StoryEditor

Lesnú chatu prestavali na dom. Nadšení boli aj úradníci

21.11.2014, 23:02
Na mieste starej lesnej chaty vyrástol dom obložený dubom. Stojí na predmestí Aarhuse v Dánsku a majitelia ho dokázali postaviť bez demolačnej čaty.


V dome sú okrem spoločenských obytných priestorov a pracovne s knižnicou tri spálne a dve kúpeľne. Snímka: Mikkel-Raahr-Mortensen

Dánsko je známe autentickým životom bez príkras a vyumelkovanosti. Severské domácnosti sa neskrývajú za pompézne dekorácie či hi-tech vybavenie. Vyzerajú, že sa v nich naozaj dobre žije. To je aj prípad novostavby na rohovom pozemku v malej obci Hojbjerd na predmestí druhého najväčšieho dánskeho mesta Aarhus.

Od roku 1942 stála na parcele lesná chata. Slúžila len na krátkodobé pobyty a rodina ju využívala ako výletný cieľ pri cestách z Kodane na Jutský polostrov. Bola pomerne komfortne vybavená a mala takmer 90 metrov štvorcových. Zodpovedala teda plnohodnotnému trojizbovému bytu.



V priebehu rokov sa z víkendovej lokality stala bežná obytná štvrť a zmenili sa aj potreby rodiny. Chatu zdedili mladí manželia, architekti Mette a Martin Weinbergovci, ktorí sa spoločne so spriateleným štúdiom Friis & Moltke rozhodli vytvoriť na mieste pôvodnej lesnej chaty oku lahodiaci dom.

Základnou víziou Mette a Martina Weinbergovcov bolo, aby prestavba čo najviac kopírovala pôvodnú podobu a polohu domu na pozemku. Za žiadnu cenu sa nechceli vzdať vyrastených stromov, bujných kríkov, dokonale udržiavaného trávnika ani kvetinových záhonov, ktoré budovali generácie pred nimi po 70 rokov.



Všetko moderné preto sústredili do nového druhého poschodia a na ploche parcely pristavovali len priestor obytnej kuchyne. Prístavbou sa pritom podarilo priestor znásobiť, úžitková plocha domu je 180 metrov štvorcových. V dome sú okrem spoločenských obytných priestorov a pracovne s knižnicou tri spálne a dve kúpeľne.

Pri pohľade zvonku pôsobí exteriér dokonale kompaktným dojmom: dom je kompletne obložený čierno morenými doskami, ktorá pripomínajú rekreačný pôvod domu. Štvorcové okná rôznych veľkostí prepájajú dom so záhradou, dômyselne premyslenou polohou prinášajú obohacujúce výhľady po celý rok

V interiéri je však jasné, ktorá časť rekonštrukcie odkazuje k pôvodnej chate a čo je moderná prístavba. Architekti rozdelenie docielili jednoduchou voľbou farebnosti a materiálov. Zatiaľ čo pôvodné dispozície sa nesú v znamení plných dubových panelov, drevom obložených stien, kožených prvkov vo farbe karamelu a svetlých mäkkých kožušín, prístavbe vládnu biela farba, betón a oceľ. Obe časti spolu vyvážene kontrastujú a nepredháňajú sa v boji o pozornosť.

Dánsko a jeho severskú jednoduchosť možno nájsť aj v detailoch: interiéry osvetľujú subtílne papierové lustre, panely vykurovacích telies v oceľovej farbe bez zaváhania plne ladia so štýlom používaným v celom dome.

V jedálni sú stoličky Catifa od dizajnérskeho štúdia Leievore Altherr Molina potiahnuté karamelovo zafarbenou jemnou kožou, ktorá farebne korešponduje s dreveným obložením obývacej izby.

Bohatstvo štruktúr odhaľuje kuchyňa a obložený strop, množstvo na mieru vyrobených úložných priestorov dokazuje ich dôležitosť: len vďaka nim nepôsobí byt neusporiadane a chaoticky.

Stavba bola dokončená už pred šiestimi rokmi a vďaka jednoduchosti a nadčasovosti zatiaľ nestratila nič z atraktivity. Manželia, ktorí v dome žijú spoločne s malým synom, veria, že tu v nezmenenej podobe stavby vychovajú deti i strávia starobu. Príkladnú starostlivosť si všimli aj miestne úrady a v roku 2008 dom získal architektonické ocenenie za kvalitnú mestskú výstavbu mesta Aarhus.

 

idnes.cz

01 - Modified: 2007-01-02 08:16:00 - Feat.: 0 - Title: Predseda NR SR preferuje vládne návrhy zákonov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
24. apríl 2024 04:47