StoryEditor

Najväčším zlom je dokonalý domov z katalógu, odkazuje švédska architektka

08.06.2018, 08:00
Sny o živote v krásnom byte sa totiž dajú naplniť aj úplne nečakane. Dôkazom je architektka Karin Matzová.

Ľudia najviac preceňujú víziu „dokonalého domova“, hovorí švédska architektka a dizajnérka Karin Matzová. Vlastné bývanie v bytovom dome zo začiatku minulého storočia si zariadila odvážne.

Katalógových obrázkov sa skutočne nedržala, výsledok si pozrite v galérii: 

Byt Karin Matzovej nájdete v nenápadnom dome na jednej z hlavných rezidenčných štokholmských ulíc Heleneborgsgatan. V celej ulici je už od roku 1980 zákaz vjazdu automobilov, relatívne rušná komunikácia sa tak stala príjemne ospalá lokalita pre cyklistov a chodcov.

Po peknom apartmáne túžila aj Karin, ale lukratívne ponuky pre ňu boli cenovo nedostupné. Až raz na internete natrafila na ponuku opusteného a zanedbaného bytu. Bol na jej vysnívanej adrese a za dostupnú cenu.

Predávali ho potomkovia pôvodného majiteľa, ktorý sa do bytu nasťahoval práve v čase, keď boli v ulici zavedené dopravné obmedzenia a stala sa z nej lákavá adresa.

Pustil sa do generálnych opráv, ale náhle ochorel a na rekonštrukciu už nemal sily. Garsoniéru prenajímal ako sklad nábytku a časom zostal priestor úplne opustený. Dva roky sa holobytom preháňali len potkany a záujemcovia o priestor sa rozhodne netlačili v zástupoch.

Karin Matzová sa zúfalého stavu nezľakla. Vedela, že je to jediná šanca, ako si v štvrti, v ktorej ceny bytov dosahujú astronomické výšky, zaobstarať byt. Po zakúpení sa okamžite pustila do práce.

Jej nové bývanie má len 36 metrov štvorcových, ale Karin táto veľkosť úplne vyhovuje. „Nájsť podobný voľný byt v okolí je takmer nemožné,“ priznala Matzová s tým, že takéto bývanie si mohla zaobstarať len vďaka obrovskej náhode.

Rekonštrukcia ju vyšla v prepočte na 27-tisíc eur. Architektka však zdôrazňuje, že táto suma je na štokholmské pomery neuveriteľne nízka. „Keď cudzincom hovorím, ako lacno a výhodne som zrekonštruovala byt a potom poviem čiastku, ťukajú si na čelo. Investícia je to skutočne malá, vo Švédsku je všetko veľmi drahé.“

Byt na pár metroch štvorcových

Architektka priestor bytu rozdelila do dvoch základných zón. Prvá, puristicky striedma, prezentuje všetky súčasné a moderné prvky. Hladko vyštukované biele steny rámujú priestor spálne s konzolovým lôžkom, jednoduchú šatňu a kuchyňu.

Skriňové zostavy rovnako ako kuchynská linka sú z obchodného domu  s nábytkom, doplnky zas z bežnej obchodnej siete. Kuchyni s výhľadom do zálivu nechýba vôbec nič. Drevená podlaha je v tejto časti garsónky natretá lesklou bielou farbou.

Druhá časť, napravo od vstupných dverí, je ponechaná tak, ako bola, ošumelá a neuhladená. Otlčené steny so zvyškami potrhaných tapiet ladia s nezasekanými elektrickými rozvodmi, patinovanými okennými parapetmi a všetko dopĺňa podlaha s prírodne namorenými sukovitými doskami.

Matzová sa rozhodla tieto prvky zachovať, pretože chcela, aby v byte zostal genius loci predošlého majiteľa. Nechala teda jeho počiatočné úpravy v rovnakom stave. Byt tak stále vypovedá o svojej histórii. Výsledok je ako v rozprávke o múdrej pastierke - dokončený, nedokončený, omietnutý, neomietnutý.

Na pôvodnú ošúchanú zónu nadväzuje úsporná kúpeľňa so sprchou a toaletou. Osvetľuje ju veľkorysé okenné presklenie z izby. Ani v tomto byte si Karin neodpustila obľúbené keramické zelenkavej obklady, ktoré hojne používa vo svojich projektoch.

Architektka zdôrazňuje, že taký domov, ktorý na mnohých môže pôsobiť na prvý pohľad rebelsky a neusporiadane, je presne tým, čo jej vyhovuje. „Najväčším zlom sú podľa mňa katalógové predstavy dokonalého domova. Ľudia listujú lesklými časopismi a majú pocit, že to je to pravé orechové, ale veď tak v skutočnosti vôbec nikto nebýva,“ vysvetľuje.

Karin má aj jednoduchý recept na to, ako si vytvoriť domov na mieru, v ktorom sa bude skvele žiť. „Vykašlite sa na poučky a módne trendy a popremýšľajte, čím sa radi obklopujete. Nebojte sa improvizovať,“ radí architektka, ktorá miluje módu.

Odevy, topánky a doplnky preto tvoria neoddeliteľnú súčasť interiéru. V priestore pod posteľou visia na ramienkach na kovovom karuseli šaty, ďalšie oblečenie je naskladané v policiach, spodná časť skriniek slúži ako botník pre tucet obľúbených lodičiek.

Karin doslova zbožňuje každý kút v byte, ale najviac si obľúbila posteľ. „Táto garsónka je moja srdcová záležitosť. Rada si len tak hoviem v posteli a pozerám pekne z výšky na celý byt. Z perín je báječne vidieť až na lode v zálive Riddarfjärden a na centrum mesta.“ 

01 - Modified: 2018-02-23 12:06:04 - Feat.: 0 - Title: Ako dosiahnuť čo najlepší pracovný výkon? Zariaďte si priestor okolo seba rozumne
01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 09:11