StoryEditor

Trblietky v očiach či hračka v nohe. Toto sú najkurióznejšie vianočné zranenia

23.12.2014, 11:01
Pricviknuté očné viečka či popichanie od vianočných stromčekov. Vianoce sú plné nástrah a budete prekvapení, čo všetko sa vám môže stať.

Ste presvedčení, že Vianoce sú skutočne sviatky pokoja a mieru? Potom pravdepodobne odchádzate na sviatky na inú planétu. Vianočné prázdniny sú z hľadiska úrazov a nehôd jedným z „najplodnejších" období roka. V snahe vytvoriť idylickú atmosféru a užiť si Vianoce na maximum si ľudia lámu končatiny, vypichujú oči, pália kožu a spôsobujú množstvo rozličných zranení. Vitajte na exkurzii vianočných úrazov:

Adventné šialenstvo
Tradičné šialenstvo začína už niekoľko týždňov pred Vianocami, kedy nastupuje rituál predvianočného upratovania. Práve zranenia pri upratovaní sú, podľa údajov poisťovne UNIQA, po zraneniach z rekreačného športu, druhé najfrekventovanejšie medzi udalosťami tohto druhu vo voľnom čase, pričom dominuje obdobie novembra a decembra a pády z rebríka.

Gazdinky si lámu najčastejšie zápästia pri páde v rámci umývania okien, vešania záclon a utierania prachu. Tradičné predvianočné úrazy si tiež spôsobujeme pri pečení koláčov alebo neskôr pri príprave slávnostnej večere. Podľa štatistík Českej poisťovne prevládajú popáleniny a rezné rany. „Klasickou" nehodou pri vianočných prípravách aj počas vianočných sviatkov sú aj domáce požiare. Časť z týchto požiarov pritom vzniká pri príprave sviatočnej hostiny. Ak sa vám teda „podarí" zapáliť olej na panvičke (napríklad pri vyprážaní kapra), pamätajte si, že horiaci olej sa nikdy nesmie hasiť vodou, ale najlepšie je oheň zadusiť napríklad zavretím pokrievkou, alebo plechom na pečenie.


    

Pricvaknuté viečka i vylámané zuby
A potom to konečne vypukne. Rodina sa zíde pri slávnostnom stole a následne rozsvietenom stromčeku s hromadami darčekov. Preto sa otvára nové pole pôsobnosti pre ďalšie úrazy. Denník Telegraph zhromaždil najkurióznejšie vianočné úrazy, ktoré sa stali vo Veľkej Británii. Na čestnom mieste sa umiestnili očné viečka privreté do zipsu svetra, ktorý nešťastník našiel pod stromčekom. V tesnom závese sa potom držia zranenia očí spôsobené konármi vianočného stromčeka, pod ktorý sa najmä deti vrhajú s prílišnou vášňou.

Lekári tiež počas Vianoc „lovia z očí trblietky z vianočných ozdôb a kamienky zo snehových gúľ uplácaných zo špinavého snehu. (to u nás, zdá sa, tento rok odpadá). Relatívne časté sú tiež zranenia z nešikovne buchnutého šampanského. Podľa ďalšej z vianočných štatistík sa každoročne niekoľko desiatok ľudí zraní pri snahe rozskrutkovať vianočné darčeky nožom miesto skrutkovača. Na lekársku pohotovosť prichádzajú aj nešťastníci, ktorí rozšliapli pod stromčekom nadelené hračky a zapichli si ich malé časti do nohy, alebo tí, ktorí si vianočné dekoráciu splietli s cukrovinkami a poškodili si chrup v snahe o ich skonzumovanie.
    

Prežite to!
Popri tejto bizarnej hitparáde vyzerá dusenie sa jedlom či zapichnutá rybia kosť ako nezaujímavá banalita. Podľa ankety serveru Vitalia má so zapichnutou kosťou skúsenosť šesťdesiat percent ľudí, pričom šestnásť percent z nich muselo pre pomoc k lekárovi. K zapichnutiu rybej kosti dochádza najčastejšie v oblasti koreňa jazyka a krčných mandlí a v žiadnom prípade by ste sa nemali snažiť nahmatať ju. Tým len vyprovokujete vracanie, môže dôjsť k jej vdýchnutiu, alebo k mechanickému poškodeniu vnútri ústnej dutiny.
Pokiaľ k zapichnutie kosti dôjde, skúste sa napiť, alebo si dať pár súst chleba, alebo kúsok vareného zemiaka. Tie kosť obalia a uľahčia jej prehltnutie.

Ďalším potenciálnym nebezpečenstvom, ktoré na vás počas vianočných sviatkov číha, sú potravinové alergie. Na vodné živočíchy (teda ryby a kôrovce) sú alergické tisícky Slovákov. Tradičným kameňom úrazu sú vianočné stromčeky, adventné vence a sviečky vôbec. Keď už sa vám podarí bez väčšej ujmy upevniť stromček do stojanu a ozdobiť ho (práve pri tejto príležitosti dominujú pády podporené hojnou konzumáciou alkoholu), ešte nemáte istotu, že si nepodpálite byt.


„Typické vianočné požiare sú tie spôsobené neopatrnou manipuláciou so sviečkami (hlavne na adventných vencoch) alebo prskavky, pri ktorých často horia adventné vence, obrusy, koberce, záclony a pod. Kvôli zvýšenej intenzite činnosti v kuchyniach pri prípravách sviatočných pokrmov sa potom každý rok množia prípady vznietenia potravín pri varení, " uvádzajú na svojich stránkach hasiči. Podľa nich je potrebné, aby si ľudia uvedomili, že moderné byty a domy sú doslova preplnené vysoko horľavými materiálmi. Na mieste je preto maximálna opatrnosť so všetkými zdrojmi otvoreného ohňa, ktorý navyše nesmú zostať bez dozoru. Napríklad v okruhu ôsmich až desiatich centimetrov od plameňa sviečky presahuje teplota dvesto stupňov Celzia, čo stačí na zapálenie papiera či textílie.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-01-30 13:40:49 - Feat.: 0 - Title: Hubblovmu teleskopu sa pokazila najdôležitejšia kamera
01 - Modified: 2024-03-17 15:36:00 - Feat.: - Title: V uliciach Liptovského Mikuláša behal medveď, zranil niekoľko ľudí. Zviera je už mimo mesta 02 - Modified: 2024-02-15 11:27:58 - Feat.: - Title: Nesnažte sa vždy o osobný rekord 03 - Modified: 2024-01-25 20:00:00 - Feat.: - Title: Herečka Diana Mórová po ťažkom zranení ruky: Úraz v divadle, nasledovala operácia! 04 - Modified: 2024-01-25 10:06:15 - Feat.: - Title: Vyradená Andrea Verešová. Zranenie ju odstavilo od plánovaného biznisu?! 05 - Modified: 2024-01-22 13:32:12 - Feat.: - Title: Vlhová si roztrhla predný krížny väz v kolene. Čaká ju operácia, oznámil tréner Pini
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
17. apríl 2024 02:01