StoryEditor

Z ošumelej vily art deco vznikol skvost. Rozžiarila ju prístavba

06.02.2016, 23:00

Manželia Lane Dunlop a Tina Fetnerová si v prepočte za 333-tisíc eur kúpili chátrajúcu vilu v štýle art deco. Osemdesiat rokov starý dom v kanadskom Hamiltone sa rozhodli citlivo zmodernizovať. Premeny sa ujali štúdia DPAI Architecture a Toms + McNally Design, píše pre portál idnes.cz Marcela Vraná.



Rohová parcela v pokojnom susedstve v kanadskom Hamiltone v provincii Ontario sa nezdá byť ničím výnimočná. Párkrát do hodiny na zastávke pred domom zastaví mestský autobus, z ktorého okrem susedov občas vystúpi aj fanúšik architektúry.

Ide sa pozrieť na bezmála osemdesiat rokov starý poklad miestnej architektúry, jednoduchú bielu stavbu s prísnymi líniami, oblým rohom a modrými okennými rámami. Vila je jasným dôkazom, že staré a nové si nemusia odporovať a vedia fungovať v dokonalej symbióze.

Dom postavil architekt Edward Glass v roku 1939 v hamiltonskej rezidenčnej štvrti pre rodinu Jacka Hamblyho. Architektovi zmenenému okrem iného vlnou školy Bauhaus sa podarilo vymaniť zo stereotypu vtedy obľúbeného anglického historizmu a postavil do poslednej kľučky dotiahnutú modernú stavbu, ktorá evokuje plávajúci zaoceánsky parník.



Hamblyho rodina sa v roku 1948 z domu odsťahovala a na ďalšiu dekádu ich vystriedala rodina Castorových, od ktorých dom kúpili Maziarovci. Až v roku 2009 sa dom porastený divým viničom dostal opäť do realitných kancelárií. Kvôli ubúdajúcim silám sa po štyridsiatich rokoch šťastného bývania majiteľka Teddy Maziarová rozhodla po smrti svojho manžela Myrona dom predať. Počas takmer pol storočia bývania sa v dome ani po troch rodinách nezmenilo vôbec nič, Maziarovci nevymenili ani tapety na stenách. Ako sa Teddy Maziarová zverila hamiltonskému nadšencovi a obdivovateľovi domu Jeffovi Mahoneymu, inakosť domu im učarovala a vyhovovala natoľko, že žiadne zásahy neboli pre štvorčlennú rodinu treba.

Nový majiteľ Martin Hering vykonal opravy v hodnote 63-tisíc eur. Za citlivý prístup k rekonštrukcii si vyslúžil niekoľko ocenení od pamiatkarských organizácií a mestského úradu.

Dva roky nato, v roku 2011, sa opravená vilka opäť objavila medzi predávanými nehnuteľnosťami. Dom ale dlho nemohol nájsť kupca a ako neobývaný začal chátrať. Za necelých 333-tisíc eur si vilu v roku 2013 zaobstarali súčasní majitelia, spoluvlastník hudobného vydavateľstva Lane Dunlop a univerzitná profesorka Tina Fetnerová.

Rozhodli sa pre prístavbu a zväčšenie domu. Jednoduché línie a ostrú farebnosť, typické prvky štýlu art deco, doplnila presklená prístavba na poschodí od architektonickej kancelárie DPAI Architecture, ktorá na premene pracovala spoločne so štúdiom Toms + McNally Design.

Tentoraz sa dom skutočne významne zmodernizoval, ale rozhodne mu to nijako neuškodilo. Ako tím tvorcov aj majiteľov priznáva, návrh a dostavba domu neprebiehali práve jednoducho: na známu a slávnu stavbu si si totiž tak trochu nárokuje práva každý miestny občan.



Architekti sa v celku i detailoch úplne snažili priblížiť originálu a dobe vzniku. K pôvodnej stavbe s rozlohou 111 metrov štvorcových pristavili ďalších 116 metrov štvorcových novej plochy.

Kuchyňa a jedálenský kút sú teraz prepojené s obývacou izbou a prízemie sa vďaka novej presklenej prístavbe významne presvetlilo. Zvyšné izby zostali takmer bez zmeny.

V hlavnom obytnom priestore je schodisko, po ktorom možno vystúpiť do ďalšej časti prístavby, na poschodie so strešnou terasou, spálňou s šatňou a kúpeľňou, schodiskovou galériou s detskou herňou. V pivnici zostal zachovaný salónik so zmodernizovaným pôvodným posedením, ktoré pripomína rekreačné horské chaty s krbom.

Vďaka umiernenej farebnosti veľkých plôch interiéru vyniknú prvky v pastelových odtieňoch. Kuchyni tak dominuje tyrkysová retro chladnička a sporák, ktoré si Dunlop s Fetnerovou zaobstarali už do predchádzajúcej domácnosti. V obývacej izbe je ostro červená sedačka s modrým kresielkom.

Súdobým nábytkom stroho zariadená jedáleň ani spoločenská herňa na poschodí pôvodným miestnostiam nekonkurujú. Majitelia s nadsádzkou dúfajú, že nákladná a poctivo vykonaná rekonštrukcia, ktorú dokončili vlani v lete, nebude pre nasledujúcich sedem dekád vyžadovať ďalšie úpravy, tak ako ich nepotrebovala originálna stavba.

01 - Modified: 2008-01-30 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Výhody pre zamestnancov
01 - Modified: 2024-04-18 15:38:05 - Feat.: - Title: Kremeľ odsúdil rozhodnutie Francúzska zhabať vilu partnera Putinovej exmanželky 02 - Modified: 2024-04-18 05:37:29 - Feat.: - Title: Francúzske súdy skonfiškovali vilu, ktorá patrí manželovi Ľudmily Putinovej 03 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 04 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 05 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 13:06