StoryEditor

Luxus a božské okolie. Pozrite si chaty, ktoré očarili Island

15.01.2016, 23:00

Islanďania milujú chaty. Avšak hlavne podnikové. Miestna akademická asociácia združuje okolo 28 profesijných zväzov a pre ne v posledných rokoch postavila desiatky drevostavieb po celom ostrove. Slúžia nielen na školenia a zrazy, ale predovšetkým pre súkromné ​​dovolenky zamestnancov a ich blízkych, píše pre portál idnes.cz Marcela Vraná.

Prianie užiť si pohodu mimo mesto patrí v posledných rokoch medzi najčastejšie sny obyvateľov islandského Reykjavíku. Obyvatelia stodvadsať tisícového mesta, čo je tretina všetkých ľudí žijúcich na ostrove, cez víkendy metropolu húfne opúšťajú a miznú na chaty.

„Pre Islanďanov nemajú zmysel súkromné ​​chaty tak ako tie zdieľané, v ktorých funguje správca, ktorý sa o všetko postará v čase, keď v dome nikto neprebýva. A majiteľ navyše nie je viazaný len na jedinú lokalitu. Prenájmy umožňujú cestovať a poznávať celú krajinu,“ vysvetlila architektka Hrefna Bjørg Thorsteinsdóttir. Spolu so svojou kolegyňou Hólmfríour Jónsdóttir z reykjavického štúdia Arkibúllan Arkitektar navrhla jednu z dvoch chát na okraji jazera, v obľúbenej výletnej oblasti Brekkuskógur, ktorá leží asi hodinu a pol jazdy autom od hlavného mesta.

Dve moderné chaty patria do portfólia Akademickej asociácie, ktorá zastrešuje takmer tri desiatky profesijných spolkov a združení. Patria medzi ne napríklad únie univerzitných učiteľov, knihovníkov, novinárov, právnikov či architektov, tanečníkov, hudobníkov a vizuálnych umelcov, hercov, ošetrovateliek, sociológov alebo prírodných vedcov.

Z výpočtu povolaní sa môže zdať, že v hojnom počte rekreačných zariadení sa v priebehu niekoľkých rokov môžu objaviť všetci ostrovania, lebo relaxačný program si môže zarezervovať pre svoju rodinu a priateľov ktokoľvek z členov. Niektoré objekty prenajíma Akademická asociácia aj pre záujemcov mimo členskú základňu a turistov.

„Domy navrhujeme tak, aby vyhovovali požiadavkám, prianiam a zvyklostiam čo možno najviac ľudí,“ povedala architektka Hrefna Bjørg Thorsteinsdóttir.

Elegantná a luxusná chata v podobe niekoľkých blokov z dreva a liateho betónu, ktorá dokonale zapadá do okolia porasteného nízkymi bukovými kríkmi, stojí uprostred tichého lávového poľa. V krajine sa dom stráca aj vďaka zeleňou porastenej streche.

V dome sú tri samostatné spálne a spoločenský priestor s kuchyňou a jedálňou, na verejnej a všetko spájajúcej terase sa naskytá krásny výhľad do krajiny. Ten si možno užívať aj z vonkajšej vírivky a sezónnej sprchy, ktorá je zabudovaná v drevenej terase situovanej na juh. V lete priestor slúži aj ako vonkajšia jedáleň a za dlhých letných dní, kedy sa stmieva len na pár hodín, sa tým príjemne rozširuje obytná plocha domu. Krajina sa krásne pozoruje i z obrovských okien v izbách.

Architektky použili kvalitné a nadčasové materiály, ktorým nebude striedanie obyvateľov domu tak vadiť a odolajú ničeniu. Poctivé materiály sú na Islande výsostnou požiadavkou aj kvôli drsnému subarktickému podnebiu. Thorsteinsdóttir a Jónsdóttir využili atraktívny antracitový čadič, svetlú masívnu brezu a betón.

Takmer bezúdržbová je kúpeľňa, obložená prírodným kameňom. Farby v interiéri zastupuje temne slivková výmaľba v spoločenskom priestore a pozitívne žltá v spálňach. Hoci možno v dome ubytovať až osem ľudí, čo sa na priestor s plochou 95 metrov štvorcových nezdá ako ideálny počet, poskytuje dom vďaka svojej členitej štruktúre dostatok súkromia a intímnych zákutí. Architektky pre modernú chatu navrhli na mieru alebo osobne vybrali aj všetok nábytok, doplnky a zariadenia.

Akademická asociácia neúčtuje za pobyty žiadne premrštené sumy. Chatu na brehu jazera si možno na celý víkend prenajať v prepočte za necelých 150 eur.

Správca v prípade záujmu zabezpečí aj posteľné obliečky, upratovacie služby a ďalšie potrebné veci. Združenie navyše rozširuje svoju pôsobnosť a zaisťuje rekreačné miesta aj v iných európskych krajinách, napríklad v Španielsku. Pýchou domu zo štúdia Arkibúllan Arkitektar však je, že ich realizácia sa počas necelých štyroch rokov prevádzky stala najobľúbenejšou chatou z portfólia Akademickej asociácie.

01 - Modified: 2008-01-09 05:12:00 - Feat.: 0 - Title: Proti americkému radaru je 70 percent Čechov
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Veľká zmena pre ľudí s postihnutím: Cestovanie bude ľahšie vďaka európskym preukazom
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 01:03