StoryEditor

Buď ja alebo dvere, povedala si žena a získala byt snov

01.02.2016, 23:00

Už od školy som si priala vlastné bývanie vytvorené na mieru podľa svojich predstáv. Po niekoľkých rokoch v podnájmoch som objavila inzerát, kde bol byt s nádhernou terasou, píše pre portál idnes.cz Eva Zehnálková.



Byt bol v tri roky starej novostavbe, pôvodnú dispozíciu 3 + kk (kuchynský kút) upravili vtedajší majitelia na 2 + kk s veľkou obývacou izbou a oddelenou kuchyňou, z jednej izby sa stala priestranná šatňa. Nevýhodou bytu bola malá a veľmi tesná chodbička plná dverí. Pri vstupe do bytu ma obklopilo celkom sedmoro dverí s kovovými zažltnutými zárubňami s dekorom v tom najlacnejšom štandarde.

„Buď ja, alebo tie dvere,“ pomyslela som si a v duchu premýšľala o ďalších možnostiach dispozičných úprav. V byte som ale cítila veľký potenciál, navyše priestranná terasa prebíjala negatívny dojem zo stiesneného priestoru chodby. Rozhodla som sa teda pre prvý variant a obratom zložila zálohu.

Napriek pochybnostiam ľudí v mojom okolí, ktorým sa zdalo bláznivé rekonštruovať takmer nový byt, som sa pustila do kompletnej obnovy. Rozhodla som sa splniť si svoj dlhoročný sen a vybudovať byt na mieru svojím prianiam a predstavám.



Začalo sa búraním
Prvou radikálnou úpravou bolo zrušenie komory v chodbe. K bytu patrili ďalšie vonkajšie komory s úložnými priestormi, navyše veľká šatňa poskytovala dostatok priestoru na všetko potrebné. Zbúraním komory sa z malej chodbičky stala priestranná vstupná hala a ubudli tak aspoň jedny dvere. Šestoro dverí bolo ale na jednu chodbu stále viac než dosť.

Nasledovalo vybúranie všetkých podláh v byte, ako aj obkladov a kompletnej sanity v kúpeľni a na WC. Najväčším orieškom a nočnou morou stavbárov bolo zbúranie televíznej steny, ktorú predchádzajúci majitelia postavili z tvárnic a bridlicového obkladu na mieste podľa pôvodných dispozícií navrhnutej kuchynskej linky.
Počas rekonštrukcie som bývala, ako sa dalo. Čiastočne som čerpala dovolenku, pracovala na diaľku u rodičov, využila ponuku kamarátky. Dve noci som dokonca skúsila bývať uprostred rekonštrukcie a provizórne si ustlala v zapečatenej šatni.

Po odchode remeselníkov som sa potajomky vkradla do vlastného bytu, kde bola odpojená voda a kompletne odinštalovaná sanita. Večernú hygienu som vykonala na vedľajšej čerpacej stanici a ráno o šiestej utiekla do neďalekého fitnescentra užiť si bazén a teplú sprchu. Ďalšie dni som sa však už radšej ubytovala v hoteli, odkiaľ som to mala rovnako blízko do práce aj na kontrolu prebiehajúcich prác v byte.

Biela a kov
Pri začatí rekonštrukcie som mala jasnú predstavu iba o farbách a type obkladu a o nových podlahách. Pôvodne pestrofarebný byt nahradila čisto biela farba v kombinácii s kontrastnou čiernou a jasne červenými a chrómovými doplnkami.

Tušila som však, že pre finálnu podobu celého interiéru musím najprv vymyslieť, ako budú vyzerať nové interiérové dvere. Inšpiráciu som čerpala na veľtrhoch bývania, v showroomoch, predajniach i na internete.



Skúšala som rôzne kombinácie a práve vďaka nim mi došlo, že tmavé dvere, o ktorých som premýšľala, nie sú do tmavej vstupnej miestnosti plnej dverí to pravé. Inšpiráciu som hľadala tiež v už hotových realizáciách, kde som narazila na fotografie veľmi podobne dispozične riešeného bytu s bielymi lesklými dverami s kovovými zárubňami. Bola to láska na prvý pohľad a rovnako ako pri výbere bytu to bolo veľmi rýchlo rozhodnuté. Zaobstarala som si tiež sklenené dvere, ktoré odľahčili aj presvetlili priestor vstupnej haly. Sklo bolo navyše možné dodať s vlastným motívom, pre ktorý som zvolila rovnaký kvetinový vzor, ako som mala na už zakúpených jedálenských stoličkách.

Biela lesklá dyha a kovolaminát sa tak stali základom pre ďalšie miestnosti. V rovnakom materiáli som zvolila nové dvierka renovovanej kuchynskej linky, kovové doplnky, vo farbe a materiáli zárubní je aj lišta pod kuchynskou linkou.

Naozaj pyšná som však na multifunkčnú stenu, ktorú som si nechala vyrobiť na mieru podľa vlastného návrhu. Posuvný televízny panel je vyrobený z bielej lakovanej dyhy, rovnako ako vybrané dvere, a skrýva vstavané lôžko pre hosťa aj dostatok úložných priestorov. Chrómové držiaky na poháre osvetlené LED pásom podčiarkujú celkový štýl a duch interiéru.

Čiernobielu kombináciu s chrómovými prvkami a sklenenými doplnkami som zvolila aj do ostatných miestností. V kúpeľni aj v predsieni zas dominujú veľkoformátové zrkadlá. Najprv som sa obávala, čo to po dodaní dverí urobí, lebo pôvodným plánom bolo množstvo dverí eliminovať, nie ich opticky zdvojnásobiť.

Po výslednej montáži dverí som bola viac ako milo prekvapená. Z môjho takmer dokončeného bytu, v ktorom stále trochu strašili pôvodné dvere a provizórne natreté kovové zárubne, sa v tú chvíľu stal úplne iný priestor.


01 - Modified: 2008-01-26 12:19:00 - Feat.: 0 - Title: Srbského ministra vnútra museli po autonehode operovať
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 02:58