StoryEditor

Výrazné schodisko aj kruhové okná. Moderná vila očarúva originalitou

22.09.2015, 00:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Dom by sa mal navrhovať doslova pozemku na mieru, aby sa mohli využiť všetky jeho benefity. V prípade projektu rodinného domu v Chomutove tak zohrala dôležitú úlohu geografická poloha pozemku, aj jeho južná orientácia s výhľadom na mesto, píše portál idnes.cz.



Svahovitý terén na samom okraji mesta ponúkol investorom neopakovateľný pohľad na mestskú krajinu. To spoločne s príjemnou orientáciou na juh priviedlo architektov z ateliéru Labor 13 k návrhu domu, ktorý maximálne využíva výhody pozemku.

„Dom predstavuje geometricky jednoduchú jednopodlažnú stavbu obdĺžnikového pôdorysu, ktorú sme umiestnili na severnú hranu parcely. Účel bol jasný: maximálne uvoľniť nezastavanú časť pozemku pre veľkú záhradu a podporiť ponúkajúce sa možnosť výhľadu,“ vysvetľuje architekt Martin Vomastek z ateliéru Labor 13, ktorý spoločne s kolegami Jiřím Bardodějom a Albertom Pražákom stavbu navrhol.

Autori projektu rešpektovali aj požiadavku investora, ktorý si želal priestrannú garáž. Tú architekti zapustili do terénu pod obytnú časť domu.

Schodisko ako dominanta
Pri pohľade na dom na svahovitom pozemku upúta na prvom mieste veľkoryso poňaté betónové schodisko, ktoré vedie cez celú záhradu kolmo pod hranu stavby. Odtiaľ pokračuje v odľahčenej variácii na pobytovú terasu, z ktorej sa vchádza do domu.



„Jasná čitateľnosť vonkajšieho tvaru budovy sa prepisuje aj do logického usporiadania izieb, ktoré sú radené pozdĺžne vedľa seba a ktorých jednu stenu vždy tvorí kompletne presklené priečelie,“ upozorňuje Jiří Bardoděj.

Najvýhodnejšiu polohu s najlepším výhľadom zaberá hlavná a najväčšia miestnosť, spojená obývačka s jedálňou a kuchyňou. Kvôli pomerne hlbokému zapusteniu interiérov do vnútornej dispozície domu umiestnili architekti nad túto obývaciu miestnosť stropný svetlík, ktorý zväčšuje výšku stropu a vpúšťa do priestoru denné svetlo.

 



Priestor medzi odpočinkovou zónou a kuchyňou oddeľuje iba nízka sústava skríň v tvare písmena L, ktorého dlhšia časť vybieha od rohového kozubu pozdĺž steny s televíziou ku kuchynskému pultu. Vznikla tak jednoduchá lavica pre posedenie pri varení či odpočinok.

Tvar i materiál pultu s žulovou doskou preberá tiež kuchynská linka. Všetky ďalšie kuchynské spotrebiče a úložné priestory sa skrývajú v materiálovo neutrálnej bielej stene.

„Vizuálne najlákavejším objektom tohto priestoru sú však svietidlá od dizajnéra Inga Maurera s plátkovým zlatom, ktorých sýto červené závesy vytvárajú zaujímavý detail vo farebné súhre so subtílnou konštrukciou konferenčných stolov,“ dodáva architekt Albert Pražák.

Dom s logickou dispozíciou
Zo spôsobu umiestnenia izieb na južnej strane domu vyplýva logicky aj vnútorná komunikácia, ktorú tvorí jediná úzka chodba s dômyselným riešením obkladov. Na jednej strane chodby umiestnili architekti vstavané úložné priestory a je tu aj prístup do menšej kúpeľne so sprchou.

Na druhej strane potom nájdete dvere do ďalších obytných miestností. Obkladový materiál použitý na stene pokračuje aj do izieb, kde z neho boli vyrobené dvere skríň, takže sa vytráca dojem obyčajnej nosnej steny.

Pokiaľ ide o rozmery a zariadenia, zodpovedá detská izba pracovni, veľkorysejší priestor zase ponúka spálňa manželov, ktorej dve steny predstavujú rozmerné tabule skla priečelia.

Spálňa zdieľa s druhou, väčšou kúpeľňou akúsi „súkromnú“ terasu, ktorá pokračuje úzkym pruhom pozdĺž pracovne a detskej izby v rozľahlú, hlavnú pobytovú terasu. Tá ďalej prechádza vo vonkajší bazén.

Zasunutie kúpeľne s vaňou za hranu obytných izieb poskytuje potrebné súkromie a súčasne nebráni pre dom dôležitému výhľadu. Neutrálny vzhľad betónovej stierky tu kontrastuje s výrazne ružovým sklom.

„Naším vizuálnym zámerom bolo vytvorenie jednotného priestorového dojmu v interiéri, ten sme dosiahli pomocou niekoľkých zjednocujúcich prvkov. Jedným z nich je napríklad jednotná podlaha vo všetkých vnútorných priestoroch domu z kamennej dlažby,“ hovorí architekt Vomastek.



Výrazný detail kruhových svetlíkov v hmote domu, ktoré ju rozčleňujú a presvetľujú priestor terasy, sa opakuje aj v interiéri domu v podobe veľkých, takisto kruhových lustrov.

Stropné svetlíky nad pobytovou terasou, vytvárajúce cez deň zaujímavú hru svetiel, sú zároveň zasklené a podsvietené LED pásikmi pre večerné posedenie. Ako zjednocujúci prvok funguje aj častý kontrast farebných plôch a doplnkov na inak neutrálnom pozadí.

 

01 - Modified: 2007-09-23 09:22:00 - Feat.: 0 - Title: Rakúšan sa vyhrážal bývalej partnerke zabitím
01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 14:01