StoryEditor

Geniálny nápad do malých bytov. Stačí zatiahnuť a celý byt zmizne

25.10.2015, 23:00

Pár inteligentných pohybov s nábytkom vyrobeným na mieru a celý byt sa schová. Stačí málo a z maličkej garsónky s 28 metrami štvorcovými sa stalo bývanie, ktoré vyhovie všetkým nárokom. Multifunkčnú jednotku v Miláne navrhlo štúdio WOK, píše idnes.cz.



Keď staviate domov pre seba, viete vopred presne, čo očakávate a čo sa v ňom naopak za žiadnu cenu nesmie objaviť. Keď však chystáte byt na prenájom, ktorý musí vyhovieť všetkým, neoplatí sa skĺzavať do osobnej roviny. Na čo si potrpíte vy, nemusí druhého zaujímať, a preto je dobré obrátiť sa na nezávislých profesionálov.

Presne takto uvažovala talianska dáma v stredných rokoch, keď získala ďalší, nový byt do svojho portfólia nehnuteľností a obrátila sa na milánskej štúdio WOK, ktoré od roku 2009 tvorí trojica mladých nadaných architektov: Marcello Bondavalli, Nicola Brenna a Carlo Alberto Tagliabue.

"Majiteľka garsónky s nami už v minulosti spolupracovala, pred rokmi sme jej zrekonštruovali byt," hovorí architekt Marcello Bondavalli. "V dome vlastní niekoľko bytov, v niektorých žije jej rodina, iné prenajíma. Dala nám kľúče od prázdneho bytu a jediné, čo povedala, bolo, že celá rekonštrukcia zdevastovaného priestoru, vrátane nového zariadenia, nesmie v žiadnom prípade presiahnuť tridsaťpäť tisíc eur. "

Prestavba dvadsiatich ôsmich metrov štvorcových trvala tri mesiace. Bolo potrebné, aby práce postupovali rýchlo a majiteľka nestrácala príjmy z nezrealizovaného prenájmu. Architekti stanovený rozpočet nepresiahli a v prepočte za 35-tisíc eur sa im podarilo byt skutočne originálne, elegantne a moderne zrekonštruovať.





Hlavným stavebným materiálom bola lacná preglejka, ktorá prestupuje celým interiérom. Jej prírodne tónovaný dezén tvorí hlavnú obytnú izbu, v kúpeľni a kuchyni ju nahradil pastelový tyrkys. Farebnosť a materiály spoločne s lesklou bielou podlahou dotvárajú štýlový interiér, ktorý korešponduje s aktuálnymi trendmi, ovplyvnenými škandinávskym dizajnom.

Byt dokáže vďaka jednoducho prestaviteľnému nábytku rýchlo slúžiť v akejkoľvek dennej i nočnej situácii nielen samotnému majiteľovi garsónky, ale aj nečakaným návštevám. Zo spálne sa ľahko stane jedáleň, stačí zložiť výklopné lôžko a vytiahnuť stôl pre štyri osoby, ktorý v iných chvíľach dňa pohodlne funguje ako pracovná doska. V prípade potreby je možné z úschovnej steny vytiahnuť ďalšie plnohodnotné lôžko, ktoré inak majiteľ používa ako sedačku, a ponúknuť návšteve na prenocovanie.

Ako architekt Marcello Bondavalli zdôrazňuje, majiteľka nechala mladému tímu plnú dôveru a oplatilo sa jej to. Nielen, že prestavba prebehla rýchlym tempom a po sto dňoch mohol byt privítať prvého platiaceho nájomníka, ale predovšetkým vznikol účelný a funkčný byt, ktorého interiér uvítajú nájomníci bez rozdielu pohlavia, veku či záľub.

Najväčšia devíza garsónky, slnečná terasa, zostala prirodzenou dominantou priestoru. Pred prestavbou bytu tomu tak nebolo, za kuchyňou a kúpeľňou bol hluchý a tmavý priestor, do ktorého slnko nesvietilo. Vyzýval tak na umiestnenie lôžka, ale tomu protirečila jeho nestrategická poloha priamo oproti hlavným vstupným dverám.

Všetky tieto negatíva prestavba zrušila. Kuchyňa sa presunula na miesto pôvodnej kúpeľne a kúpeľňa stojí v rohu pôvodne plánovaného spacieho kúta. Sedací kusový nábytok je stohovateľný, alebo sa dá zavesiť.



Garsónka dobre poslúži ako jedincovi, tak napríklad ako štartovací byt mladého páru. Dnes by tím architektov na výsledku nemenil vôbec nič. Za najväčšie plus priestoru považujú práve variabilitu a multifunkčnosť jednotlivých prvkov, ktoré dokážu v rôznych obmenách slúžiť obyvateľov bytu po celý deň aj noc, bez toho, aby akokoľvek znižovali komfort a radosť z bývania.

Dobre odvedená práca sa mladým architektom už zúročila. V lete dokončený projekt nielenže vzbudil záujem u odbornej verejnosti, ale štúdio WOK sa dostalo k ďalším mimoriadnym zákazkám: aktuálne okrem menších úprav verejných priestorov v Miláne pracujú tiež na prestavbách hneď dvoch veľkých historických vidieckych sídiel.

01 - Modified: 2007-10-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Slováci v zahraničí
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 02:49