Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
07.09.2015, 12:05

Panelák, ktorý si tvoria jeho obyvatelia? Presne taký vyrástol v Petržalke

Predstavujeme stavby nominované v prestížnej súťaži CE-ZA-AR. Hlasujte za cenu verejnosti.

Už po štrnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Kategória BYTOVÉ DOMY

Bytový dom – Nový háj

Autori: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Drahan Petrovič, Katarína Uhnáková, Emanuel Zatlukaj
Foto: Dano Veselský

Zapojte sa do hlasovania. A vyberte najkrajšie dielo TU.

Najväčšie slovenské sídlisko bolo dlho synonymom unifikovaných „králikární“ - teda všadeprítomných panelákov, ktorých monotónna šeď nepôsobila práve najvrelejším dojmom. Hoci v posledných rokoch toto prostredie spestrili nové fasády, podstata zostala. 

Nasledujúci projekt však z tejto uniformity vybočuje hneď niekoľkými spôsobmi. Ten prvý opisuje jeden z autorov Igor Lichý: „Pre väčšinu architektov sú klientske zmeny nočnou morou. Na Novom háji to bolo naopak. Navrhli sme rámec, v ktorom mohli klienti nielen vyberať obkladačky a posúvať priečky, ale aj meniť okná a balkóny. Na konci dňa môžeme povedať, že autormi projektu nie sme len my, ktorí sme uvedení na rozpiske, ale aj množstvo našich klientov. So všetkou skromnosťou si dovolím povedať, že tento koncept je na Slovensku naozaj výnimočný.“

V podobnom duchu dovysvetľúva ideu aj ďalší architekt Drahan Petrovič. „Nechceli sme ľuďom ,predpísať´, ako majú bývať. Nemyslím si, že fixný pôdorys bytu dokáže vyhovieť rôznorodým požiadavkám klientov,“ dôvodí. „Snažili sme sa preto skôr vytvoriť priestor, v rámci ktorého majú jeho budúci majitelia maximálnu slobodu v tom, ako si splniť vlastne predstavy a sny o svojom bývaní.“

Vzorovým príkladom je kuchyňa. Tým, že je umiestnená na fasáde a je presvetlená a prevetraná, obyvatelia si ju môžu spojiť s obývačkou, oddeliť barovým pultom alebo dokonca uzavrieť stenou a teda úplne oddeliť od obývacej izby. „Vo väčších bytoch sme vytvorili možnosť zrealizovania druhej kúpeľne či už pred prvým nasťahovaním alebo kedykoľvek neskôr. Byt takto reaguje na rôzne situácie v živote rodiny. Po narodení detí sa nemusíte presťahovať do iného bytu s väčším komfortom, ale si veľmi jednoducho upravíte vlastný,“ pokračuje Drahan Petrovič.

Snímka: Olja Triaska Stefanovic

Architekti však išli ešte ďalej - rozmýšľali aj nad exteriérovým riešením do najmenších podrobností. „Reagovali sme na genius loci Petržalky respektíve sídlisk ako takých. Snažili sme sa urobiť z núdze cnosť,“ hovorí Igor Lichý. „Keďže Petržalka je rajom sprejerov, parter sme navrhli tak, že sa dá veľmi jednoducho sanovať po poškodení. Je rozdelený na malé plochy, pričom každá je v inom odtieni šedej, čo umožňuje jednoduché premaľovanie posprejovaného miesta bez toho, aby bolo nutné premaľovať celú stenu.“

Reagovali tiež na „neresť“ rozšírenú na sídliskách, a to je upravovanie balkónov bez ohľadu na okolitú fasádu. „.Každej loggii sme priradili inú farbu, podľa možnosti agresívnu, aby necitlivé zásahy čo najviac zanikli v pestrej mozaike loggií.“

Flexibilitu si na vlastnej koži vyskúšal aj samotný architekt. „Jeden z bytov som sa rozhodol si ponechať a pozrel som sa naň cez prizmu vlastnej predstavy o ideálnom bývaní. Výsledkom bolo neskutočné množstvo zmien (pridal som balkón, vytvoril novú izbu...),“ hovorí Igor Lichý.

Chcete ešte viac? Drahan Petrovič pridáva aj niečo z procesnej stránky stavby. „Na jej návrhu pracovalo päť architektov. V každom stupni však bol za projekt zodpovedný iný člen tímu. A to ten, ktorý danú problematiku ovládal najlepšie, respektíve mal v nej najviac skúseností. Ostatní vstupovali do projektu prostredníctvom dizajn mítingov. Bez potreby sa v každom okamihu realizovať, čo je medzi architektmi skôr zriedkavé,“ smeje sa.

 

Pozrite si aj rodinný dom so zaujímavou čiernou fasádou a technologickými vychytávkami vo vnútri.