StoryEditor

Štyristo ľudí žije v kontajneroch. Z obrieho sila je parádne bývanie

30.08.2014, 00:02
Obzrite si študentský internát, aký ste dosiaľ nevideli.

Obrie silo v Johannesburgu v Juhoafrickej republike sa dočkalo skvelej premeny. Firma Citiq z neho vytvorila nový študentský internát. Na budove stojí niekoľkoposchodová nadstavba z prepravných lodných kontajnerov, ktorá ponúka stovky samostatných izbičiek.

Podľa výskumov opúšťa až polovica juhoafrických študentov vysokoškolské lavice ešte pred získaním diplomu. Na vine nie je premrštená náročnosť štúdia ani malé ambície mladej generácie. Najčastejším dôvodom sú ekonomické náklady. Štát študentom totiž nevychádza príliš v ústrety a mnohí z nich sa nedokážu s výdavkami popasovať ani pomocou širokej rodiny. Najväčším problémom sú vysoké nájmy v univerzitných mestách, v ktorých chýba prepracovaná ponuka dostupného fakultného bývania.

S riešením prišla až developerská firma Citiq. Pred niekoľkými rokmi si všimla obrie silo v johannesburskej štvrti Newtown, ktoré chceli majitelia zo spoločnosti Premier Milling Corporation zbúrať. Miestnu dominantu kúpili developeri a začali konať.

Internátna budova v Juhoafrickej budove sa zmenila doslova na celebritu. Snímka: Citiq a Image Communications

Silo stojí v bývalej problémovej štvrti Newtown západne od centra mesta. „Lokalita je zaradená do revitalizačného programu a vďaka tomu prekvitá. Uskutočnilo sa tu niekoľko rekonštrukcií, ulice sú upravené nielen pre turistov, ale aj pre miestnych. Popularita štvrti stúpa. Stavajú sa tu nové byty pre všetky vrstvy obyvateľstva a nič teda nebránilo priviesť sem aj študentov,“ hovorí manažérka Lesley-Ann van Niftriková, ktorá spoločnosť Citiq v médiách zastupuje.

Náklady na prestavbu sila a vybavenie internátu bolo nutné stlačiť na najnutnejšie minimum a v architektonickej súťaži, ktorú firma pred dvoma rokmi vyhlásila, tak vyhralo jednoduché a hravé spojenie pôvodných veží sila s moderným využitím prepravných kontajnerov. Napriek tomu sa spoločnosti výstavba predražila: celkové náklady sa vyšplhali na takmer 3,3 milióna eur.

Podľa Paula Laphama, riaditeľa devoleperskej spoločnosti Citiq, sa firma snažila nájsť vhodné miesto pre internátnu stavbu už dlhší čas. Ale vysoké ceny pozemkov v centre ich stále tlačili na okraj mesta. Dlhé dochádzanie by pre študentov ale nebolo ideálne. Z bývalého sila majú teraz na dosah takmer všetky učebne Witwatersrandskej a Johannesburgskej univerzity.

Od začiatku sa na internáte počítalo s úsporou energií. Ohrev vody riešia tepelné čerpadlá, osvetlenie spoločných priestorov sa spúšťa len pri pohybe, ktorý zachytia „čidlá“, okná aj dvere majú dvojité presklenie. Kombinácia všetkých prvkov znižuje prevádzku až o päťdesiat percent oproti bežnému, rovnako veľkému domu. Aj vďaka tomu je internát pre študentov finančne dostupnejší ako nájom v prenájme.


Interiér nepripomína tradičné internátne izby. Snímka: Citiq a Image Communications

Firma sa rozhodla zapojiť študentov už do prestavby. Študenti architektúry sa mohli zúčastniť výberového konania na úpravy exteriérov i interiérov a najlepšie nápady boli ocenené nielen finančne, ale aj sprostredkovaním stáží v architektonickej kancelárii.

Podľa Laphama vzišli najlepšie nápady práve od samotných študentov, ktorí najlepšie vedia, aké problémy ich aktuálne trápia a aká forma zariadenia im bude najlepšie vyhovovať.

Navrhli napríklad, aby v zdieľanej kuchynke boli horné aj dolné skrinky starostlivo rozdelené na rovnako veľké plechové uzatvárateľné kóje, do ktorých si môžu študenti ukladať potraviny a potreby na varenie. Rovnako tak odporučili koncept výrazných sýtych farieb v divokých kombináciách zelenej, modrej, ružovej a oranžovej.

Pôvodné silo tvorí desaťposchodová základňu, na ktorej stoja štyri poschodia prepravných kontajnerov. Na prvý pohľad divoký a chaotický vzhľad je premyslenou konštrukciou. Jednotlivé vonkajšie i vnútorné zóny sú prepojené pomocou šikovne rozmiestnených spoločných priestorov, terás a balkónov.

Kapacita novovzniknutého internátu poskytuje ubytovanie takmer 400 študentom, bývanie dopĺňajú spoločné priestory pre zábavu aj štúdium: sály, študovne i knižnice. Ďalšie usporiadanie sa nelíši od ostatných internátov. Na každom poschodí je ľahko dostupná spoločná kuchynka a sociálne zázemie, všade je k dispozícii bezdrôtový internet.

Na čiastočne zelenej streche s veľkolepou vyhliadkou na celé mesto môžu mladí ľudia odpočívať v pohodlných hojdacích sieťach, hrať stolný tenis, biliard alebo zájsť do posilňovne.

Kým jednotlivé izby majú priemernú plochu 13 metrov štvorcových a slúžia na ubytovanie dvoch študentov, v sile možno nájsť aj prémiové izby pre jednotlivcov, ku ktorým patrí samostatné sociálne zariadenie a privátne balkóny. Mesačné poplatky za internát začínajú na 65 eurách.

Hoci sa množia otázky na možnosť komerčného ubytovania a zo sila sa stala budova - celebrita, je ubytovanie stále dostupné len študentom miestnych univerzít alebo akademickým návštevám.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-09-29 17:34:00 - Feat.: 0 - Title: Košice chcú byť európskym mestom kultúry
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 20:05