StoryEditor

Svoj sen o bývaní v starom dome zverila architektkám. A neľutuje

25.09.2015, 00:00

Svoj prvý vlastný byt si Patrícia kúpila v starom nájomnom dome. Má približne sedemdesiat metrov štvorcových. Rozhovor s majiteľkou prináša portál idnes.cz.



Vytvoriť tento svieži interiér vás iste stálo nemalé úsilie ...
Spočiatku som nadhodnotila svoje sily. Pustila som sa do úprav zanedbaného bytu na vlastnú päsť. Postupne sa však ukázalo, že jeho uvedenie do funkčného stavu vyžaduje viac starostlivosti a profesionality, než som pôvodne predpokladala. Preto som sa obrátila na architektonické štúdio SMLXL, Hanu Štěpkovú a Kláru Valovú.
Pri surfovaní na internete ma zaujala ich práca. S nimi rekonštrukcia nabrala správny smer a získala jasný koncept. Po starostlivom upresnení mojich predstáv a zvážení všetkých okolností začali architektky znova a pekne od začiatku.
Došlo na kompletnú výmenu elektro aj vodoinštalácií a nový kotol. Chcela som príjemný a pohodlný byt pre seba a veľa úložného priestoru. Obývačku som si predstavovala ako spoločenský priestor, ale oddelený od kuchyne.

Menilo sa dispozičné usporiadanie bytu?
Vzhľadom na umiestnenie stúpačiek vody a odpadu byt neponúkal zásadnú zmenu. Kuchyňa rozšíreným priechodom voľne nadväzuje na obývaciu izbu, ale v podstate je skôr súčasťou chodby, ktorú sa podarilo zväčšiť a nevšedným spôsobom premeniť na obytnú miestnosť. Teraz tu mám príjemný relaxačný kút s pohovkou umiestnenou priamo oproti malému balkóniku s výhľadom do vnútrobloku.
Denné svetlo sem prichádza tiež z obývacej izby. Inak všetko zostalo na pôvodnom mieste. Nepotrebovala som nijako veľkú kuchyňu, pretože príliš nevarím.
Na požiadavku úložných priestorov architektky reagovali menšou stavebnou úpravou spálne, kde vytvorili polootvorenú šatňu.



Páči sa mi jemné ladenie studených farieb, ktoré ale pôsobí veľmi hrejivým dojmom. Až dojemnú krehkosť vzbudzuje dlažba s pekne namiešaným geometrickým vzorom.
Z výsledku som naozaj nadšená. Autorky projektu prejavili citlivý prístup k rondokubistickej budove a neuveriteľnú kreativitu. V chodbe hravo naviazali na pôvodnú dlažbu.
Starý šedivý náter dverí ich inšpiroval a rozohral použitú paletu farieb obohatenú tónmi modrých odtieňov. Objavujú sa v detailoch po celom interiéri a príjemne kontrastujú s bielou farbou. Všetko pocitovo zahrieva svetlé drevo. Zvolená kombinácia je veľmi vydarená, interiér krásne presvetlila.

Podarilo sa v byte zachovať pôvodné parkety?
V spálni nie. Tam boli na podlahe len drevovláknité OSB dosky prekryté linoleom. V obývacej izbe áno. Prvok svetlého dreva tú posilňujú moje obľúbené stoličky One českej značky TON. Nachádzajú sa pri jedálenskom i pracovnom stole. Stáva sa, že občas pracujem doma, preto je jeden kút obývačky venovaný pracovnému stolu.
Zaujímavo tu architektky vyriešili úložný priestor, ktorý je rovnako ako pracovný stôl zavesený na stene a kopíruje celú, viac ako päť metrov dlhú stenu. V celom interiéri ma veľmi baví ten všadeprítomný rytmus geometrických obrazcov.
Okrúhly jedálenský stôl, drobné okrúhle stolíky rozosiate po celom byte, guľatý koberec či umývadlo so zrkadlom a ďalšie prvky. Výrazný modrý akcent v obývacej izbe tvorí vlnený koberec s prímesou hodvábu, ktorý bol vyrobený na zákazku až v Indii.
Úplne originálne vyznieva tapeta s jemným geometrickým dekorom, ktorá pokrýva nielen steny, ale aj časť stropu. Nielenže zaujímavo zdobí, ale aj funkčne vymedzuje jedáleň. Postupne by som ešte chcela niektoré múry doplniť obrazmi, ale neponáhľam sa. Myslím, že by to malo prirodzene vyplynúť zo všedného behu dní.

Vyplnilo sa vaše prianie a máte dostatok úložných priestorov?
Zatiaľ mi stačia. Mám veľkú skriňu v obytnej chodbe, dosť miesta v šatni a je tu aj technická miestnosť. Ďalšie úložné priestory je možné podľa potreby vytvoriť ešte v spálni. Som maximálne spokojná, pretože sa mi vyplnilo aj ďalšie prianie. Rada sledujem dobré filmy, preto mám v obývacej izbe projektor a plátno.

 

01 - Modified: 2007-09-25 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Irán už nechce za ropu doláre
01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 13:40