StoryEditor

Vintage po novom. A iné vianočné trendy

19.12.2014, 23:02
Autor:
(gri)(gri)
Vždy tie isté a predsa stále iné. Okrášlite si Vianoce 2014 (nielen) podľa svetových dizajnérov.

Päť pilierov vianočného dizajnu 2014
Kov a zlato

Tento trend poteší všetkých, čo sa (nielen) na Vianoce radi obklopujú ligotom a leskom. Nemusíte trochárčiť, pokojne skombinujte kovové doplnky s nadrozmernými zlatými či striebornými dekoráciami na vianočný stromček. Ak vám bude ligotu stále málo, pokojne ho znásobte zrkadlami a zrkadielkami (ideálne v zlatom ráme), ktoré povešiate na steny.
Pastel

Ideálny spôsob, ako vniesť do sviatočnej domácnosti viac pokoja, je ladiť stromček a celú výzdobu do pastelových farieb: tyrkysovej, svetlomodrej či svetlozelenej. Držte sa pravidla: menej je viac.
Vintage

Retro nás bude tešiť aj tieto Vianoce. Či už siahnete po guliach a špicoch zo 70. a 80. rokov alebo ozdobách, čo evokujú Vianoce na starodávnej dedine, nesiahnete vedľa.
Čokoláda

Trend, ktorý sa asi nikdy nezunuje: čokoládová je totiž synonymom teplého a voňavého domova.
Smaragd a tyrkys

Pokiaľ ste dostatočne odvážni, obklopte sa sýtymi farebnými kombináciami. Ideálnou základňou pre vianočné ozdoby je purpurová, jasnoružová a smaragdovo zelená. Skombinovať tiež môžete zlaté, strieborné či kovové odtiene s tmavou fialovou a tyrkysovou.



Experimentuje. Podľa vzoru Frankfurtu
Ak túžite po čomsi naozaj špeciálnom (a máte dostatok času na aranžovanie), inšpirujte sa jedným zo štvorice sofistikovaných štýlov, ktoré na základe aktuálnych trendov pre Vianoce 2014 odporúča prestížna medzinárodná výstava Christmas World v nemeckom Frankfurte nad Mohanom.

Tichá dôstojnosť: luxusne a jednoducho

Organické tvary, elegantné materiály a jemné pastelové odtiene. Tento štýl je šitý na mieru milovníkov elegantného a kultivovaného dizajnu, ktorí túžia po harmónii a formálnej jednoduchosti. Pristanú mu ušľachtilé materiály ako hodváb, satén, taft či jemné stuhy a pastelové odtiene – marhuľová, orgovánová, mätová či svetlomodrá. Čo sa dekorov týka, inšpirujte sa elegantne vypracovanými kvetmi v duchu ázijskej vysokej kultúry, tradičnými japonskými motívmi či kresbami uhľom a atramentom. Do váz (popri čečine) naaranžujte jemné trávy. 
 
Geometrická gravitácia: extravagantne a dramaticky

Ostré kontrasty čiernej a bielej, geometrické tvary, žiarivé vzory a béžovo-sivá paleta, ktorá vytvára vzrušujúce tieňovanie. Tomuto štýlu kraľuje aj tmavomodrá farba v kombinácii s intenzívnou žltou a vzory ako čiary, kruhy, bodky, obdĺžniky či štvorce – vrátane mozaík, kociek, pruhov a lineárnych motívov, ktoré sa blížia umeleckému štýlu op art, evokujúcemu pohyb. Uplatnia sa tu aj florálne motívy. Celkový dizajn dopĺňa leštený kov, lak, plast, sklo, keramika, chróm a oceľ.

V tieni skromnosti: harmonicky a prirodzene

Štýl, ktorý korešponduje s uvoľneným, nenáročným spôsobom života ľudí, čo sa radi držia pri zemi. Ak sa k nim rátate aj vy sami, určite vás osloví postaviť vianočné dekorácie na prírodných materiáloch typu plsť, mohér, juta či úplet a doladiť k nim dekorácie z bobúľ, machu či kôry. Príjemne s nimi korešpondujú zemité farby okrových, tmavomodrých, vínových či gaštanových  odtieňov. Pokiaľ sa vám zažiada elegantný akcent, dosiahnete ho vďaka chrómovým, bronzovým či medeným doplnkom.

Oslňujúca krása: odvážne a veselo

Kaleidoskop intenzívnych farieb s kvetinovými vzormi a symbolickými motívmi. Tento štýl pristane ľuďom s fantáziou, láskou k dynamike a s mladíckym duchom. Je totiž mierne provokatívny – už len samotnými farbami. Zahŕňa totiž odtiene ako slnečná žiara, lososová, karmínovočervená, fialovomodrá, tyrkysová v kontraste s chladnými olejovými farbami. Hodia sa k nim čipky, ručne vyrezávané figúrky, konfety, kamienky... a najmä: prudké kontrasty vo farbách aj materiáloch.



Baľte originálne
Ježiško, láska, stromček... a darčeky. Na to, aby sme z nich mali radosť, nemusíme byť materialisti. A na to, aby z nich mali radosť tí druhí, nemusíme byť kúzelníci. Určite sa však oplatí investícia nielen do samotného daru, ale aj jeho zabalenia. Pre milovníkov hravosti a kreativity prinášame tri tipy.
Darček ako náklad.

Ideálna voľba pre drobnejšie darčeky. Mladších rozveselí a starších dojme. Stačí, ak balík pripevníte na nejakú hračku. Ideálne zmysluplne, čo znamená napríklad na chrbát zvieratka alebo korbu auta.
Kreslite.

Nemusíte mať schopnosti Picassa. Stačí, ak si zvolíte dostatočne jednoduchý (a ideálne na kožu šitý) motív. Opakovaním získa na sugestívnosti.
Maľujte a pečiatkujte.

Samozrejme, sýte farby vianočným prekvapeniam pristanú. Ideálne je použiť ručne robený papier a namaľovať jednoduché dekorácie. Pokiaľ si na ne netrúfate, vyrežte si pečiatky. Napríklad zo zemiaku.

Zdroj: christmasworld.messefrankfurt.com, christmas.com, lifeandstyle.alexandalexa.com

01 - Modified: 2007-01-28 10:10:00 - Feat.: 0 - Title: Vláda demoluje súkromníctvo v zdravotníctve, tvrdí Dzurinda
01 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite 02 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 03 - Modified: 2024-04-08 09:15:00 - Feat.: - Title: Odvrátená stránka štýlového prvku áut. Môže byť pre motoristov nebezpečný, varuje ADAC 04 - Modified: 2024-04-06 22:00:00 - Feat.: - Title: Návrh inšpiratívneho interiéru v novostavbe v Záhorskej Bystrici: Architekti stavili na remeslo a čisté línie 05 - Modified: 2024-04-05 22:00:00 - Feat.: - Title: Výtvarníčka Jana Bednárová: Keď prídem z Indie, nevidím u nás žiadny problém
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 09:41