StoryEditor

Rodina žije uprostred divokej džungle. Dom si postavila za sedem dní

21.11.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Mladý slovinský architekt Marko Brajovic si postavil uprostred brazílskej džungle víkendové sídlo. Originálny a ekologický dom uprostred divokej prírody využíva aj ako štúdio pre tvorivé workshopy, píše portál idnes.cz.



Uprostred džungle národného parku Parque da Bocaina, v susedstve miestnych vodopádov Perequé, vyrástol alternatívny domček. Miestni obyvatelia ho pomenovali Archa. Pripadá im ako loď, ktorá priplávala morom divokej džungle až k centrálnym vodopádom. Otvorený a vzdušný dom s jednoduchou dispozíciou, ktorú tvorí obdĺžniková stavba, dvanásť metrov dlhá a desať a pol metra široká, dokončil chorvátsky architekt Marko Brajovic tento rok v lete.

Brajovic sa pred rokmi rozhodol opustiť rodnú zem a začal cestovať. Predtým pracoval a študoval v Benátkach a Barcelone, vzápätí však opustil európsky kontinent. Rozhodnutie žiť kočovný život mu však dlho nevydržalo. V Brazílii si našiel svoju životnú lásku, miestnu rodáčku Teku, a tá ho presvedčila, že táto juhoamerická krajina je dokonalým miestom pre život. Nadchla ho národná srdečnosť, otvorenosť a najmä obrovské možnosti, ktoré krajina poskytuje pre jeho profesiu scénografa a architekta.

Spoločne s manželkou Tekou majú dnes už dve malé deti. V najväčšom brazílskom meste Sao Paulo má Marko veľmi úspešné architektonické štúdio a venuje sa veľkým projektom na celom svete.



Od začiatku kariéry sa venuje téme udržateľného rozvoja a ochrany prírodných zdrojov. Práve ekológia bola jednou z nosných tém, ktoré dominovali brazílskemu pavilónu, na ktorého realizáciu pre milánske Expo sa Marko Brajovic podieľal a stala sa dôležitým hýbateľom aj pri navrhovaní víkendového a pracovného domu v amazonskej džungli.

Marko našiel svoj nový domov. Jeho stavba navyše slúži na rekreáciu aj tvorivú prácu. V dome s rozlohou 130 metrov štvorcových môžu tráviť čas aj dve rodiny s deťmi.

Parcela, ktorú Marko Brajovic vybral, je dostatočne vzdialená od civilizácie, ale zase to nie je úplný koniec sveta, kde by sa bál žiť. Najbližšie sídlo je v prístavnom mestečku Paraty, čo je jedno z najturistickejších a zároveň najmalebnejších miest v Brazílii.

Mesto bolo vyhlásené za národnú kultúrnu pamiatku a je preslávené svojou harmonickou koloniálnou architektúrou z 18. storočia. Alternatívci ho od sedemdesiatych rokov minulého obsadzujú kaviarňami, butikmi, reštauráciami, ateliérmi a ekocentrami.

Hlavnú inšpiráciu našiel Marko v pôvodných domorodých obydliach s klenutou konštrukciou. Tá sa dala v prípade potreby veľmi rýchlo premiestniť. Architekt so svojim tímom dom postavil počas jediného týždňa a rovnako rýchlo dokáže dom rozobrať a postaviť na inom mieste.

Samonosná konštrukcia, vyrobená z karbónovej ocele, uhlíka a zinku je ľahká, jednoduchá a má minimálny dopad na okolie. Marko Brajovic citlivo upravil aj okolie domu. K vodopádom Perequé vedie prosté kamenné schodisko.

Interiér domu je otvorený. Od hlavnej obytnej zóny je možné oddeliť spálne a sociálne zázemie. Posuvné dvere na priznaných koľajniciach sú zároveň estetickou súčasťou domu.



Na sedenie slúžia sivé vrecia Fatboy, jedálenský stôl obklopujú stoličky Fatboy od slávneho dánskeho dizajnéra Arneho Jacobsena, ktoré navrhol už pred viac ako šesťdesiatimi rokmi. Ikonické kúsky dopĺňa obria drevená cievka, ktorá slúži ako konferenčný stolík, alebo na mieru vyrobený nábytok z tropického dreva.
Novostavbou v džungli chce Marko Brajovic obnoviť prastaré a prapôvodné silné puto, aké medzi človekom a prírodou vždy bolo, iba ho použitím nových technológií zasadil do moderného rámca 21. storočia.

01 - Modified: 2007-11-14 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Čo už stihol Sarkozy
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 16:49