Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
08.02.2016, 00:00

Dom pri lese bol splneným snom. Nikto netušil, že aj najväčším problémom

Dom pri lese bol splneným snom. Nikto netušil, že aj najväčším problémom

„Majiteľ oslovil náš ateliér v čase, keď už mal za Prahou kúpený pozemok aj s kusom lesa, ktorý miestu dodáva unikátnu atmosféru. Les má ale zásadnú nevýhodu, jeho ochranné pásmo je 50 metrov, čo by výstavbu na pozemku znemožnilo,“ vysvetľuje začiatky spolupráce architekt Lukáš Pejsar z ateliéru 3AE.

„Zažiadali sme preto o výnimku, ktorú sme našťastie dostali. Výrazne nám pomohol fakt, že úrad už takéto povolenie udelil pri susednom pozemku,“ objasňuje začiatky projektu architekt Pejsar pre portál idnes.cz.


 

Ďalším charakteristickým rysom parcely bolo dvojmetrové prevýšenie oproti príjazdovej komunikácii. To sa vyriešilo plošnou modeláciou terénu, ktorá tento „val“ posunula až do časti za dom. Pobytová časť pozemku vrátane domu tak spočíva takmer na rovine, zatiaľ čo smerom k lesu vznikol terasový schod, ktorý výrazne pomáha domu zapadnúť do krajinného rázu.

Miesto stretnutí videokonferencie
Majiteľ mal jasnú predstavu o tom, čo má v dome byť, jeho priestorové usporiadanie, aj čo od svojho nového domova očakáva. Po veľmi dlhých rozhovoroch dospeli majitelia a architekti k výsledku, ktorý maximálne vyhovuje predstavám rodiny.

Žltý sklenený obklad ladí so všadeprítomným smrekovým drevom, na strane druhej oživuje a zvýrazňuje triezvy nábytok. Snímka: Martin Zeman

„V období štúdie a projektovania stavby sme s investorom venovali diskusiám veľké množstvo času. Veľmi netradičný na našej spolupráci bol fakt, že klient bol v čase projektovania domu prevažne mimo republiky a schôdzky prebiehali väčšinou virtuálne cez videokonferencie, čo aj pre nás bola nová skúsenosť,“ opisuje architekt Pejsar.

S odstupom času pripúšťa, že má síce radšej osobné stretnutia, napriek tomu však na neho tento spôsob komunikácie zapôsobil prekvapivo pozitívne.

V lete slúži tepelné čerpadlo ako klimatizácia
Od začiatku bolo jasné, že pôjde o nízkoenergetický dom. Rozhodovanie pri výbere jednotlivých technológií bolo dlhšie. Najväčšiu dilemu riešili pri návrhu vykurovania, kde nakoniec zvíťazila kombinácia podlahového kúrenia na prízemí a teplovzdušného vykurovania s rekuperáciou tepla v druhom podlaží.

Zdrojom energie je tepelné čerpadlo vzduch / voda, ktoré kúri do dvoch akumulačných nádrží. Jedna slúži pre ohrev vody, z druhej je energia distribuovaná do podlahového a teplovzdušného vykurovania. Vďaka tomu, že tepelné čerpadlo vie aj chladiť, môže systém vykurovania slúžiť v lete ako klimatizácia domu.

Ďalšou požiadavkou klienta bol krb. Pretože krb v nízkoenergetickom dome nie je ideálne riešenie, museli architekti starostlivo vyriešiť problém nechceného prehrievania priestoru.

Krb je v obývacej izbe, ktorý je otvorený cez obe podlažia, teda teplo sálajúce z kozuba stúpa až pod strešnú rovinu, odkiaľ ho nasáva rekuperácia a následne teplo rozvádza do celého objektu.

Realizácia prebiehala hladko, pretože všetky veci boli premyslené a rozhodnuté už pri projektovaní. Nosná kostra bola postavená za štyri dni.

„Pri vlastnej stavbe domu sme urobili iba zopár drobných zmien. Technológia masívnych drevených panelov je všeobecne úplne presná, eliminuje veľa ľudských chýb, rýchlosť výstavby je neporovnateľná s ostatnými a hlavne zaručuje veľmi príjemnú vnútornú klímu. Vďaka klientovmu obrovskému zmyslu pre detail, nadšeniu a erudícii sa podarilo postaviť dom, ktorý je praktický a funkčný,“ konštatuje architekt Lukáš Pejsar.


Cookies

Na našich stránkach používame cookies. Slúžia na zlepšenie našej práce a vášho zážitku z čítania HNonline.sk. Bližšie informácie nájdete v Pravidlách používania cookies. Spracovanie a správu cookies nastavíte priamo vo Vašom prehliadači.