StoryEditor

Za originálnym a luxusným pražským loftom stoja Slováci

13.06.2015, 00:02
Autor:
stlstl
Pražský loft skôr pripomína byt zo zahraničného časopisu. Stojí za ním slovenské architektonické štúdio.


V interiéri použili autori množstvo dizajnových ikon. Snímka: Martin Tiso

 

Náročný klient + prísny architekt = bývanie bez kompromisov. Pražský loft, o ktorom píše český portál idnes.cz, skôr pripomína byt zo zahraničného časopisu. Aj keď tak úplne český nie je, autorom je slovenský ateliér Cakov & Partners.

Otvorené priestory v novostavbe od slávneho architekta Johnnyho Eislera si veľkorysý zásah priamo pýtajú. Stĺpová konštrukcia, presklenie na plnú výšku izieb, otvorená dispozícia, to je ideálne „ihrisko“ pre moderný až minimalistický dizajn v podaní šikovného architekta a náročného klienta, ktorý dokáže takýto názor náležite oceniť.

Mnoho bytov, ktoré sa na lofty len hrajú, však dokázali premrhať aj takúto príležitosť. Nie však ten od bratislavského dizajnérskeho štúdia.



„So slovenskými architektmi sme mali dobrú skúsenosť už z predošlých spoluprác,“ opisuje zrod diela jeho majiteľka, „bolo logické, že sme sa na Kalina Cakova a jeho kolegov obrátili aj pri zariaďovaní súčasného bývania.“

Tvorcovia tak mali v návrhoch skoro voľnú ruku. Vďaka tomu pôsobí byt čisto a hlavne dodržiava jeden koncept, ktorý nerušia ani vybrané doplnky a umelecké diela.

Stolárska dispozícia
Dispozične zaujmú predovšetkým priečky, ktoré často tvorí len nábytková stena, využívaná buď z oboch, alebo len z jednej strany. Oddeľujú aj dve spálne, pracovňu a kúpeľne od dennej časti bytu. Stolári na mieru prispôsobili aj posuvné a veľkoformátové dvere, ktoré sú samy o sebe zaujímavým dizajnovým prvkom.

Kuchyni dominuje biela farba, kúpeľniam naopak čierna, respektíve kombinácia čiernej a bielej. Tieto farby doplnené o hnedú tvorili aj základ farebného konceptu návrhu.

Kvalita predovšetkým
V zariadení sa hľadala najmä kvalita (mramorová dlažba, liate podlahy v kúpeľniach, pieskovcový obklad) a design (nábytok svetových značiek od Konsepti, kuchyne Boffi, postele B & B, Smeg ...). Zaujmú aj svietidlá, jednotný raster LED bodoviek dopĺňajú dizajnové kusy charakteristických tvarov.

Porekadlá o diablovi ukrytom v detaile dobre poznajú ako architekti, tak aj majitelia pražského loftu, preto sa kládol veľký dôraz na vykonanie všetkých remesiel, presnosť a precíznosť, niekedy aj za cenu straty nervov. Výsledok však rozhodne stojí za to.

Autori
Cakov & partners (Ing. Arch. Kalin Cakov, Ing. Arch. Metodiy Moneva, Ing. Arch. Ján Obušok)
Spolupráca na projekte: Ing. Tomáš Fojtík, Ing.arch. Katarína Karšayová, ArtD., Ing.arch. Michal Kyselica
„V našom ateliéri vznikajú projekty rôznych obsahov a mierok, od interiérov bytov cez rodinné domy, bytové a polyfunkčné komplexy, až po urbanistickej štúdie. Zameriavame sa na komplexné navrhovanie a projektovanie s dôrazom na premyslený, koncepčné dizajn, tvoríme a hľadáme nové priestorové zážitky, ktoré poskytujú mnohotvárnosť a spĺňajú všetky požiadavky koncových užívateľov. Naša práca nekončí odovzdaním projektu, ale ďalej spolupracujeme s dodávateľmi a realizátormi na riešenie technických a remeselných detailov.“

01 - Modified: 2007-06-22 09:29:00 - Feat.: 0 - Title: Pre veternú smršť vlaky meškali od 40 do 310 minút
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
23. apríl 2024 20:54