StoryEditor

„Nobelovku“ za architektúru získal Čiľan. Pozrite si jeho projekty

17.01.2016, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Prestížnu Pritzkerovu cenu, ktorá je považovaná za jedno z najvýznamnejších ocenení v oblasti architektúry, získal tento rok Čiľan Alejandro Aravena. Okrem iného aj za to, že navrhuje dôstojné byty pre chudobných ľudí, píše portál idnes.cz.

Porota ocenila 48-ročného tvorcu najmä za jeho projekty verejných budov a sociálneho bývania, pri ktorých navrhovaní programovo kladie dôraz na ekologickú udržateľnosť, vplyv stavieb na formovanie spoločnosti a medziľudských vzťahov a na technologické inovácie.

„Porota vybrala architekta, ktorý prehlbuje naše chápanie toho, čo je skutočne výnimočný návrh. Alejadro Aravena je priekopníkom spolupracujúceho prístupu, ktorého výsledkom je silná architektúra, ktorá zrkadlí aj výzvy 21. storočia,“ uviedla porota.

Podľa jej názoru Aravenove stavby poskytujú ekonomické príležitosti tým menej privilegovaným, zmierňujú následky prírodných katastrof, znižujú spotrebu energie a vytvárajú priateľský verejný priestor. „Jeho inovatívne a inšpiratívne architektonické dielo je dôkazom, že stavba dokáže zlepšovať ľudské životy,“ napísali porotcovia vo svojom vyhlásení.

Aravena je v poradí 41. laureátom Pritzkerovej ceny, o ktorej sa niekedy hovorí ako o obdobe Nobelových cien na poli architektúry. Vlani cenu získal nemecký architekt Frei Otto.


Aravena sa v posledných 20 rokoch presadil najmä vďaka návrhom školských budov a zariadení, či už to boli sídla lekárskej fakulty, matematickej fakulty a školy architektúry v Santiagu de Chile alebo internáty univerzity St. Edward 's v texaskom Austine. V roku 2006 stál pri zrode tvorivej iniciatívy Elemental, z ktorej sa postupne stalo uznávané štúdio zameriavajúce sa na projekty v oblasti infraštruktúry, dopravy, verejných priestorov a bývania.

Štúdio Elemental a jeho líder Aravena sa snaží v spolupráci s vládnymi úradmi a samosprávou navrhovať napríklad najrôznejšie systémy nízkorozpočtového sociálneho bývania tak, aby dôstojný byt mohli získať aj tie najchudobnejšie vrstvy obyvateľstva. Dbá pritom na trvalú udržateľnosť a ekológiu.

Svoju víziu bude presadzovať aj ako prezident tohtoročného benátskeho architektonického bienále, ktoré sa koná od konca mája do konca novembra.

Pritzkerovu cenu založil v roku 1979 americký podnikateľ Jay Pritzker a jeho žena Cindy. Medzi nositeľmi sú napríklad Óscar Niemeyer, Ieoh Ming Pei, Norman Foster a Jean Nouvel. Laureát dostáva medailu a finančnú odmenu 100 000 dolárov.

01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 06:50