StoryEditor

Svet má nový škandál. Trpia ženy s podpätkami

20.05.2015, 20:55
Autor:
stlstl

"Na červený koberec musia ísť dámy v spoločenských topánkach na opätku," asi takto nejako znie pravidlo filmového festivalu v Cannes, ktoré vyvolalo v uplynulých hodinách množstvo negatívnych reakcií. Na oblečenie vhodné pre návštevu premiéry filmov v Cannes platia totiž prísne pravidlá. Páni by mali mať smoking s motýlikom a čierne topánky, dámy zase šaty a spomínané topánky na podpätku. Pravidlá nie sú podľa agentúry AP nikde výslovne uvedené, ale na ich dodržiavanie dohliadajú členovia ochranky festivalu a hostesky.

Pozrite si galériu dám v šatách a s "vystrčenými" podpätkami:


 

Hovoriť vo veľkom sa o tom začalo hovoriť po tom, čo na premiéru jedného z filmov nepustili ženy, ktoré nemali na nohách topánky na vysokých podpätkoch. Filmový magazín Screen International informoval, že niekoľko žien v stredných rokoch nesmelo ísť na nedeľňajšiu premiéru filmu Carol režiséra Todda Haynesa kvôli tomu, že mali topánky bez podpätku. Herečky Emily Blunt, ktorá si zahrala vo filme Sicario, sa vyjadrila, že takáto správa je veľkým sklamaním. Režisér spomínanej snímky Denis Villeneuve zase žartoval, že on a predstavitelia mužských rolí vo filme Sicario na premiéru naschvál dorazia na podpätkoch.

Hovorkyňa filmovej prehliadky Christine Aimé priznala, že tí, ktorí nevpustili na premiéru ženy bez podpätkov, urobili chybu. "Nikde nie je priamo spomenuté, ako vysoké majú byť podpätky pri dámskych či pánskych topánkach," uviedla hovorkyňa. Pri pohľade na niektoré kreácie sa až tají dych.

Niektorí v súvislosti s touto kontroverziou hovorí o "Shoegate" - v narážke na aféru "Watergate" s odpočúvaním v sídle americkej Demokratickej strany, ktorá stála kreslo republikánskeho prezidenta Richarda Nixona, pripomenul portál idnes.cz. "Shoegate" je pre usporiadateľa slávnej filmovej prehliadky nepríjemná už preto, že tento ročník sprevádzajú diskusie týkajúce sa rovnosti mužov a žien vo filmovom priemysle. Okrem iného vyšiel zákaz aj o robení selfie fotografií na červenom koberci. Riaditeľ festivalu Thierry Fremaux sa vyjadril, že ide o "smiešny, groteskný zvyk", ktorý spôsobuje problémy s ohľadom na protokol. Na červenom koberci by podľa neho "nik nemal zdržiavať", aby sa festival mohol začať načas. Nečakajte však, že hercom budú iPhony odrážať ochrankári palicami, vypočujte si od nich len galantné: „S'il vous plaît.“

Na večierkoch v Cannes je ale dress code benevolentnejší. Napríklad modelka Hailey Baldwin dorazila v teniske. Je však pravdou, že na druhej nohe mala ortézu. Dlhé šaty to avšak skvele maskovali, pripomína idnes.cz. Je teda otázne, ako sa spoločenský problém vyvinie do konca festivalu, ktorý je v nedeľu, a či si niekto zo známych trúfne prísť bez opätku alebo si ich naopak obujú prítomní muži.

01 - Modified: 2007-06-05 20:32:25 - Feat.: 0 - Title: Čierny deň pre Biely dom
01 - Modified: 2023-07-01 08:23:07 - Feat.: - Title: „Na narodeniny som stretla Di Capria,“ prezradila Lucia Siposová. Keď ju zbadal zmenil smer! 02 - Modified: 2023-05-30 12:34:27 - Feat.: - Title: Švédska modelka Elsa Hosk predviedla v Cannes róbu, ktorá popiera gravitáciu 03 - Modified: 2023-05-20 17:05:00 - Feat.: - Title: Film o veliteľovi koncentračného tábora v Osvienčime si na festivale v Cannes vyslúžil ovácie 04 - Modified: 2023-05-17 12:09:22 - Feat.: - Title: Trapas na červenom koberci? Tieto dámy stavili na šaty z rovnakej dielne 05 - Modified: 2023-05-16 10:54:13 - Feat.: - Title: Trapasy z veľkolepého festivalu v Cannes. Tieto si neustrážili rozparky a dekolty
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 18:43