StoryEditor

Najlepšie vychytávky do domácnosti, o ktorých ste ani netušili

26.07.2014, 00:00

Žijeme v dobe, keď na internete nájdeme recept na chlieb s maslom aj na štiepenie jadra. Na sociálnych sieťach šírime naše nápady a aj ich tam hľadáme. Vrátane tých, ako si pomôcť v domácnosti. Niektoré z tipov sa postupom času stali takpovediac hitom internetu a rozhodne stoja za vyskúšanie.

Nedávno som na Facebooku objavila niekoho fotografiu, ktorá zachytávala otvorenú chladničku plnú vyskladaných pív. Nič nové, nejaká party na internáte, napadlo mi.

Na druhý pohľad som si všimla popisku: Konečne som vyriešil problém gúľajúcich sa fliaš. Fľaše boli vyrovnané do pyramídy v štyroch vrstvách nad sebou, ale vedľa bolo ešte miesto na misu so šalátom. Dole boli totiž zaistené štipce na bielizeň, zacvaknuté v mriežke chladničky. Super nápad.

Po hodinke surfovania po internete zisťujem, že takými a ešte lepšími nápadmi sa sociálne siete priamo hemžia. Ľudia zdieľajú fotografie svojich aj cudzích nápadov na Facebooku, Twitteri, na svojich blogoch majú celé série nápadov – napríklad ako v domácnosti využiť kancelársky klip. Pretože má silný stisk, je ideálny k uzavretiu otvorených obalov s jedlom.

Možno ho zacvaknúť o dosku písacieho stola a použiť ako držiak káblov, ktoré by vám inak nepekne zacláňali na stole. Môžete s ním zabrzdiť spomínané fľaše v chladničke. Pricvaknúť stránky v kuchárskej knihe, ktorá sa zatvára. Zabezpečiť poloprázdnu tubu zubnej pasty.

Dokonca s ním možno pevne zavrieť plnenú masovú kapsu, než ju dáte piecť. (A nikoho neprekvapí nepríjemné sústo s kusom špáradla.) Že sa dá použiť namiesto očka na zavesenie utierky, to už snáď netreba dodávať.

Internetový humor

Fotografie nápadov ale nemajú za cieľ len inšpirovať, poradiť, ukázať kreativitu. Okrem toho sú aj špecifickým druhom internetového humoru. Často sa objavujú na serveri 9gag.com, sociálnej sieti, ktorej cieľom je predovšetkým pobaviť.

Ľudia sem umiestňujú výstižné vtipné fotografie, často doplnené textom, ktoré zachytávajú nejakú (nielen) vtipnú životnú situáciu a jej riešenie. Okrem vyložených vtipov tu ale nájdete veľké množstvo nápadov do domácnosti, ktoré prekvapia svojou kreativitou a hocikoho donútia ich okamžite aplikovať v praxi. A aké najlepšie rady internet ponúka? Určite budete chcieť po prečítaní nasledujúcich riadkov niečo vyskúšať.

Bežné veci inak

Každý ich má doma, ale používa ich výlučne na účel, na ktorý sú stvorené. Keď sa na vec ale pozriete aj z druhej strany, objavíte jej skryté možnosti. Tak napríklad: určite ste si niekedy kúpili potrebné slúchadlá k MP3, zavarené v plastovom obale, ktorý nejde len tak otvoriť a nožnice na ňom akurát otupíte. Skúste to otváračom na konzervy. Stlačte obal medzi jeho kotúčiky a otáčajte páčkou. Pôjde to ako po masle.

Pijete pivo alebo limonády z plechoviek? Potom vedzte, že tie malé hliníkové očká nie sú určené zďaleka len k otvoreniu lahodného nápoja. Pár si ich schovajte, budú sa hodiť. Ak práve neplánujete zašiť s nimi punkerskú bundu, budú skvelé trebárs pri vešaní obrázku. Pôjde to jednoduchšie ako s očkom a nebudete musieť do železiarstva. Pomôžu vám aj v preplnenej šatníkovej skrini.

