StoryEditor

Na svete je sviečka, ktorá horí donekonečna

29.12.2014, 16:00
Autor:
idnes.czidnes.cz

Londýnsky módny návrhár Benjamin Shine prišiel na nápad, ako takmer donekonečna recyklovať sviečku. Stačí ju zapáliť a užiť si jej príjemné svetlo. Vosk časom stečie do odkvapkávača s knôtom a vznikne tak úplne nová sviečka, ktorú môžete opäť zapáliť.


Snímky: Gizmodo.com


Nápad je tak jednoduchý, až je takmer geniálny. Zo sviečky nazvanej Rekindle Candle sa vďaka nemu môžete radovať hneď niekoľkokrát. Výrobok vyzerá ako klasický svietnik, do ktorého vložíte špeciálnu sviečku. Po zapálení steká jej vosk do dutej priehľadnej trubice so zaveseným knôtom, ktorá tvorí nohu svietnika. Vosk teda na vrchu svietnika mizne a naspodku z neho vzniká sviečka.

Priehľadný stojan, ktorý je zároveň zbernou vosku, sa dá rozložiť na dve časti. Nová sviečka tak môže byť opäť vložená do svietnika. Ešte pred tým sa ale musí do nádoby pod svietnikom zavesiť ďalší nový knôt. To je jediná povinnosť. Výhodou je čistota celého procesu. Vosk nekvapká na stôl, ani nesteká po svietniku.



Skvelý nápad dizajnéra Benjamina Shiney nie je skutočné perpetuum mobile, aj keď sa k nemu trocha blíži. Problémom je vosk vo sviečke a jeho chemická reakcia. Po každom vyhorení je sviečka menšia a menšia. S tým sa ale nedá nič robiť. Sviečka by sa mala dať použiť dvanásťkrát od prvého zapálenia.

idnes.cz

01 - Modified: 2007-02-02 07:52:00 - Feat.: 0 - Title: Generálne riaditeľstvo už sídli v novej budove
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
26. apríl 2024 07:46