StoryEditor

Konope v kozmetike. Dokáže upokojovať pleť i vlasy

16.03.2014, 23:00
Autor:
iDnesiDnes

Nie je práve prekvapivé, že kozmetika s obsahom konope bežne čelí predsudkom. Môže spôsobiť alergiu? Môže nejako ovplyvniť náš fyzický alebo dokonca psychický stav? Je vlastne legálna? Odpovede na podobné otázky upokoja aj zarytých odporcov marihuany.

Konope totiž nie je len jedno. Konope indické, teda odroda, z ktorej sa získava hašiš a marihuana, obsahuje viac ako 0,3 percenta omamných látok tetrahydrokanabinolu (THC). S konope siatym je to celkom inak. THC je v ňom minimum, zato sa tradične používa na výrobu povrazov, textilných vlákien alebo papiera. Olej, ktorý sa získava zo semien konope siateho, sa osvedčil v potravinárstve aj v kozmetike. Keď sa konopným krémom namažete, nemusíte sa desiť nečakaných účinkov ani toho, že by napríklad policajný test preukázal prítomnosť THC v organizme.



Krása v medziach zákona
"Semená konope siateho tetrahydrokanabinol obsahujú len v stopovom množstve, rádovo do jednej stotisíciny percenta," upresňuje Tomáš Hradil, vedúci oddelenia vývoja v spoločnosti Pharma Future. Dodáva, že pestovanie, spracovanie aj predaj tohto druhu konope sú v súlade so zákonmi.

Mať doma na poličke konopný prípravok teda nie je žiadny kriminálny čin. Lenže prečo vlastne zo širokého výberu kozmetiky voliť práve tú, ktorá obsahuje túto netradičnú ingredienciu? Veľkou - a vyskúšanou - výhodou je upokojujúci účinok konope. Pôsobí protizápalovo a hodí sa pre rôzne typy pleti: pre veľmi suchú, začervenanú a precitlivenú, ale aj pre tú mastnejšiu so sklonom k akné. "Konopný olej obsahuje ceramidy, tuky, ktoré vedia regulovať hydratáciu pleti," vysvetľuje Hradil, "bohatý je aj na nenasýtené mastné kyseliny." Dobrá správa pre tých, ktorí si potrpia na hodnotnú stravu, ale aj na kvalitné kozmetické prípravky. Olej je totiž výživný a skvele funguje ako ochranná bariéra.

Od hlavy k päte
Čistý olej, masť alebo hutný krém sa bude hodiť pre suchú a staršiu pleť, možno sa vám osvedčí aj ako ochrana napríklad v zime na horách. Mastná alebo zmiešaná pokožka tváre si však žiada menej hutné prípravky: ľahšie balzamy a gély. V otázke, či konopná kozmetika môže spôsobiť alergickú reakciu, má odborník jasno: "V niektorých prípadoch áno, ale pravdepodobnejšie je reakcia na inú zložku lieku, ako je konopný olej." Práve ten je podľa neho veľmi šetrný; bežne sa ním ošetruje pleť detí, tehotných aj dojčiacich žien, pomáha pri liečbe ekzémov a silného akné. Vlasová kozmetika sa potom hodí aj na citlivú pokožku hlavy.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-03-01 07:31:00 - Feat.: 0 - Title: Poľská cirkev prešetruje spoluprácu farárov s bývalou tajnou službou
01 - Modified: 2024-04-12 04:47:45 - Feat.: - Title: Roman Kýr z Henklu: Zmenami v portfóliu reagujeme na ekologické výzvy aj náladu spotrebiteľov 02 - Modified: 2024-04-10 09:03:57 - Feat.: - Title: Minulosť a budúcnosť ľanu a konopy: Látky, ktoré nevyšli z módy od praveku 03 - Modified: 2024-03-22 12:08:30 - Feat.: - Title: Nemecko od apríla čiastočne legalizuje rekreačné užívanie konope. Rastliny môžu pestovať aj doma 04 - Modified: 2024-03-17 10:30:00 - Feat.: - Title: Vedci prepisujú históriu kozmetiky. Pravdepodobne našli najstarší rúž na svete, má tisícky rokov 05 - Modified: 2024-03-14 21:21:40 - Feat.: - Title: FOTO Máš tieto produkty doma? Úrad verejného zdravotníctva pred nimi varuje, okamžite ich vyhoď
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 11:27