StoryEditor

Dvojdom, ako každý druhý. Šmrnc dostal radikálnou rekonštrukciou

11.01.2016, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Heslo „malý, ale šikovný" v prípade starých rodinných dvojdomov príliš neplatí. Mení sa životný štýl a ľudia už majú inú predstavu o bývaní. To platí aj o manželskom páre, ktorý sa rozhodol pre pomerne radikálnu rekonštrukciu.



Dom v pokojnej ulici s radovou zástavbou v Brne, o ktorej píše portál idnes.cz už prešiel čiastočnou rekonštrukciou, podobnou ako množstvo ostatných dvojdomov, ktoré majú v tejto lokalite len malé predzáhradky s vjazdami do garáží. V zadnej časti dvojdomov nájdete zrkadlovo situované intímne otvorené dvorce.

Predchádzajúci majitelia vykonali zateplenie, pôvodné kastlová okná vymenili za plastové a vykonali aj pár menších dispozičných zmien. Noví vlastníci však chceli ešte niečo navyše, už preto, že si dom zaobstarali s víziou pokojného a pohodlného bývania v strednom a neskôr i vyššom veku.



Rekonštrukciu zverili mladému architektovi Richardovi Sukačovi. Tomu sa podarilo zväčšiť pôvodnú plochu 1. nadzemného podlažia zo 64,3 m2 (plocha s vonkajším dvorčekom, bez schodiska) na 87,3 m 2 (plocha s vonkajším dvorčekom, bez schodiska).

Dvorček sa obrátil
„Zadaním investora bol návrh rôznych variant interiérov, jednou z hlavných požiadaviek bolo vytvorenie zádveria s úložnými priestormi,“ vysvetľuje architekt Sukač.

Medzi hlavné požiadavky patrila aj zmena dispozície tak, aby obývacia izba nadväzovala na uzavretý dvorček a kuchyňa ponúkla dostatočný priestor pre kuchynskú linku s veľkým jedálenským stolom, kde by mohla stolovať rodina vrátane návštev.

Preto navrhol Richard Sukač radikálne riešenie: pristavenie časti miestnosti nadväzujúce na schodisko a obrátenie dvorčeka o 90 stupňov.

„Toto riešenie umožnilo vytvorenie voľného priestoru bez bariér pre komfortnú kuchynskú časť s veľkým jedálenským stolom a obývacia zónu, ktorá je posuvnou presklenou stenou vizuálne prepojená s uzavretým intímnym dvorom,“ opisuje architekt Sukač. Na jar sa na dvore objavia veľké kvetináče so stromčekmi a počíta sa aj s popínavou zeleňou na steny, aby bol dvorček dostatočne útulný.

Útulnosť a jednoduchosť
Novovytvorené zádverie poskytuje majiteľom dostatok úložných priestorov. Nová dispozícia zádveria vytvorila optimálny priestor pre voľný prechod z jedálenskej časti do obývacej izby. Táto priechodná „chodba“ je využitá pre knižnicu a vstavané skrine.

Pretože sa zmenila poloha dvorčeka a došlo aj k zásadným zmenám v nosných konštrukciách a v dispozícii prízemia sa tiež presunula kúpeľňa, využil Richard Sukač aj časť pôvodnej garáže. V zostávajúcej časti zostal aj tak dostatok miesta pre jedno auto.

Pri návrhu interiéru bol kladený dôraz na jednoduchosť, útulnosť a prírodné materiály. Architekt počítal citlivo aj s prvkami, ktoré si majitelia priniesli z pôvodného bytu (napríklad s chladničkou, liatinovými kachľami, obrazmi či doplnkami).

Výsledná dispozícia a nadčasová koncepcia interiéru vyriešila majiteľom bývanie ako v súčasnosti, tak s veľkým predstihom aj do budúcnosti.

 


01 - Modified: 2008-01-03 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Keď z letiska nie je Popoluška
01 - Modified: 2024-04-23 07:53:02 - Feat.: - Title: VIDEO Medveď v bratislavskej zoo sa prvýkrát dotkol skutočnej zeme. Takmer 30 rokov poznal iba betónové steny 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 11:05