StoryEditor

Žila v obyčajnom byte. Teraz má domov, o akom snívala

04.09.2015, 15:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Nájomný trojizbový byt s rozlohou 90 metrov štvorcových bol zariadený klasicky, neoriginálne a nudne. Lenka Černá chcela zmenu, ale bez väčších stavebných úprav. Oslovila preto bytovú návrhárku Pavlu Kirschner, ktorá vytvorila príjemne útulný domov. Píše o ňom portál idnes.cz.



Pražský byt má klasickú dispozíciu, teda vstupnú halu, dve samostatné menšie izby a väčšiu obývaciu izbu spojenú s kuchynským kútom.

„Do bytu som sa sťahovala narýchlo a priniesla som si so sebou veľa vecí, ktoré mi teraz skôr prekážajú a tvoria nesúrodú zmes,“ vysvetľuje Lenka. Je to ale byt nájomný, v ktorom nie je možné robiť väčšie stavebné úpravy. Lenka navyše nepočíta s tým, že by v ňom bývala desiatky rokov. Tomu sa tiež podriadil štýl a cena celej premeny.

„Lenka má rada originálne kúsky s dušou a súčasne pracuje v Annonce, ktorá vie dať starším veciam prostredníctvom svojich inzerátov novú šancu. To sme teda využili a veľkú časť nábytku odfotili práve cez inzerciu,“ vysvetľuje Pavla Kirschner.

Kombinácia moderných a starých prvkov sa premietla do celého bytu. Všetko doplnili valčeky a patina na stene a tiež jemné fuchsiové tóny.



„S Pavlou sa pracovalo dobre. Od začiatku mala jasnú predstavu o tom, čím a ako jednotlivé izby prepojiť, aby vznikol kompaktný a fungujúci celok,“ chváli si spoluprácu s dizajnérkou Lenka Černá.

„Konala som tak, že polovicu premeny videla Lenka vopred, druhú až vo finálnom výsledku. Vypočula som si jej požiadavky, ale súčasne som chcela niektoré detaily nechať aj ako prekvapenie,“ hovorí bytová návrhárka.

Premena bytu izbu za izbou
Hala bola veľmi studená a úzka. Návrhárka z nej odstránila ťažkú komodu a nahradila ju ľahkými a subtílnymi kusmi nábytku - lavičkou, stoličkami a sedákmi. Na stenu zavesila masívne zrkadlo. Na zateplenie celého priestoru pomohlo aj originálne osvetlenie.

Spálňa prešla veľkou premenou, pritom na to stačilo naozaj málo. „Základom bolo rozbiť prevládajúcu modrú farbu,“ upresňuje Pavla Kirschner. Posteľ v prírodnom dreve zostala na svojom mieste, iba bola pretrená na farbu slonovej kosti. Podobne nenásilný osud čakal aj komodu, tá sa v okamihu premenila z modrej na žiarivo fuchsiovú. Zmenou prešli tiež steny a predovšetkým obraz nad posteľou. V interiéri spálne sú teraz viditeľné prvky čiernej a zlatej a celkový dojem dotvára koberec kúpený v bazári.



„Pracovňa predtým slúžila skôr ako skladisko nepotrebných vecí, nevyžehlenej bielizne a športového náradia. Je takmer kompletne zariadená staršími kusmi nábytku urobených cez inzerát,“ opisuje Lenka. Novou dominantou je starší chrómovaný gauč, ktorý dostal nové originálne poťahy. Oproti nemu stojí praktický rozkladací toaletný a písací stolík.

Kuchyňa s obývacou izbou bola asi najväčším problémom celého bytu. Kuchynská linka je pôvodná súčasťou bytu a nedá sa s ňou hýbať. Lenka si navyše priala zachovať lavicu v kuchynskej časti a sedačku v obývačke. „Súčasne som ale chcela, aby zo stredu izby zmizla televízia a vznikol tak priestor pre vzájomnú, ničím nerušenú blízkosť vo dvojici is priateľmi,“ dopĺňa.

K lavici v kuchyni preto pribudli ešte dve stoličky, ktoré majú zlatý nádych. Do obývacej izby sa presunula komoda, ktorá mala pôvodné miesto vo vstupnej hale. Jej tyrkysová farba ladí s časťou kolekcie hutného skla, ktoré Lenka zbiera.

Masívny konferenčný stolík pred rohovou sedačkou nahradili prídavné stolíky, ktoré celý priestor odľahčujú. Výraznou premenou prešla stena nad sedačkou. Vďaka špeciálnej technike výmaľby vznikla patina, ktorá pomohla vyniknúť obrázkom grafika a ilustrátora Karla Svolinského.

Stačili štyri týždne
Dominantou celého priestoru sa stali novo očalúnené dve kreslá. Poťah kresla tvorí patchwork, ktorý veľmi originálne mieša floristické a ornamentálne vzory a celú škálu farieb. „Z premien kresiel som mala popravde trochu strach. Bála som sa, že na mňa budú príliš bláznivé. Výsledok a farebná kombinácia ma však príjemne prekvapili,“ dodáva Lenka Černá.

Premena bytu nebola časovo náročná, trvala necelé štyri týždne. Vďaka repasovaniu starého nábytku v ňom ožili kusy, ktoré by boli inak odsúdené k zabudnutiu.

„Využitie staršieho nábytku môžem naozaj odporučiť, zaistí originálny interiér a šetrí náklady. Dúfam, že premena môjho domova bude pre ostatných zdrojom zaujímavých nápadov,“ uzatvára Černá.

Premena bytu vyšlo 3200 eur.

 

01 - Modified: 2007-09-09 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Legenda Mariazell
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 00:54