StoryEditor

Z bývalého chlieva vzniklo skvelé rustikálne bývanie

18.04.2015, 11:36
Storočný dom bol nad sily svojich majiteľov. Oslovili preto dizajnérov a výsledok je naozaj pôsobivý.

Pat a Mat. Aj tak si môžu občas pripadať Honza s Mariannou. Odhodlane sa púšťajú do rekonštrukcie a úprav 100 rokov starého domu, ktorý si kúpili, ale občas sa im niečo nepodarí. Takže musia začať znova. Ostatné je potom „klasika": financie i sily dochádzajú, preto skúsili pomoc dizajnérov.

Bývanie v Malej Lečici neďaleko Prahy si Honza s Mariannou vybrali kvôli peknému pozemku. Dom, ktorý na ňom stojí, bol pôvodne hospodárskou stavbou, preto je tu málo okien. Manželia s dvoma malými deťmi počítali s tým, že približne sto rokov starý dom zbúrajú a postavia si nový, potom to však s financiami nejako nevyšlo, a tak sa pustili do postupnej rekonštrukcie.

Ani po šiestich rokoch však nie sú zďaleka hotoví, preto skúsili šťastie v televíznom programe Ako sa stavia sen (vysiela Prima). Priali si zariadiť veľký obytný priestor slúžiaci ako kuchyňa, jedáleň a obývacia izba zároveň. Jediné, čo chceli od architektov Kamily Douděrovej a Františka Kobližka v interiéri zachovať, boli klenby. Honza, milovník vína (vybudoval si aj malú vináreň pre kamarátov a susedov v pivnici a pustil sa dokonca do pestovania vína) ich však miluje.

Rekonštrukcia sa totiž kvôli metóde pokus-omyl pretiahla. Rodina preto väčšinou obýva len najväčšiu miestnosť s krbom na prízemí, ktorá slúži ako obývačka, kuchyňa, jedáleň aj herňa pre deti.

Kostlivcov v skrini našli Kamila Douděrová a František Kobližka viac než dosť. Od nerovnej podlahy, ktorú bolo nutné vyrovnať a vystierkovať, cez nedohľadateľné elektrické vedenie, takže sa radšej vysekávalo nové, až po múr z kúskov kameňa, ktorý sa rozpadal, takže inštalácia nového okna priniesla veľa práce navyše.

„Poodhalili sme fragmenty kameňa múrov a tehál klenieb pôvodnej maštale. Rozhodne prospelo vybúranie nového okna a obnaženie klenieb a časti kamenných múrov, ďalej funkčná a praktická kuchyňu či nová pec," hovorí architekt Kobližka.

Ten za najväčší problém interiéru označil nedostatok svetla, mix zvyškov nábytku, štýlov a farieb, celkový chaos, kríženie komunikácií a účelov (kuchyňa, herňa detí, vstup zo špinavej zóny zimnej záhrady, trasa do spálne a kúpeľne) alebo hygienu (plesne, sadze, špina).

„Chceli sme zachovať vidiecky štýl a pritom neskĺznuť do gýča, preto sme volili originálne textílie a doplnky šité na mieru, nový nábytok s bielou patinou bieleného dreva, krbové kachle z čierneho plechu, neutrálne sivú sedačku a k tomu napríklad doplnky zo sudov a podobne," vyratúva František Kobližka.

S ohľadom na hygienu, keď malé deti behajú sem a tam na záhradu a domov, padla voľba na odolnú laminátovú podlahu (Quick-Step) s dekorom pieskovaných prírodných dubových dosák. Kamila Douděrová bola tentoraz veľmi spokojná: „Premena to bola náročná, ale citlivá k histórii domu. Rozhodli sme sa tiež pridať nové okno na južnú stranu, lenže do 60 centimetrov hrubých múrov z rozpadajúcich sa kameňov bolo technicky náročné zapracovať nové preklady. "

Na detailoch záleží
Autorom premeny sa podarilo trafiť sa do štýlu a vkusu rodiny. Nezabudli ani na niektoré nenápadné detaily, napríklad do kaplnky v stene, predtým určenú pre sošku Panny Márie, pridali zateplenie, aby neplesnivela, a posadili do nej látkového „anjela strážneho".

Výsledok predstavuje vidiecky štýl s nádychom moderny, tú zastupujú lakované dvierka kuchyne (Oresi). Dedinský základ zase podporuje nábytok s patinou, všetko dobre spája zľahka romantický obklad série Textile (RAKO), doplnený na zákazku ušitými textilnými doplnkami v zhodnej farebnosti. „Odporúčam držať rovnaký štýl aj v podkroví a spálni," radí architektka Douděrová.

Spokojnosť rodiny bola zrejmá, hlavne Marianna sa neubránila slzám. Konečne bude mať poriadnu kuchyňu s množstvom úložného priestoru. Rada varí a pečie, robí domáce marmelády aj kečup, takže dostatok priestoru aj umývačka (Whirlpool) jej výrazne pomôžu pri starostlivosti o rodinu.

Zdroj: iDnes.cz

01 - Modified: 2007-05-13 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Popcorn Juraja Malíčka
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 23:37