StoryEditor

Zmluvu spísali podľa internetu. Šokujúci list z katastra všetko zmenil

25.11.2015, 12:53
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Manželský pár si kúpili byt priamo od susedky rodičov. Kúpnu zmluvu spísali podľa internetu a peniaze poslali na účet predávajúcej. Kvôli chybám kataster konanie zastavil. Predávajúca medzitým prekonala mozgovú príhodu a nie je schopná právnych úkonov. Manželia nemajú byt ani peniaze, píše portál idnes.cz.



„S manželom sme sa zoznámili pred piatimi rokmi na vysokej škole. Po svadbe na jeseň v roku 2014 sme začali premýšľať o vlastnom bývaní. Mali sme niečo našetrené a moji rodičia nám sľúbili, že nám zvyšné peniaze požičajú, aby sme si nemuseli brať hypotéku,“ hovorí Andrea Koubková.

„Občas sme prešli realitné weby na internete. Čas nás netlačil, nikam sme neponáhľali. Koncom leta nám manželovi rodičia povedali, že susedka v seniorskom veku, ktorá býva v rovnakom dome ako oni, sa sťahuje k synovi na Moravu a plánuje svoj byt predať,“ vysvetľuje Andrea.

Mladí manželia začali o tejto ponuke vážne uvažovať. Predávaný byt bol totožný s bytom rodičov, iba o dve poschodia vyššie. Vedeli, že by im po drobnej modernizácii vyhovoval. Obrátili sa preto na predávajúcu a oznámili jej svoj záujem.

„Bola nadšená. Hovorila, že bude oveľa radšej, keď byt predá niekomu, koho dobre pozná. Dohodli sme sa, že prevodové formality vybavíme bez advokátov. Peniaze sme mali pripravené v hotovosti a navyše sme si navzájom úplne dôverovali. Počas niekoľkých dní sme s manželom napísali kúpnu zmluvu podľa vzoru na internete, všetko spoločne podpísali, odniesli na kataster a bolo hotovo,“ opisuje rýchly proces Andrea.

„Nehnuteľnosť samozrejme ide kúpiť bez zapojenia makléra. Potom je ale nutná veľká opatrnosť. Rozhodne neodporúčam používať univerzálne vzory zmlúv, ktoré sú k dispozícii na internete. Každá transakcia je svojím spôsobom unikátna a riziko chyby veľké,“ upozorňuje Alena Wenigrová zo spoločnosti Alisen.

Potom sa všetko zmenilo
Andrea a Jiří sa s predávajúcou dohovorili, že nebudú dávať predajnú čiastku nikam do úschovy, a druhý deň po podpise zmluvy poslali peniaze priamo na účet seniorky. Koubkovci následne dostali kľúče od nového bytu a mohli sa sťahovať.

„Bola som šťastná a zároveň pyšná, že sme to takto ľahko a rýchlo zvládli. A to navyše absolútne sami, bez realitnej kancelárie alebo iných poradcov. To som ešte netušila, čo nás čaká,“ priznáva Andrea.

Asi po piatich týždňoch od podpisu zmluvy prišiel list z katastra nehnuteľností s oznámením o pozastavení konania z dôvodu nedostatkov v kúpnej zmluve. Bolo nutné doplniť niektoré informácie a podstatné skutočnosti. Mladí manželia preto kontaktovali predávajúcu, aby požadované informácie doplnila a obratom podala na kataster.

„Syn predávajúcej nám ale úplne vyrazil dych. Jeho mamička vraj prekonala pred dvoma týždňami mozgovú príhodu. Od tej doby je v nemocnici, napojená na prístroje a nie je schopná vôbec komunikovať. Musím sa priznať, že sa mi v tej chvíli urobilo úplne zle. V prvom rade mi bolo susedky veľmi ľúto, zároveň som sa desila, čo všetko to môže znamenať pre nás. Počas chvíle sme sa ocitli v situácii, keď bývame v byte, ktorý právne nie je náš. Navyše sme bez peňazí, pretože ich má už dávno na účte predávajúci,“ dopĺňa Andrea.



„Riziko, že katastrálny úrad nájde v zmluve chyby a riadenie pozastaví, prípadne zamietne, je pomerne výrazné. Možnosť, ako sa tomuto riziku vyhnúť, je využiť na spísanie či kontrolu zmluvy odborníka, ktorý sa zaoberá realitnom právom,“ radí Wenigrová.
„Hoci manželovi rodičia susedku i jej syna poznajú, odporučili nám, aby sme radšej zašli za advokátom. Zistili sme, že riešenie tejto situácie je možné, ale je zdĺhavé. Navyše by ich musel aktívne riešiť syn predávajúcej, ktorý má v tejto chvíli úplne iné starosti. A nám tiež nie je z ľudského hľadiska práve príjemné ho do niečoho podobného teraz nútiť. Veľmi si teda prajeme, aby sa susedka čo najskôr uzdravila, a my sme tak mohli celú vec dokončiť,“ dodáva Andrea.

Kde bola chyba
V zmluve bola zle špecifikovaná nehnuteľnosť. Manželia Koubkovci sa teda obrátili na predávajúcu s tým, že bude nutné do katastra podať zmluvu novú. Tú však predávajúca vzhľadom k svojmu zdravotnému stavu nie je schopná podpísať.

 

01 - Modified: 2007-11-19 16:38:00 - Feat.: 0 - Title: Slovenská diplomacia víta odvolanie výnimočného stavu v Gruzínsku
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 18:07