StoryEditor

Panelák s „faceliftom“, aký ste ešte nevideli

28.09.2014, 10:00
Autor:
apnapn
Predstavujeme stavby nominované v prestížnej súťaži CE-ZA-AR. Hlasujte za cenu verejnosti.

Už po trinástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám každý deň predstavia jedno nominované dielo. Tak, ako ho vidia sami jeho autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Zapojte sa do hlasovania. Najkrajšiu stavbu vyberte TU.
 

Kategória OBYTNÉ DOMY

Panelák v Rimavskej Sobote

Autori: Štefan Polakovič, Lukáš Kordík, Peter Jurkovič, Roman Halmi, Jana Benková, Ivan Príkopský, Katarína Príkopská
Foto: © Jakub Skokan a Martin Tůma (BoysPlayNice, Praha)

Paneláky sú súčasťou našich sídlisk už niekoľko desaťročí a väčšinou nepatria práve medzi architektonické skvosty. Ich rekonštrukcia sa väčšinou obmedzuje na zateplenie a natretie (neraz veľmi výraznou) farbou. Preto sú netradičnejšie riešenia vítaným spestrením, navyše ak dopadnú tak, ako naša ďalšia nominovaná stavba. Tá dokazuje, že aj starý panelák sa môže zmeniť na kreatívne miesto. Projekt predstavuje jeden z jeho autorov Lukáš Kordík:

„Mať možnosť rekonštruovať panelový dom v takomto rozsahu je určite výnimočné. My všetci sme vyrástli v panelákoch, takže dá sa povedať, že týmto projektom sme dali našu vlastnú odpoveď na to, ako by mal proces ich rekonštrukcie ďalej prebiehať. A to tak ohľadne premeny ich vonkajšieho vizuálu, a v prípade, že to okolnosti dovolia, aj ich celkovej vnútornej premeny. Vyzdvihol by som otvorenie parteru do záhrady, betónové predsadené boxy vstupu a terasy. Premena vnútorných dispozícií bytov, ich otvorenie naprieč, teda denná časť niektorých bytov, prechádza z jednej fasády domu na druhú. To nám umožnilo presvetliť dennú časť bytu počas celého dňa a umiestňovať balkóny nielen na jednu fasádu domu.

 

Rovnako tak nová vizuálna jednoduchosť paneláka, potlačenie jeho farebnosti, čo dovoľuje viac vyniknúť veľkým zaveseným balkónom na fasáde. To všetko sa udialo vďaka investorovi vo veľmi vysokej remeselnej kvalite aj kvalite použitých materiálov. Skutočne klobúk dole. Navyše sme vďaka pracovným výjazdom objavili, aký je Gemer, časť Slovenska, ktorú sme málo poznali, krásny.“


Prečítajte si aj o netradičnej rekonštrukcii bytu, hodnej mena z „bondovky"

 

01 - Modified: 2006-10-29 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
01 - Modified: 2024-04-26 12:00:00 - Feat.: - Title: Prvá jazda s novou Daciou Duster. Odolný klasik zdražel a dostal miesto dieselu hybrid 02 - Modified: 2024-04-25 11:45:00 - Feat.: - Title: Revolučná zmena pre „Géčko“: Terénna legenda od Mercedesu dostala elektropohon 03 - Modified: 2024-04-20 22:00:00 - Feat.: - Title: Rodinný elektromobil s brutálnym výkonom: potešil kvalitou i jazdou, no nie dojazdom 04 - Modified: 2024-04-17 12:00:00 - Feat.: - Title: Urastené rodinné SUV aj pre siedmich je na Slovensku. Hyundai prezradil oficiálne ceny 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
27. apríl 2024 06:21