Keď už je reč o skriniach, aj ramienka môžu žiť druhý život. Teda aspoň tie nohavicové s klipsami. Plastové ramienko sa často zlomí, ale praktické klipsy môžete použiť v kuchyni k ľahkému a pevnému znovuuzavretiu vrecka. Celé ramienko dobre poslúži ale aj v iných prípadoch. Trebárs keď chcete variť podľa receptu, ale nechcete si zašpiniť kuchársku knihu cestom.

Máte doma psa, mačku alebo napríklad vlasatého člena rodiny a všetky koberce sú plné chlpov alebo vlasov? Nalepujú sa na topánky, vysávač si s nimi neporadí a zbierať ich po jednom je úloha pre princa z rozprávky. Skúste použiť bežnú gumenú stierku na okná a zotrieť s ňou koberec. Vlasy alebo chlpy tak ľahko nahrniete na jedno miesto a jednoducho zoberiete.

Lak na nechty má doma každá žena. Nielenže má veľký podiel na ochrane nechtov pri umývaní riadu a domácom upratovaní, ale dá sa využiť aj inak. Každému asi prvé napadne zastavenie oka na pančuche, ale má aj ďalšie využitie: skúste s ním (samozrejme tým bezfarebným) zauzliť niť, ktorou sú prišité gombíky na košeli. Už sa vám nebudú párať a nebudete strácať a potom zháňať rovnaké alebo všetky zložito prešíva. Farebnými lakmi zase môžete odlíšiť kľúče tak, že nalakujete ich hornú časť.

Nájdu sa ale aj kúpeľňoví pomocníci domácnosti: fén a žehlička na vlasy. Keď sú vám nové kožené topánky tesné, stačí ich obliecť na silnejšiu ponožku a chvíľu fénovať. Horúci vzduch poslúži aj vtedy, keď budete chcieť zložiť cenovku z hladkého povrchu, bez toho, aby zanechala nevzhľadné ulepené stopy. Žehličky zase nemusia žehliť len vlasy. Môžete s ňou rýchlo narovnať trebárs golier na košeli, ktorý sa pokrčil, a vy už sa nechcete prezliekať do inej.

Umenie recyklácie

Väčšina ľudí triedi papier, plast a sklo, tí svedomitejší aj ďalšie materiály. Ale recyklácia nemusí znamenať len nechávať opätovné využitie na iných. V malej miere funguje aj v domácich podmienkach. Tak napríklad taká nádoba od kečupu. Keď padne posledná kvapka do porcie špagiet, nemusíte plastovú fľašu vyhadzovať. Stačí ju vymyť a používať napríklad ako dávkovač na domácu omáčku alebo napríklad cesto na palacinky. (Vybavujete si tie husárske kúsky, ktoré je vždy potrebné urobiť po ceste od misky na panvicu, keď nechcete mať od cesta celý pult?) 

Pri slove recyklácie si väčšina ľudí predstaví ako prvé plastové fľaše. Viete, že môžu poslúžiť napríklad ako originálny a dokonale vzduchotesný uzáver sáčku s ovsenými vločkami alebo čímkoľvek, čo nechcete nechať zvlhnúť? 

Hodiť sa môže aj taká vec, akou sú ruličky od toaletného papiera. Keď ich rozrežete, ľahko s nimi zaistíte baliaci papier alebo napríklad papier na pečenie. Už sa vám nebude rozmotávať, ale zároveň ho ľahko vytiahnete. Môžete do nich ale aj stočiť káble, ktorých je v dnešnej elektronickej dobe toľko, že sa z nich v zásuvke písacieho stola často stane nerozmotatelné klbko. V papierových ruličkách budú dobre držať a môžete ich prehľadne porovnať jednu vedľa druhej.

Nápady, ktoré len tak nevymyslíte

Už sa vám určite stalo, že ste sa doma dlho trápili s nejakou vecou, ktorá sa vám úplne nepáčila, ale nedalo sa s ňou nič robiť. Treba wi-fi router s vysielačom, spleť káblov pri televízii alebo počítači, elektrická zásuvka na tom nejnemožnějším mieste vo výške očí, starý vetrák, ktorý v kúpeľni zostal po predchádzajúcich majiteľoch, a vám sa nechce rozkopávať múr.

