StoryEditor

Rodina utiekla na vidiek. Ich moderný statok zbiera jednu cenu za druhou

05.12.2015, 23:00

Mladá austrálska rodina sa zriekla stresujúceho a hlučného života v prístavnom Melbourne. Z mesta odišla na vidiek do novostavby, ktorá pripomína tradičné farmárske obydlia. Okná sú v nej zasadené tak, aby prinášali čo najkrajšie výhľady, píše portál idnes.cz.

Keď celý život bývate na rušných melbournských pláží, obklopení hlukom a zhonom, je pre vás vysnívanou destináciou pokojný vnútrozemský vidiek, kde nie je jediná morská vlna.

To je prípad páru mladých športovcov, ktorí sa presunuli niekoľko kilometrov na vidiek v juhovýchodnom austrálskom štáte Victoria, do zlatokopeckého mestečka Trentham.

Pozemok, na ktorom postavia dom, zasadia strom a splodia syna, si Kane so ženou vyhliadli už pred rokmi. Cena parcely nebola vysoká, ale na dom museli našetriť. Kým si mohli dovoliť architekta, páslo sa na parcele stádo susedových dojných kráv.

Dvojica šetrila a hľadala vhodného architekta, obchádzala dizajnové výstavy, študovala časopisy a uzatvárala si osobné stretnutia.

„Ak vám má niekto postaviť dom, na ktorý dlho šetríte a v ktorom hodláte stráviť zvyšok života, vyplatí sa starostlivo vyberať,“ hovorí architekt Timothy Ellis zo štúdia Glow, ktoré si rodina nakoniec zvolila. „Musíte zdieľať rovnaké zapálenie pre vec, mať spoločné názory na architektúru aj životný štýl. Mnohí moji klienti sa časom stanú mojimi dobrými priateľmi,“ prezrádza Ellis.

Keď stavbu navrhoval, boli manželia bezdetní, ale potomkov plánovali. Ellis hovorí, že to nie je najšťastnejšie riešenie. „Cítim potom zodpovednosť aj za to, aby naplánované detské izbičky nezostali prázdne. Tu sa však zadarilo, už počas hrubej stavby pribudol do rodiny ďalší člen, ktorého môžete vidieť na fotografiách a druhý syn sa narodil práve pred týždňom,“ zveril sa architekt.

Najdôležitejšie a najkrajšie časti stavby ale objektívom fotoaparátu nemožno zachytiť. „Mojím najobľúbenejším stredobodom celého domu je obývacia izba a najmä atmosféra, ktorú vyžaruje - svetlý interiér s trámami, vysoký strop, veľké okná s prekrásnym výhľadom. Majitelia zo stavby urobili skutočný domov. A som skutočne pyšný na perfektne vykonanú izoláciu. Vonku môže byť slota alebo naopak páliť slnko, ale vo vnútri sa cítite ako v bavlnke,“ opisuje Ellis.

Práve krásne výhľady sú veľkou devízou celého domu. Navrhnúť okná tak, aby do domu prinášali tie najkrajšie pohľady, však nebolo ľahké. „Kvôli prognózam som pri počítači strávil veľa nervóznych nocí, vo dne rozmeriaval na pozemku na milimetre a potom zase v kancelárii prepočítaval. Ale podarilo sa, dom stojí tak, ako si ho majitelia vysnívali,“ hovorí s úľavou architekt.

Na projekte pracoval deväť mesiacov a jeho realizácia mu priniesla množstvo ďalších zaujímavých zákaziek. „Stavba získala niekoľko rôznych ocenení, medzi poslednými aj Interior Design Excellence Awards, začala si nás všímať médiá po celom svete,“ dodáva Ellis.


 

Všetky použité materiály sú z lokálnych zdrojov, ako si priali majitelia. Základom je drevo a kameň, dom tak pripomína prosté farmárske obydlia, akých je v okolí veľa. Pokiaľ bude v budúcnosti na dome potreba čokoľvek opraviť, dostavať alebo nahradiť, nie je to problém. Materiály sú obyčajné a ľahko dostupné. Za dom s rozlohou 253 metrov štvorcových majitelia zaplatili v prepočte 370-tisíc eur. Interiéry sú zariadené jednoducho, jednoduchým nábytkom a v prírodných farbách.
Dvojkrídlová stavba je prepojená dlhou chodbou, z ktorej sa vstupuje do detských izieb. Sú v strede domu a je do nich rovnako blízko ako z rodičovskej spálne, tak z hlavného obytného priestoru, v ktorom je prepojená kuchyňa s jedálňou a posedením. Zo spojovacej chodby je prístupná aj veľkorysá terasa z poctivého masívu. Severnej strane domu dominuje masívny kamenný krb a okná hľadia do všetkých svetových strán.

Timothy Ellis dobre vie, že kvalita života v novostavbe tkvie v zdanlivo bezvýznamných detailoch. Počas rokov zaradil do dokončovacích prác aj prvky, ktoré nikdy nevynechá, a sú jeho podpisom. Medzi ne patrí aj elegantná drevená stolová lampa, na ktorej tienidle je natlačený pôdorys novovytvoreného domu. V trenthamskej stavbe stojí legendárna lampička na pracovnom stolíku v spálni rodičov.

01 - Modified: 2007-11-28 11:08:00 - Feat.: 0 - Title: Toyota pre poruchy stiahne vyše 260 tisíc automobilov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 02:09