StoryEditor

Kúpila 300-ročný dom a urobila z neho najkrajšie vianočné bývanie

26.12.2015, 23:00

Na okraji St Agnes, jednej z najtypickejších anglických pitoreskných dediniek v tradičnom grófstve Cornwall na juhozápade Anglicka, stojí už 300 rokov kamenný domček. Romantickú chalúpku si môžete prenajať. Noc v rozprávkovom dome so slamenou strechou stojí cez vianočné sviatky 555 eur, píše idnes.cz.




Sarah Stanley, riaditeľka a majiteľka britskej realitnej on-line platformy Unique Home Stays, ktorá prepája majiteľov výnimočných nehnuteľností so záujemcami, ktorí si želajú v unikátnych stavbách stráviť hoci len pár dní, nevydržala len navštevovať nádherné a starostlivosťou zahrnuté stavby, ktoré pomáha prenajímať. Jeden skvelý dom si zariadila aj pre seba a svoju rodinu. Aby v dňoch, keď sa vo svojom prázdninovom sídle nemôže zdržiavať, dom nezíval prázdnotou, zaradila ho do ponuky agentúry.

Pamiatkovo chránený objekt bývalého statku, ktorý bol postavený v rokoch 1690 - 1710, je jednou z najstarších zachovaných nehnuteľností v širokom okolí. Stojí na konci prašnej cesty, uprostred lúk a vysoko nad morskými útesmi. Postupne sa rozrastal po dlhých tristo rokov, s chlievmi aj hospodárstvom. Majitelia sa živili ako mliekári a dom sa poctivo dedil z generácie na generáciu. Posledný z vlastníkov, manželia v dôchodkovom veku, žiadnych potomkov nemali. Sily im ubúdali, a preto sa vlani na Vianoce rozhodli dom predať. Tento rok na jar sa zhodou šťastných okolností stretli so Sarah Stanley. Z nezáväzného rozhovoru sa čoskoro vykľul životný obchod pre obe strany.



Manželia boli radi, že ich milovaný domov padol do rúk niekomu, kto si ho bude vážiť a dôkladne sa o neho starať. Sarah Stanley zase kúzlu nezvyčajné stavby okamžite prepadla. "Dom, kde nenájdete jediný pravý uhol ani rovnú stenu, som si na prvý pohľad, asi aj dosť iracionálne, zamilovala. Najkrajšia je jeho komplikovaná dispozícia - izby sú rozdelené do štyroch poschodí. Všetko vznikalo postupne a prirodzene tak, ako statok bohatol, a rodina sa rozrastala," vysvetlila Sarah Stanley.

Kolegyňa Sarah, Annabelle Edney, priznáva, že úpravy na dome netrvali dlho. Nebolo treba ani žiadne radikálne zásahy. "V dome sa nepretržite vyše tristo rokov žilo, majitelia šli s dobou a rekonštruovali dom podľa svojich potrieb. Sarah si dom len zmodernizovala, pomohli miestni remeselníci, z ktorých mnohí na dome pracovali už skôr. " Jednoznačne najzábavnejšie bolo zariaďovanie interiéru, aby sa tu každý návštevník okamžite cítil ako doma. Domček dostal veľké svetlíky, v kúpeľni priamo nad vaňou, ale aj v schodiskovej hale. Tmavé interiéry zalial dostatok prirodzeného priameho svetla.

 



Sarah s Annabelle odviedli vynikajúcu prácu. Domček láka na poctivý a tradičný britský interiér. Pohodlné kreslá a sedačky obklopuje masívny drevený nábytok, hebké kože a miesto kobercov kožušiny položené na doskovej podlahe, staré plechové lampy a desiatky dekorácií, ktoré dizajnérky nakúpili a nazbierali v miestnom charitatívnom obchode. Prútené košíky, porcelánové vázy, kameninové misy,  staré lodné kufre namiesto konferenčných a odkladacích stolíkov dokresľujú spolu so starostlivo vybraným textilom z prírodných súkien čarovnú atmosféru starého dobrého Anglicka. Zasnený dom vyzýva k pokojnému trávenie vianočných sviatkov, hraniu stolových hier pri svetle sviečok a v krbe praskajúci oheň podporuje romantickú atmosféru, ktorá prestupuje celým maličkým domčekom.

Okolie domu je rovnako nádherné a upravené, k moru a oceánu je len pár krokov, neďaleko leží aj v kraji preslávená farma Callestick, kde dodnes predávajú jednu z najobľúbenejších tradičných britských smotanových zmrzlín. Prvé Vianoce v opravenom dome si chce užiť majiteľka Sarah Stanley so svojou rodinou, v novom roku ale počíta s plným vyťažením a na návštevníkov sa teší: "Dlhých 300 rokov sa v dome bez prestania bývalo, bol by hriech nechať ho opustený," dodáva .

 


 

01 - Modified: 2007-12-16 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Americkí biznismeni chystajú v Liverpoole zmeny
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 01:30