StoryEditor

Rodinný dom a bytovka v jednom? Pozrite si skvelý príklad z Bratislavy

13.09.2015, 11:31
Autor:
apnapn
Predstavujeme stavby nominované v prestížnej súťaži CE-ZA-AR. Hlasujte za cenu verejnosti.

Už po štrnástykrát vyhlasuje Slovenská komora architektov súťaž Cena za architektúru. Hospodárske noviny ako hlavný mediálny partner vám postupne predstavia všetky nominované diela. Tak, ako ich vidia samotní autori. Vy potom môžete rozhodnúť o Cene verejnosti.

Kategória BYTOVÉ DOMY

Svornosť – Obytný súbor

Autori: Andrej Alexy, Štefan Rafanides
Foto: Soňa Sadloňová

Zapojte sa do hlasovania. A vyberte najkrajšie dielo TU.

Bratislavské Podunajské Biskupice nepatrili medzi najvyhľadávanejšie časti hlavného mesta. Teda, ak hovoríme o bývaní. Napriek tomu, alebo možno práve preto, v nej v posledných pár rokoch vyrastajú nové obytné zóny, ktoré neraz svojou nápaditosťou predčia aj bytovky vo vychytených lokalitách.

 

Priam ukážkovým príkladom je obytný súbor Svornosť. Nenechajte sa pomýliť názvom zaváňajúcim socialistickým realizmom. To len rovnomenná ulica určila pomenovanie zóny, ktorá vyrástla v priestore medzi ňou, ramenom Malého Dunaja a Závodnou ulicou. Táto Svornosť je moderná a pritom veľmi funkčná. 

O výnimočnosti projektu hovorí aj jeden z jeho autorov Andrej Alexy: „Pri hľadaní odpovedí na otázky ako má vyzerať a čo všetko má ponúkať bývanie v meste nám bolo bližšie alternatívne uvažovanie, ktoré zahŕňa aj emocionálne roviny vytvárania domova. Obytný súbor Svornosť preto rozhodne neponúka konvenčné riešenie.“ Ako dodáva, skĺbením výhod rodinného domu s prednosťami bývania v bytovom komplexe chceli dosiahnuť príjemnú, ľudskú mierku, ktorú dotvára zeleň záhrad a terás.

„Svornosť vníma prítomnosť mesta, jeho ruch a tep, ale zároveň prináša možnosť zažiť nerušený pocit bezpečného súkromia. Verím, že sa nám v tejto periférnej a na prvý pohľad nie veľmi atraktívnej časti Bratislavy podarilo vytvoriť prívetivé miesto, kam sa jeho obyvatelia budú radi vracať.“ A zdá sa, že jeho slová sa napĺňajú už dnes. Svornosť totiž začala bezprostredne po skolaudovaní žiť svoj vlastný, intenzívny život. „Bolo vidieť ako rýchlo sa ľudia stotožnili s novým prostredím a prijali ho za svoje. To je pre architekta asi tá najlepšia satisfakcia,“ teší sa Andrej Alexy.

Veľkým plusom tiež je, že nevznikol iba nový „panelák“, ale celá obytná ulica s bohatou škálou vizuálnych vnemov. „Takmer každý si tu môže nájsť jedinečný detail spojený práve s jeho vlastným bývaním. Okná, dvere, balkóny síce podliehajú vyššiemu kompozičnému poriadku, no zároveň prinášajú pestrosť, rozmanitosť. Dá a tu žiť v ústraní, ale aj spoločne, napríklad pri sprevádzaní detí do materskej škôlky či pri susedských debatách v zeleni,“ vysvetľuje architekt. Dobrým bodom je podľa neho aj technická podpora progresívnymi technológiami ako napríklad centrálne podlahové vykurovanie a chladenie tepelnými čerpadlami.

A aj pre takéto realizácie je pre Andreja Alexyho architektúra zároveň povolaním aj koníčkom. „Každý projekt je úplne nový, s novými ľuďmi, problémami a úspechmi, takže nuda nehrozí. Je krásne a zároveň zaväzujúce vidieť ako architektúra ovplyvňuje životy ľudí a mení ich k lepšiemu,“ vyznáva sa nakoniec.

 

Pozrite si aj zaujímavý rodinný dom, ktorý doslova klame telom.

 

 

01 - Modified: 2007-09-17 07:04:39 - Feat.: 0 - Title: Ďalší krok k euru: Skrotené ceny
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 02 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne 03 - Modified: 2024-03-22 09:00:00 - Feat.: - Title: MrBeast spája sily s Amazonom a ohlasuje najväčšiu hernú šou v histórii. Tisícka súťažiacich bude bojovať o päť miliónov 04 - Modified: 2024-03-13 11:37:52 - Feat.: - Title: Splnený sen na dvadsiatich "štvorcoch": Do garsónky sa vošla kuchyňa, dokonca aj poschodie na spanie 05 - Modified: 2024-02-27 11:18:33 - Feat.: - Title: Exkluzívny ROZHOVOR so ženíchom Radkom: Z tohto budú súťažiace veľmi sklamané!
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 23:13