StoryEditor

V Brezne vyrástlo obchodné centrum, na ktoré by bol hrdý aj Shakespeare

29.08.2015, 10:40
Autor:
apnapn
Predstavujeme stavby nominované v prestížnej súťaži CE-ZA-AR. Hlasujte za cenu verejnosti.

Už po štrnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Kategória OBČIANSKE A PRIEMYSELNÉ BUDOVY

Obchodný dom Point – Brezno

Autori: Tomáš Šebo, Igor Lichý, Pavol Remšík, Emanuel Zatlukaj
Foto: Tomáš Manina 

Zapojte sa do hlasovania. A vyberte najkrajšie dielo TU.

Obchodné a nákupné centrá sú miesta, ktoré do našich životov v posledných desaťročiach doslova vtrhli. A nie vždy práve pozitívnym spôsobom. To však nie je prípad nového obchodného domu v Brezne. Zaujímavo riešenej budove sa totiž podarilo to, čo máloktorému jeho „kolegovi“ u nás. Neocitlo sa znenazdajky uprostred historickej zástavby či sídliska, naopak, tieto dve prostredia umne prepája.

„Myslím si , že mestskosť sa z našich miest vytráca aj vďaka nákupným centrám. Som hrdý, že toto nákupné centrum naopak život do mesta prinieslo,“ vysvetľuje jeden z jeho autorov Igor Lichý. „V projekte má každý detail nejaký svoj dôvod, nič tam nie je samoúčelné.  Na začiatku sme si stanovili niekoľko priorít, na ktoré sme sa od začiatku do konca sústredili, a myslím, že sa nám ich podarilo dosiahnuť,“ pokračuje.

„Napríklad sme chceli pritiahnuť život aj na poschodie, čo je v podobných nákupných centrách vždy problém. Preto sme zvolili na poschodí pozalamovanú fasádu s veľkými otvormi, aby každý z chodníka videl, že aj na poschodí sa niečo deje.“

Projekt bol o to náročnejší, že vznikal v prostredí regiónu, ktorý prebytkom financií práve neoplýva. Aj preto išlo podľa autorov doslova o shakespearovské byť či nebyť. Igor Lichý ho tak príznačne označil ako maximum minimálnymi prostriedkami. „Boli sme príjemne prekvapení prístupom úradníkov v Brezne. Investícií je v tom regióne málo a bolo cítiť, že si investora vážia, čo sa nám v iných mestách nestáva,“ dodáva.
 

01 - Modified: 2007-09-04 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Štrajk uvrhol Londýn do chaosu
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 04 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie 05 - Modified: 2024-02-27 11:18:33 - Feat.: - Title: Exkluzívny ROZHOVOR so ženíchom Radkom: Z tohto budú súťažiace veľmi sklamané!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 20:48