StoryEditor

Dom, ktorý vyrástol na jazere

24.09.2014, 00:00
Autor:
apnapn
Predstavujeme stavby nominované v prestížnej súťaži CE-ZA-AR. Hlasujte za cenu verejnosti.

Už po trinástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám každý deň predstavia jedno nominované dielo. Tak, ako ho vidia sami jeho autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Zapojte sa do hlasovania. Najkrajšiu stavbu vyberte TU.


Kategória RODINNÉ DOMY

Dom na jazere (Jakubov)
Autori:
Peter Rakšány, Marián Rímeš, Patrícia Schafferová, Dezider Rakšány
Foto: Peter Rakšány

Tento dom je dôkazom tvrdenia, že prekážky v nás vedia vyburcovať potenciál, ktorý by možno inak zostal skrytý. Autori sa museli popasovať s náročnými prírodnými podmienkami, navyše chceli, aby s nimi budova nebojovala, ale harmonicky ho dopĺňala. Vznikla tak zaujímavá symbióza, ktorú si môžete pozrieť aj v galérii nižšie.

O tom, ako Dom na jazere vznikal, hovorí jeden z autorov Peter Rakšány:

„Hlavnou myšlienkou netradičného prístupu k stavbe bolo priniesť architektúru, ktorá je dnes často navrhovaná vo svete. Zmeniť tak myslenie a pohľad ľudí na rodinný dom, ktorý nemusí byť len obyčajná kocka s trojuholníkom. Ale môže byť hravý, plný svetla, výhľadov a radosti. Môže vytvárať prostredie, kde človek žije v spojení s prírodou a neuzatvára sa medzi štyri steny s malými priehľadmi von. Pozemok sa nachádza v blízkosti niekoľkonásobného chráneného prírodného územia. Je v páse medzi dvoma vodami, riečkou a jazerom. Návrh musel rešpektovať veľké obmedzenia tohto prostredia. Navyše na pozemku musela zostať prístupová komunikácia. Z týchto dôvodov sme sa rozhodli pre zdvihnutie obytných miestností nad úroveň terénu. Týmto spôsobom sme zachovali výhľad na jazero aj pre okoloidúcich a taktiež pozemok je stále plnohodnotne využiteľný pre letné šantenie detí v tieni.

Ďalším veľkým benefitom je pocit súkromia v interiéri napriek veľkým preskleným plochám. Zdvihnutím sa hmota domu dostala do úrovne korún stromov, čím splynula s prostredím. Splynutiu napomáhajú aj drevené lamely, ktoré sú súčasťou fasády a vytvárajú prirodzený raster podobný štruktúre stromu. Strecha je zazelenená, na jar rozkvitnutá ako lúka. Snažili sme sa o čo najväčšie zachovanie nálady prostredia, o návrh čo najviac nenápadný, splývajúci s prostredím. A tiež nevytvárať nátlakovú architektúru, ale naopak, kontinuitu tohto nádherného prostredia plného prírody. Konštrukcie sú riešené vo svojom objeme minimalisticky. Sú štíhle, inšpirované prírodou, ktorá taktiež nikdy neplytvá materiálom.“

Pozrite si aj koncept bytovky, ktorá vytvára (nielen) svojim obyvateľom príjemné prostredie nielen na bývanie.

01 - Modified: 2006-10-24 15:33:37 - Feat.: 0 - Title: Ryanair chce do roku 2012 zdvojnásobiť počet cestujúcich
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-03-26 23:00:00 - Feat.: - Title: Hlasujte za najkrajšiu obnovenú pamiatku a získajte pobyt v historickom kaštieli 04 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 05 - Modified: 2024-03-15 22:28:27 - Feat.: - Title: Pri hlasovacej miestnosti na okupovanom juhu Ukrajiny explodovala výbušnina. Kyjev ich ostreľoval
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:05