StoryEditor

Chata, akú svet nevidel. Steny domu tvorí skala a sklo

05.12.2014, 23:02
Nórske architektonické štúdio Jensen a Skodvin Arkitektkontor z Osla postavilo uprostred nádhernej prírody luxusné letné sídlo.


Skaly sa stali súčasťou interiéru. Snímka: Jensen & Skodvin Arkitektkontor

Nórske architektonické štúdio Jensen a Skodvin Arkitektkontor z Osla postavilo uprostred nádhernej prírody luxusné letné sídlo. Ich veľkorysý dom s bazénom na jednom z najkrajších fjordov Storfjord zapadol do okolitej krajiny bez straty jedinej vetvy či kameňa.

Jedinečná stavba zo skla a trámov pochádza z pera nórskej architektonickej kancelárie Jensen a Skodvin Arkitektkontor, ktorí sa preslávili práve vďaka citlivému prístupu k prírodnému bohatstvu a dokonale spracovaným návrhom, ktorý na prvom mieste ctí bohatstvo škandinávskych lesov a krajiny.



Skúsení architekti Jan Olav Jensen a Borre Skodvin už niekoľko rokov postupujú pri návrhoch stavieb rovnakým spôsobom. Potom, čo prijmú zákazku, vydajú sa s klientom priamo do terénu na parcelu, kde má zamýšľaný objekt stáť. Rovno na mieste popúšťajú uzdu fantázii. Nechajú investora snívať, aby predstavy toho, ako bude majiteľ v novom dome žiť alebo ho používať, dostali aj pre nich jasnejšie kontúry.

Postupne potom prevádzajú jednotlivé útržky priania do reality a kompaktného celku. Rovnako tak, ako duo architektov rešpektuje želania budúcich obyvateľov, ctí aj krajinu a prírodný terénu.

Každá zóna má v dome presne vymedzený priestor. Prvé poschodie patrí spoločnému stretávaniu v kuchyni a jedálni. Na obývaciu izbu nadväzujú drevené terasy, ktoré obytnú časť prepájajú so saunou, vonkajším bazénom a úložnou kôlňou.



Na poschodí je umiestnených päť samostatných spální. Každá má vlastnú terasu s vyhliadkou do troch strán, k úplne samostatnej veľkej spálni majiteľov patrí aj vlastná kúpeľňa, zvyšné štyri sa potom delia o dve oddelené miestnosti so sociálnym zariadením.

Pôdorysy jednotlivých blokov sú prispôsobené nielen vytúženému výhľadu a efektným momentom, ktoré si môžu obyvatelia každý deň pri vstávaní alebo večere užívať, ale predovšetkým skalnému masívu fjordu a urasteným boroviciam.

Dom bol dokončený na jeseň roku 2013 a patrí mladej rodine so synčekom – batoľaťom a psom. Príbuzní jazdí tiež radi, preto je stavba veľkorysá a priestranná.

Interiéry pre majiteľa prichystalo taktiež štúdio Jensen a Skodvin. Volili nadčasové a osvedčené kúsky z dreva a kovu, ako sú napríklad stoličky Wishbone od dizajnéra Hansa J. Wegnera, ktorý ich navrhol pre firmu Carl Hansen & Son už v roku 1949. Na jeseň a v zime im na väčšom komforte dodávajú ovčie kožušinky.

Dom dnes pôsobí ako dokonalá oáza pokoja a bezpečia uprostred nórskeho fjordu, ale priebeh stavby príliš idylický nebol. „Výstavbu a návrhy sprevádzali konfrontácie s miestnym stavebným úradom, ktorý nebol stavbe naklonený. Dnešné zákony a úrady neželajú modernej architektúre,“ vysvetľuje architektka Sigrid Moldestadová, ktorá sa na návrhu stavby podieľala.

Napriek tomu sa podarilo dielo doviesť do zdarného konca. Betónové steny spevňujú oceľové trámy a nosníky, vnútorné steny sú priamo zo strmých žulových skál a celok dopĺňa sklenená fasáda, v ktorej sa striedajú panely číreho a mliečno zafarbeného skla. Aj vďaka použitým materiálom si možno užívať nápady nórskych architektov: fascinujúcu prácu so sklom, tesne priliehajúcim a kopírujúcim líniu skaly, je ich nezameniteľným rukopisom.

 

idnes.cz

01 - Modified: 2007-01-15 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Žena vládne českému športu
01 - Modified: 2024-04-19 19:38:51 - Feat.: - Title: Elektromobily by mohli v Nórsku do roku 2026 vytlačiť z vrcholu diesely 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:59 - Feat.: - Title: Nóri poodhalili, na čo využije Ukrajina stíhačky F-16: Podkúria hlbšie v ruskom tyle 03 - Modified: 2024-04-15 06:00:00 - Feat.: - Title: Vieš si predstaviť 26 hodinový deň? V tejto krajine to môže byť realitou 04 - Modified: 2024-04-09 22:00:00 - Feat.: - Title: Investovanie v Nórsku? Na výber je viac ako len ťažba ropy a plynu 05 - Modified: 2024-04-06 18:40:10 - Feat.: - Title: Nórska polícia bude po vyhrážkach proti moslimskej komunite do odvolania ozbrojená
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:05