StoryEditor

Bývame v dome z dreva, slamy a hnoja. A žije sa nám skvele

30.04.2015, 00:02
Autor:
stlstl
Prečítajte si príbeh Češky Jitky, ktorá si dala s rodinou postaviť originálny dom. Napísala o ňom pre portál idnes.cz.

Medzi požiadavkami na začiatku celého návrhu sme okrem iného mali: prízemná nepodpivničená drevostavba, nízkoenergetický dom z prírodných materiálov izolovaný slamou, bez rekuperácie, vykurovaný pecou alebo krbom, s obytnou plochou okolo sto metrov štvorcových. Ďalej sme chceli priestrannú jedáleň s kuchyňou a obývacím priestorom ako srdcom domu, súkromnú časť oddelenú od tej obytnej dennej a tiež minimum chodieb.



Azda až na väčšiu úžitkovú plochu a rekuperáciu, pre ktorú nás architekt Mojmír Hudec pádnymi argumentmi našťastie včas presvedčil, bol počiatočný zámer splnený a nás hreje pri srdci, že nám dom plne vyhovuje presne tak, ako je.

Originál víťazí
Záľuba v prírodných materiáloch nás od začiatku viedla jasným smerom. Kombinácia slamy a hlinenej omietky nám vyložene učarovala. Výber architekta Mojmíra Hudca zo štúdia ELAM atelier i dodávateľa stavby, spoločnosti Vala Dřevostavby, bol celkom jednoduchý práve pre ich skúsenosť s týmto typom stavania.

Vyberali sme z dvoch architektonických návrhov od rôznych autorov a tento nás dostal už len svojím tvarom, ktorý pripomínal vesmírnu loď ako zo Star Treku. Navyše sa podobal jurte, ktorá v našich úvahách chvíľu tiež figurovala.

Pochopiteľne tento organický tvar občas priniesol zložitejšie konštrukčné riešenie, ale nechceli sme to vzdať. V minulosti bolo postavených toľko krásnych a oveľa komplikovanejších stavieb, boli sme teda presvedčení, že riešenie sa dá nájsť vždy.



Pomaly, ale hodnotne
Kruhový dom má priemer necelých štrnásť metrov, miestnosti sú orientované pozdĺž obvodu a stred tvorí obývacia izba. Dominantou obytného priestoru sú fínske nízkoteplotné akumulačné kachle, kde si môžeme napríklad aj upiecť chlieb.

Nesmie chýbať praktická kuchynská linka z masívneho dreva so žulovou pracovnou doskou a samozrejme veľký jedálenský stôl pre šesť ľudí. V interiéri máme veľa vecí vyrábaných na mieru: knižnicu, kuchyňu, kachle, mozaiku za kuchynskou linkou, ale napríklad aj obrázky. Takto vytvorené veci pre nás majú úplne inú hodnotu a nevadí nám ani to, že pribúdajú pomaly a postupne.

Smerom k juhu sa dom otvára do krajiny cez najväčšiu presklenú plochu v dome, ktorá nádherne opticky prepája interiér so záhradou. Odtiaľ je tiež vstup na terasu krytú proti dažďu a letnému slnku presahom strechy a miernym valom. Kontakt s prírodou okolo domu vďaka nízkej úrovni podlahy voči terénu je pre nás asi najväčšou odmenou.

Drevo, slama a hlina v absolútnej zhode
Nosnú konštrukciu tvorí vnútorný prstenec murovaný z vápennocementových tehál. Balíky slamy po obvode domu sú vybavené miestami až desaťcentimetrovou vrstvou hlinenej omietky.



Spolu s vnútornou nosnou stenou a murovanými priečkami tvorí masívnu akumulačnú hmotu, takže vôbec nevieme, čo je to prehriatie domu. Fasáda je z neošetreného smrekovca a hliny, do ktorej je v exponovanejších častiach primiešaný kravský hnoj. Omietka sa tak stáva pevnejšia a odolnejšia.

Aj napriek tomu je na západnej strane už dosť vymytá, ale jednou z obrovských výhod je, že sa dá kedykoľvek bez problémov opraviť. Strop a stĺpy v interiéri sú z neošetreného smreku, podlaha zase z olejovaných smrekovcových dosiek. Strecha domu je rovná a vysadená extenzívnymi rastlinami tak, že tvoria efektný kruhový obrazec - mandalu.
Záhradu postupne premieňame v permakultúrnu a trvalo udržateľnú. V pláne je bylinková špirála, biotop a ďalšie prvky. Mám za sebou kurz permakultúrneho dizajnu a veľa nápadov, ktoré čakajú na realizáciu. Plánujeme tiež dokúpiť susednú lúku, vybudovať vínnu pivnicu a možno aj pracovňu. Manžel si už po stavbe vydýchol a má chuť budovať ďalej.

Celý proces realizácie nášho domu sme priebežne zdieľali na stránkach Kulatý dům, kde možno nájsť aj podrobné technické informácie a fotografie z jednotlivých fáz stavby.

01 - Modified: 2007-05-21 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štrajková pohotovosť? Normálne sa pracuje
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 14:29