Sledujte nás na Instagrame

@hospodarske_novinyFacebook
14.07.2015, 12:35

Pozemok bol ako džungľa. Riskli to a majú dom s krásnym výhľadom

Dom v malom českom meste vyrástol na mieste, ktoré vyzeralo zdanlivo úplne nehostinne. Svah nad rybníkom sa vďaka nápaditému riešeniu nakoniec premenil na príjemné miesto na žitie.

Mladí manželia predtým bývali v podkrovnom byte blízko svojho terajšieho bydliska. Pozemok v južne orientovanom svahu nad rybníkom sa pôvodne podobal skôr džungli ako stavebnej parcele, ale pekný výhľad, blízkosť vody a dobrá cena boli dosť pádnymi argumentmi.


Dvojpodlažný dom stojí priamo pri rybníku. Snímka: Robert Vlrt

„Navyše v okolí nevznikne žiadna ďalšia zástavba. Nový satelit, zmes viac či menej vydarených domov máme za chrbtom, takže nerušený výhľad na vodu a do krajiny zostane zachovaný,“ vysvetľuje majiteľ pre portál idnes.cz.

„Na tom, ako má vyzerať náš nový dom, sme sa spočiatku nemohli úplne zhodnúť, jedno sme ale vedeli iste: už žiadne podkrovie. V duchu sme videli hlavne otvorený priestor plný svetla, ale konkrétnu predstavu sme nemali, a tak sme všetko nechali na architektovi,“ hovoria majitelia. Autora svojho budúceho bydliska našli na internete.

Architekt Radovan Chebabi vyťažil maximum z polohy nad rybníkom, premyslene zapojil stavbu do svahovitého terénu, zvýraznil pekné výhľady a umožnil voľný výstup z domu do všetkých strán a tiež voľné priehľady a voľnú komunikáciu vnútri.



Hmota domu je rozdelená na dve obdĺžnikové „krídla“, navzájom spojené do pravého uhla. Hlavná obytná časť je dvojpodlažná a smeruje pozdĺžnou osou k juhu, nad vodu. V hornom podlaží je spoločný obývací priestor s kuchyňou, jedálňou a obývačkou aj spálňa rodičov s príslušenstvom, orientovaná na ulicu.

Obývaciu izba presvetľujú presklené plochy z troch strán, slnko sem prichádza po celý deň. Z južnej a západnej strany je lemovaný visutou drevenou terasou so sedením.

„Naša obývačka pokračuje vonku. Na rybníku sa stále niečo deje, odtiaľ to môžeme krásne sledovať celý deň. Za pekného počasia sa dá posedieť na terase až do neskorého večera a pozorovať, ako sa zlaté lúče odrážajú priamo na hladine pod nami,“ tešia sa majitelia. Prízemie obývajú deti.

Druhá časť domu je čiastočne zapustená do terénu. Hlavný vstup a vjazd do garáže vedú priamo z ulice, pod nimi v suteréne sú sklad a pracovňa.

Na dom bezprostredne nadväzuje rekreačná zóna s krytým vonkajším bazénom a záhradným grilom. Záhradu si rodina nechala navrhnúť tak, aby bola po celý rok farebná a tvorila harmonický celok s domom.

Stavba mala mať podľa miestnych regulatív sedlovú strechu, nakoniec sa podarilo presadiť moderný vzhľad s plochou strechou. „Myslím, že vo výsledku je dom menej nápadný a menej vyčnieva, ako keby na tomto mieste stál dom s klasickým krovom,“ hodnotí majiteľ. Stavba postupne zarastá zeleňou a stáva sa prirodzenou súčasťou svojho prostredia.

Súvisiace články