Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
14.08.2015, 00:02

Z postele rovno na pláž. V Holandsku vznikol dom, čo pripomína dunu

Na holandskom ostrove Terschelling postavilo štúdio Marca Koehlera víkendovú chatu, ktorá zvonku aj zvnútra pripomína piesočnú dunu. Majiteľom ekologicky úsporného domu, o ktorom píše portál idnes.cz, záležalo najviac na vtáctve. Tlačili na robotníkov, aby dom stihli dokončiť, než tunajší vtáci začnú hniezdiť.

Prázdninová vila napriek netradičnému tvaru nepôsobí rušivo. Snímka: Filip Dujardin a Marc Koehler Architects


Obyvateľom ostrova Terschelling bola ekologická stavba domov odjakživa blízka. Sporiví Holanďania vždy radi využívali už raz spracované materiály. Na budovanie domov používali všetko, čo sa na ostrove vyplavilo z mora: stožiare z vrakov lodí, drevo a plechy prepravných kontajnerov. Mnohé takto postavené domčeky stoja na ostrove dodnes.

Terschellingská tradičná architektúra aj unikátne prírodné krásy ostrova boli veľkou inšpiráciou pri navrhovaní víkendového domu, ktorý si u amsterdamského štúdia Marc Koehler Architect spoločne objednali dvaja bratia.

Projektový tím v zložení Kasia Heijermanová, Miriam Tocinová, Anna Szcsureková, posilnený mladým českým talentom Jakubom Žohom, viedol architekt Carlos Moreira.

Vznikol víkendový dom, ktorý napriek svojej neobvyklosti nepôsobí neprijateľne či povýšenecky, ako voči prírode, tak svojim susedom.



PR manažérka štúdia Mariana Rebelo Fernandesová hovorí: „Majitelia chceli mať na pláži loftové bývanie. Nielenže sme želanie splnili, ale okrem toho sa nám podarilo dostať do dizajnu celého domu prírodu, ktorá ho obklopuje.“

Nejde len o veľké presklené plochy, ale tiež voľbu najvhodnejších materiálov a farebnosť. Nielen drevená fasáda, ale aj interiérové vybavenie, odtiene textílií alebo obkladu kozubu vychádzali priamo z farebnosti piesku pláží, miestnych tráv a samozrejme mora. V dome tak možno nájsť kompozície kovovo strieborné, okrové a pieskové, bronzových, zlatých a trávových tónov.

V najnižšom poschodí prázdninovej vily s rozlohou 180 metrov štvorcových sú tri samostatné a členité spálne so sociálnym zázemím a šatňami. Priamo z postele tak možno vybehnúť na pláž. Spálne vďaka svojej polohe poskytujú úplne pokojné spanie. Dom pokračuje otvoreným plánom obytného priestoru, ktorý prepája schodisko pripomínajúce prechádzku prírodou medzi dunami. Raz stúpate vyššie, druhýkrát zasa nižšie.

Na medziposchodí je čitateľský kútik s knižnicou, v najvyššom kuchynský kút prepojený s jedálňou a posedením v obývacej izbe. V kuchyni nechýba veľká televízia a od drezu sa ponúkajú krásne výhľady na pláž. V interiéri prevládajú prírodné materiály, symbolickým centrálnym prvkom je monumentálny a predsa jednoduchý kozub.

Interiér je veľkorysý a presvetlený. Snímka: Filip Dujardin a Marc Koehler Architects


Spálňam dominuje betón na stenách, farby sú v upokojujúcej palete šedej a bielej. Doplnky a svietidlá zvolil holandský architekt Koen Vieugel v čírom sklenenom dizajne, ktorý nenarušuje už tak pomerne dosť komplikovanú štruktúru interiérov. Oživením je tiež závesné plastové kresielko Ball Chair od fínskej dizajnérskej ikony, návrhára Eera Aarniu. Kresielko navrhol pre fínsku firmu Asko už v roku 1963.

Priestory sú elegantné a veľkorysé. Vďaka rozsiahlemu preskleniu nie sú v dome tmavé a pochmúrne kúty. Rám okna je z hliníka, rovnako ako u zvyšných okien v dome. Iný výraz mu dodáva pokračovanie latkového obkladu fasády, ktoré veľkú presklenú plochu neobvyklého tvaru skvelo začleňuje do fasády. Tá celá vznikla za pomoci hliníkového systému Reynaers.

Na prvý pohľad drevené fasádne panely sú vyrobené z krížom lepeného dreva (CLT), boli rezané laserom v špeciálnom programe BIM a ich výroba bola blesková: nepresiahla dva týždne.

Panely vyžadujú minimálnu údržbu a rokmi užívania bude dom naberať šedavú patinu. Vďaka pokojnej a skromnej farebnosti nijako nenarušuje svojím odvážnym tvarom okolité klasické prázdninové domčeky so sedlovými strechami v červenej a zelenej farbe.

Dom je postavený z trvalo udržateľných materiálov. Stavba bola dokončená v roku 2014 a výsledkom je energeticky vysoko úsporný dom, ktorý v lete poskytuje chladivé prístrešie redukciou tepelného príjmu a v zime nedochádza k významným tepelným stratám. Dom medzi dunami tak zanecháva minimálnu ekologickú stopu. Stavba sa už pýši dvoma oceneniami, cenou výrobcu hliníkového systému Reynaers a národnou cenou Bouwprijs 2015 v kategórii „Talent budúcnosti“.

 

Súvisiace články