StoryEditor

Rodina si na samote postavila luxusný dom. Žijú v architektonickej perle

22.01.2016, 23:00

Svetovo preslávené štúdio Olson Kundig z amerického Seattlu postavilo na samote luxusný dom. Neobvyklú stavbu si nechala na výnimočnom mieste amerického západu postaviť rodina Shanea Atchisona. Krásny dom si užíva jeho žena Tasha a dve malé deti, syn Keegan a dcéra Frances, píše Marcela Vraná pre portál idnes.cz.



Mimoriadnu zimnú rozprávku uprostred skál si tento rok prvýkrát doprajú plnými dúškami. Lyžovanie, sánkovanie, výlety a neustály kontakt s prírodou. Takéto sezónne sídlo hľadala mladá rodina dlho.

Pôvodne si predstavovali, že budú tráviť víkendy v klasickej chate v bežnom horskom stredisku, zvažovali aj kúpu nehnuteľnosti v Kanade. Nakoniec u nich zvíťazila myšlienka na vlastnú, úplne novú a architektonicky hodnotnú stavbu, ktorá prežije generácie a bude ležať v panenskej prírode.

Vybrali si pozemok v rovnakom pohorí, kde leží najzasneženejšia hora sveta, Mount Baker, uprostred Národného parku Severnej Kaskády v americkom štáte Washington, neďaleko mesta Winthrop.



O návrh požiadali slávneho architekta Tom Kundiga zo štúdia Olson Kundig, ktoré založil jeho kolega Jim Olson a Tom Kundig sa k nemu presne pred dvadsiatimi rokmi pripojil.

Kundig prišiel s originálnym nápadom, v ktorom sa tematicky vrátil do minulosti, keď miestne prérie brázdili obytné vozy nových osídlencov. Tí prespávali najjednoduchšom možným spôsobom. Vozy zhlukli okolo centrálneho ohniska a vytvorili improvizovanú osadu. Rovnakým spôsobom rozhodil Kundig po pozemku tri prízemné a jeden poschodový obytný blok.

Dohromady tvoria dom s rozlohou 380 metrov štvorcových. Obklopujú stredový kameň, ktorý od kúpy pozemku nezmenil miesto ani o centimeter a navyše pribudol celoročne využívaný vyhrievaný exteriérový bazén. Hlavným stavebným materiálom sa stalo recyklované drevo, ktoré chráni oceľové obloženie. Drevo, betón, kov a kameň: všetky materiály pôsobia dohromady tak, ako keby boli medzi skalami prirodzene samé od seba.

V najmenšom bloku je samostatná sauna, v najväčšom bloku sú garáže, technické zázemie a izba pre hostí. Ďalšia spálňa sa nachádza v poschodovej stavbe, kde je aj samostatná miestnosť s domácim kinom. Stenu izby možno v lete vyklopiť o deväťdesiat stupňov a miestnosť úplne otvoriť. Rodina si môže užiť jedinečné spojenie s prírodou napríklad aj vo chvíli, keď v televízii sleduje dôležitý športový zápas. Televízny program si možno vychutnávať aj z pohodlia luxusného prostredia bazéna.



Posledný, spoločenský blok domu v sebe sústredí kuchyňu, jedáleň a obývaciu izbu s oživým srdcom domu: betónovým krbom, obklopeným výhľadom do ďalekého okolia.

Vzdušná a prekvapivo otvorená štruktúra, ktorá delí celý dom na štyri jednotlivé bloky, sa môže zdať na prvý pohľad nepraktická, majitelia si ju však pochvaľujú. Otvorený plán úplne búra bariéry medzi exteriérom a interiérom. Pred prudkým slnkom a množstvom snehu chránia dom veľkorysé strešné konzoly.

Interiéry domu zariaďovala spoločne s Tomom Kundigom dizajnérka Debbie Kennedyová. Jednoduché a prísne účelné línie nábytku nechávajú vyniknúť prírodu, ktorá je najväčšou perlou stavby. Nad kuchynským ostrovčekom visia lustre od Toma Dixona, červené stoličky v jedálni sú od firmy Moooi. Iné kúsky, ako napríklad konferenčný stolík v obývacej izbe, sú vyrobené na mieru a navrhol ich ako jedinečné kusy priamo pre tento dom sám Kundig. Vybavenia kúpeľne a kuchynského drezu je od firmy Hansgrohe.

Kým detskému interiéru vládnu hravé farby - postele a koberce sú v tyrkysovej, oranžovej a ružovej kombinácii - v spálni rodičov i hlavnom obytnom priestore dominujú teplé farby a konzervatívne vzory, ako je napríklad káro na textilných poťahoch kresiel. Celý dom tak do detailu presne vystihuje a rešpektuje náturu aj vkus rodiny: otcovi na dvore pred domom parkuje s láskou starostlivosťou zahrnutý veterán, pick-up Chevrolet Task Force z druhej polovice päťdesiatych rokov.


01 - Modified: 2008-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Na čo nesmie zamestnávateľ zabudnúť pri vypĺňaní tlačiva
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 06:33