,3 metra) spĺňajú všetky tepelno-izolačné požiadavky pre pasívny dom, preto nebolo nutné zádverie a vstupnú halu vlastného interiéru oddeľovať ďalšou tepelno-izolačnou konštrukciou.

Plné dverné krídlo dopĺňa bočný svetlík, ktorý priestoru dodáva potrebné denné svetlo a zároveň umožňuje vizuálny kontakt s exteriérom. Zádverie od vstupnej haly oddeľujú posuvné celosklenené dvere umožňujúce ďalší priechod svetla do vnútra interiéru.





Energetické a technické srdce domu, teda technická komora, je prístupná hneď zo zádveria domu. V tejto miestnosti je nielen systém pre vykurovanie a ohrev teplej vody, centrálny vysávač, ale aj práčka, sušička a nerezový drez pre ručné pranie.
 

Priestor, priestor, priestor
Vstupná hala je prvým priestorom, ktorý vás smeruje ďalej. Na želanie majiteľov je ladená do svetlých farieb. Podlaha je z prírodného dreva v dekore bielený dub.

„Vo vstupnej hale sme chceli zachovať maximum voľného miesta, pretože ide o hlavnú komunikačnú zónu domu. Preto sme tu použili posuvné dvere do stavebného púzdra,“ vysvetľuje architekt Začal.

Je tu tak hneď štvorica posuvných dverí a s nimi samozrejme štyri stavebné puzdrá pre zasúvacie jednokrídlové dvere, ktoré sú umiestnené tesne vedľa seba. Hoci sa to na prvý pohľad nezdá, umiestnenie puzdier sa ladilo takmer na milimetre a boli kladené vysoké nároky na presnosť montážnych prác.



„Budúca poloha dverí určovala ďalšie využitie priestoru v miestnosti za dverami,“ popisuje Radek Začal. Všetky dvere ústia do menších miestností, preto bolo použitie stavebných puzdier pre zasúvacie jednokrídlové dvere jednoznačným riešením.

Pre jednoduchšiu obslužnosť (ale aj podľa súčasných noriem), sú dvere do kúpeľne široké 70 cm, do špajze či komory stačilo 60 cm. Pre povrchové riešenie dverí bolo zvolené biele lamino, a to ako z praktických a dizajnových dôvodov, tak aj cenových.

Pretože kúpeľňa je malá, bolo pre jej optické zväčšenie na zasúvacie dvere nalepené zrkadlo. „Vďaka správnej montáži a použitému stavebnému puzdru sa netreba obávať, že vyššia váha dverí so zrkadlom ovplyvní ich plynulý posuv v puzdre. Nosné vozíčky pre dverné krídlo boli záťažovo testované na prevádzku 27 rokov v bežnej domácnosti. Navyše presnosť pohybu dverného krídla zaistí aj to, že sa zrkadlo na dverách nemá šancu poškodiť,“ hovorí Petr Paksi, riaditeľ spoločnosti JAP, ktorá puzdra vyrába.

Posuvné dvere uzatvárajú okrem malej kúpeľne tiež komoru, kuchyňu a v jej priamej blízkosti väčšiu potravinovú špajzu. V priestore pod schodiskom sa našiel priestor pre pianíno, pri ktorom rada relaxuje majiteľka domu.

Vždy upratané
Na vstupnú halu nadväzujú z jednej strany kuchyňa, z druhej obývacia izba. Kuchyňa s obývacou izbou sú prepojené celosklenenými posuvnými dverami s výškou 2,6 metrov, ktoré zároveň prepájajú aj oddeľujú oba priestory.

Kuchynskú linku zvolili majitelia v bielej farbe s vysokým leskom a tohto odtieňa sa držali aj pri výbere spotrebičov. Kuchyňa tak pôsobí minimalistickým a veľmi moderným dojmom.

Biela kuchyňa, biele spotrebiče, ale aj praktické dvierka a kovania umožňujúce urobiť v miestnosti rýchlo poriadok Snímka: archív majiteľov


„Manželka má rada všetko upratané, preto si maximum toho, čo bolo možné, schovala za dvierka atypickej, na mieru vyrobenej kuchyne,“ vysvetľuje majiteľ rodinného domu.

Kuchynská linka je tak vybavená otvorenými policami, ktoré možno kedykoľvek zavrieť. Všetko vďaka tomu pôsobí čisto, čo je vhodné aj v prípade nečakaných návštev.

Kuchyni dominuje veľký tmavý jedálenský stôl so šiestimi stoličkami. Do rovnakej farby je ladený aj nábytok v obývacej izbe, aby obe miestnosti farebne ladili. Obývacia izba je jedinou miestnosťou v dome, v ktorej nie je dominantnou farbou biela, ale zemitá hnedá.

Inteligentné žalúzie
V obývacej izbe a kuchyni sú smerom na juhozápad a juhovýchod situované veľké okenné plochy, ktoré tvoria veľká posuvné krídla. V letných mesiacoch ponúkajú možnosť maximálneho prepojenia interiéru so záhradou a terasou, ktorá je pred domom. Okenné drevohliníkové rámy majú v exteriéri antracitovú farbu, naopak v interiéri odtieň bieleného dreva, aby zodpovedali farebnosti interiéru.

Veľké okenné plochy sú doplnené vonkajšími žalúziami, ktoré je možné ovládať ako centrálnym ovládačom, tak aj diaľkovým ovládaním v jednotlivých miestnostiach. Systém predokenných žalúzií dopĺňa veterné a slnečné čidlo, žalúzie tak reagujú na intenzitu slnečného svitu alebo rýchlosť vetra.

„Na základe týchto parametrov vedia logicky vyhodnotiť, či je potreba okno tieniť, alebo nie. V prípade rýchlosti vetra vyššia ako približne 15 m / s sa žalúzie automaticky vytiahnu, aby sa zabránilo ich poškodeniu vetrom,“ objasňuje Radek Začal.

Po schodoch hore
Do obytného poschodia nás zo vstupnej haly privedie monolitické betónové schodisko obložené zhodným materiálom, ako je podlaha v hale, teda bieleným dubom. Nájdete tu spálňu majiteľov, detské izby a kúpeľňu.

Dostatok úložných priestorov rodine zabezpečuje na mieru vytvorená zostava vstavaných skríň na chodbe prvého poschodia, pokračujúca v rozšírenú parapetnú okennú časť. Rodina si toto miesto obľúbila ako príjemný relaxačný a čítací kútik s výhľadom na panorámu mesta. Pôvodne komunikačné funkcie chodby tak boli rozšírené aj o funkciu obytnú.

Spálňu rodičov dopĺňa praktická priľahlá šatňa, ktorá je opäť pre ušetrenie potrebného miesta uzavretá posuvnými dverami do stavebného puzdra.



Aj na tomto podlaží bolo zo strany architekta navrhnutých niekoľko atypických riešení. Prvý z nich predstavuje integrované odkladisko špinavej bielizne, ktoré je skryté vo vstavaných skriniach.

Rodinný dom v energeticky pasívnom prevedení poskytuje štvorčlennej rodine priestor na pohodlné a moderné bývanie. Dom má aj vonkajší sklad či zázemie pre záhradu a parkovacie státie pre dve autá.