StoryEditor

Káva, záhradka či gril. Vytvorte si balkón snov

10.04.2015, 00:02
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Zmeňte odkladisko nepotrebných vecí na relaxačný priestor. Jar je na to ideálna.


Balkón snov pre milovníka kvetov. Snímka: IKEA

Pre premenu balkóna alebo terasy, ktoré zatiaľ slúžili skôr len ako odkladisko nepotrebných vecí než ako miesto relaxácie, je jar ideálna. Vhodnou voľbou nábytku i ďalších doplnkov možno získať priestor nielen lahodiaci oku, ale aj funkčný a praktický.

Aj na malý balkón alebo lodžiu možno umiestniť kvetiny aj pohodlné posedenie. Stačí dodržať najmä tri rady: zavesiť, sklopiť, stohovať. Vysvetlenie týchto odporúčaní je jednoduché.

„Ak máte potrebu väčšieho úložného priestoru, odporúčam rozšíriť ich aj na steny. Pomocou políc, háčikov a tyčí vytvoríte priestor pre umiestnenie rastlín aj uskladnenie stoličiek či záhradníckeho náčinia. Vonkajšie stoličky by som volil buď stohovateľné, alebo skladacie, tie potom môžete jednoducho zavesiť na háčik na stenu balkóna. Na úzky balkón sa hodí polkruhový stolík, ktorý jednoducho pripevníte k stene. Variantom tiež môže byť nástenný stôl sklápacie alebo rozkladací,“ odporúča Ladislav Takács, interiérový dizajnér z IKEA Česká republika.



Podľa neho nie je problém ani vytvoriť si z obyčajného balkóna viacpodlažnú záhradu, a to s pomocou políc a policových dielov. „Čo nie je možné schovať do police alebo skrinky, ako napríklad vonkajší gril, môžete ukryť pod vodeodolný poťah či kryt. Poťahy sú praktické aj mimo sezónu, kedy chránia vybavenie balkóna pred nepriaznivými vplyvmi počasia,“ vysvetľuje Ladislav Takács.

Ak je váš balkón situovaný na juh či na západ, je možné, že ho potrebujete tieniť pred slnkom. Existuje viacero možností od rozmanitých slnečníkov cez zásteny až po altánky, ktoré sa hodia nielen na záhradu, ale aj na terasu.

Okrem zaistenia tienistého miesta, kde môžete relaxovať aj za horúceho slnečného dňa, vie tieto praktické doplnky zabezpečiť svojim majiteľom aj natoľko potrebné súkromie.

Pri slnečníkoch je potrebné vyberať také, ktoré sú z materiálu obsahujúceho UPF (faktor ochrany pred UV žiarením), ktorý zachytí minimálne 95 percent ultrafialového svetla.

„Odporúčam tiež vyberať slnečníky s vetracími otvormi, ktoré znižujú nápor vetra, takže vám to slnečník neodfúkne. Dôležité tiež je, aby sa slnečník dal nakláňať, pretože len tak vám poskytne ochranu pred slnkom i zrakmi susedov po celý deň,“ približuje možnosti Ladislav Takács.

Tradičné okrúhle slnečníky so stredovou nohou sa na úzkych balkónoch natoľko neuplatnia. „Pre lepšie použitie sa stále častejšie používajú typy s takzvanou bočnou nohou, prípadne slnečníky s menším priemerom na pohyblivom ramene, ktoré sa pripevňujú na stenu,“ radí dizajnérka Petra Veselá.

Ak máte balkón nezastrešený, slnečník z vodeodolnej tkaniny môže zároveň výborne slúžiť ako ochrana pred letnou dažďovou prehánkou. Ušetrí vám tak tiež prácu s odpratávaním sedákov a iných textílií, ktoré na balkóne máte.

„Skvelým doplnkom k slnečníku sú zásteny. Tie jednoducho pripevníte k zábradliu pomocou pásikov s prackou a získate tak dokonalú ochranu pred nechcenými pohľadmi okoloidúcich aj pred vetrom a slnkom. Zásteny sa dajú zohnať v niekoľkých farebných prevedeniach, takže doladia štýl vášho balkóna,“ hovorí Ladislav Takács.

Pri lodžiách volia majitelia často zasklenia, ktoré znižuje náklady na vykurovanie, výrazne obmedzuje aj prašnosť a hlučnosť (až o 18 decibelov). Zároveň zvyšuje bezpečnosť. Ale aj tu býva nutné chrániť priestor pred slnkom. Najčastejšie potom prichádzajú k slovu vertikálne žalúzie a rolety.

 

idnes.cz

01 - Modified: 2007-05-04 12:22:00 - Feat.: 0 - Title: Ferguson postavil domáci titul nad triumf v Lige majstrov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-14 22:00:00 - Feat.: - Title: Riaditeľ Nestlé pre HN: Zvýšeniu cien sa nevyhneme ani my. S vybranými produktmi sme sa museli rozlúčiť 03 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 04 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 05 - Modified: 2024-04-08 13:30:20 - Feat.: - Title: Pijete bezkofeínovú kávu? Zrejme sa v nej nachádza látka, ktorá sa používa ako rozpúšťadlo a spôsobuje rakovinu
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:33