Na internetových fórach nájdete veľa nápadov, ako sa týchto vecí aspon na oko zbaviť. Na káble môžete kúpiť okrasnú papierovú krabicu, vyrezať v nej dve malé diery, káble prestrčiť a vnútri zmotať. Budú biť do očí oveľa menej a ešte vám vnútri škatule zostane miesto potrebné na nabíjačky od rôznych elektronických zariadení.

Podobne možno ukryť aj celý router, ale v tom prípade by mala vyčnievať aspoň anténa, aby ste si zbytočne neznižovali signál. A čo s tou zásuvkou, starým vetrákom alebo termostatom od kúrenia? Kúpte si hlboký rámček, dajte do neho obľúbený obrázok alebo fotografiu a jednoducho na nechcenú ozdobu steny zaveste.

Čo sa týka vešania obrázkov, toho večného zdroja malých domácich pohrôm, nemožno nespomenúť aj pár vychytávok, ktoré túto prácu uľahčia. Pri zatĺkaní si klinec pridržujte dreveným kolíčkom na bielizeň, a nie prstom, do ktorého by ste sa mohli ľahko udrieť.

Keď vŕtate, ušetrite si následné zametanie omietky a tesne pod miesto pre skobu nalepte prehnutý kancelársky papierik. A či má váš obrázok dve očká a musíte teda zatĺcť dva klince, netreba dvakrát (nieto viackrát) merať. Stačí si vzdialenosť medzi očkami presne odmerať pomocou papierovej lepenky, tú potom nalepiť na stenu do požadovanej výšky a na jej okrajoch klince zatĺcť.

Na internete sa toho ale dozviete oveľa viac 

Trebárs zubnou pastou vyleštíte nielen svoj ​​chrup, ale krúživými pohybmi s ňou napravíte aj staré cédečko, ktoré pri prehrávaní preskakuje. Prípadne s jej pomocou vyleštíte zašlé plastové povrchy. Rozkrojeným citrónom zase ľahko vyčistíte vodovodné kohútiky od vodného kameňa, odmastíte vnútro mikrovlnky alebo naleštíte strieborné šperky. 

Keď šperk naopak stratíte, nemusíte hneď šalieť. K nájdeniu drobných príveskov alebo náušníc vám pomôže vysávač: natiahnite na trubicu silónovou ponožku, nasaďte nadstavec a povysávajte koberec, na ktorom ste šperk stratili. Uvidíte, že ponožka ho zachytí. 

Alebo si neviete rady s drobnými kovovými predmetmi, ako sú kancelárske svorky alebo sponky do vlasov? Kúpte si veľký plochý magnet a nalepte do šuplíka alebo na stenu - sponky už nebudú rozlétané po celej kúpeľni. 

Ak máte doma nejakú vec, ktorú by ste radi využili či zrecyklovali, ale neviete ako, takže premýšľate o jej vyhodení, určite sa pred jej likvidáciou pozrite na internet. Nápadov je tam veľa a niektoré vás svojou jednoduchosťou a kreativitou dokonale odzbroja.

zdroj: MF Dnes, idnes.cz

01 - Modified: 2006-08-21 03:50:50 - Feat.: 0 - Title: Vláda proti obchodníkom. Ste prilacní
01 - Modified: 2024-04-04 22:00:00 - Feat.: - Title: Slnečná búrka, ktorá vyvolá internetovú apokalypsu? Takáto je pravda 02 - Modified: 2024-03-25 13:38:31 - Feat.: - Title: KVÍZ Viete, ktoré české hity sú prebraté z talianskych? Otestujte sa! 03 - Modified: 2024-03-20 10:47:26 - Feat.: - Title: Holandsko môže nabíjať elektromobily alebo domácnosti. Oboje nie, sieť to nestíha 04 - Modified: 2024-01-29 11:19:51 - Feat.: - Title: Armáda vypína internet v Rusku, krajina sa pripravuje na útoky dronov 05 - Modified: 2024-03-04 14:22:09 - Feat.: - Title: Sociálne médiá ako hnacia sila ekonomického rastu a konzumu
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 16:57