StoryEditor

Chceli to najlepšie. Zasadili olivovník a štyri roky okolo neho stavali dom

27.02.2015, 23:02
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Starší manželský pár sa pustil do stavby nového domova na chorvátskom ostrove Pag. Ďalšie sťahovanie už neplánujú, a preto si dali na dome záležať.


S kuchyňou a jedálňou susedí aj posedenie na terase. Snímka: Robert Leš

 

Dlhé štyri roky budovali manželia dom veľký 560 metrov štvorcových. Neponáhľali sa a po celú dobu si užívali tvorivý proces návrhu a realizácie stavby. Dbali na každú maličkosť a nič im neuniklo.

Za návrhom domu stojí chorvátske duo architektov Tea Horvatová a Radovan Šobat zo záhrebského štúdia Log-Urbis. Keď za nimi v lete 2011 manželia prišli s predstavami o svojom novom domove na ostrove Pag, hneď vedeli, že získali zákazku snov. Ujali sa celkovej koncepcie stavby, ktorá zahŕňala štýlové interiéry i záhradu.

Projektu sa začalo okamžite hovoriť Olivový dom. Manželia si totiž chceli splniť svoj sen - mať klasické stredomorské átrium s olivovníkom. Olivovníkové srdce domu tak stiera hranice medzi exteriérom a interiérom, a tak tomu bolo v Dalmácii od nepamäti.

Navonok zdanlivo plachý dom skrýva všetky svoje tromfy vnútri objektu a uchováva si ich len pre svojich obyvateľov. Zaisťuje tak dostatočnú mieru súkromia pre dianie vo vnútri domu a chráni ho aj pred častými silnými poryvmi severného vetra.



Horvatová a Šobat dokázali využiť zvažujúci sa južný pozemok. Vďaka nemu môžu príchodzí vstúpiť do prvého poschodia z ulice. Tu je veľkoryso riešený hlavný obytný priestor s olivovníkom uprostred.

Východná strana domu patrí kuchyni, jedálni a vonkajšej terase s posedením, na západnej strane je okrem posedenia a televízneho kútiku umiestnená tiež samostatná pracovňa. Obe krídla uzatvára blok troch spální - najväčší z nich patrí majiteľom a je spojená so šatňou, ďalšie dve slúžia ako reštauračné izby. Všetky majú vlastné sociálne zázemie. Dom je obklopený drevenými terasami, ktorým dominuje veľký svetelný objekt, LED svietidlo v tvare bieloskvúcej gule.

Ak prídu manželia autom, môžu zájsť priamo do garáže a vybrať si, či vstúpia do obytného poschodia, alebo po schodoch zostúpia rovno do relaxačnej zóny. V prízemí je totiž vírivka, sauna, telocvičňa i vínna pivnica. Odpočinková časť pokračuje na vonkajšiu terasu s bazénom dlhým 17 metrov.



Na neho nadväzuje moderne a minimalisticky riešená okrasná záhrada, ktorú opäť vytvorilo štúdio Log-Urbis v spolupráci s Darijou Breitenbergerovou z krajinárskeho štúdia Herbafarm-Magnolija. Pomaly sa v nej rozrastá aj olivový háj. Na ten je vidieť aj z celoročne zelených strešných terás domu s jedinečnými výhľadmi na more a na pevninu.

Vo vile prevažuje dalmatínske tradičné drevo a travertín, doplnené o moderný surový betón a kov. Ostro rezané plochy modernej konštrukcie elegantne ladia s prírodnou štruktúrou. Stavba je ekonomicky i ekologicky zodpovedná, nechýba tepelné čerpadlo a solárne panely. Autori tiež kládli dôraz na ekologicky šetrné materiály.

 



Interiéry domu a nábytkové vybavenie tiež pochádza od štúdia Log-Urbis. Obytná stena so zabudovaným luxusným audiovizuálnym systémom, zariadenia pracovne, vínnej pivnice i ďalších nábytkových solitérov nesie jednoznačný autorský rukopis. Vládnu mu jednoduché línie, dokonalé spracovanie materiálu a triezve farby.
Posledný kúsok nábytku dodali Horvatová a Šobat majiteľom len pár dní pred vianočnými sviatkami. Išlo o klasickú koženú sedaciu pohovku, ktorá dnes zdobí obývaciu izbu. Pri zariaďovaní sa dizajnéri držali kvalitných a osvedčených výrobcov, ako je napríklad vonkajší nábytok od firmy Ego Paris, vinotéky od firmy Liebherr, kuchynské spotrebiče značky Miele alebo vírivka od firmy Jacuzzi.


Marcela Vraná, idnes.cz
 

01 - Modified: 2007-03-26 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Kto je kto: Gabura
01 - Modified: 2024-04-25 13:27:17 - Feat.: - Title: Do Chorvátska dorazilo prvých šesť francúzskych stíhačiek Rafale 02 - Modified: 2024-04-18 06:01:30 - Feat.: - Title: Chorvátske demokratické spoločenstvo začne vo štvrtok rokovať o novej vláde. Voľby vyhralo tretíkrát v rade 03 - Modified: 2024-04-17 19:36:41 - Feat.: - Title: Chorvátske parlamentné voľby podľa prvých odhadov vyhrá vládna strana HDZ 04 - Modified: 2024-04-16 21:43:09 - Feat.: - Title: Teploty na severe Chorvátska klesli za 24 hodín o takmer 30 stupňov Celzia 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 15:35