StoryEditor

Objavte farebné obleky. Na kokteil sú tie pravé

22.01.2015, 23:00
Pozrite si trendy, v čom vyraziť napríklad na firemnú párty. Dámy sa nemusia báť lesku či výrazných šperkov.

Cocktail attire je dress code, ktorý sa na najrôznejších pozvánkach do spoločnosti objavuje veľmi často.  Najčastejšie na podvečerné či večerné akcie, ktorým sa hovorí kokteil. Častejšie ako miešaný nápoj na nich však dostanete pohárik sektu. Môže ísť o najrôznejšie formálne udalosti, ako sú napríklad firemné večierky.  Zapátrali sme po tom, ako sa na takúto udalosť správne obliecť. Dámy využijú klasické kokteilky alebo elegantný overal, páni šedý alebo farebný oblek. Tým však pravidlá zďaleka nekončia.

Zvyčajne sa pritom tento dress code opisuje ako menej formálny - ale nie príliš ležérny. Môže to znieť trochu neurčito: vtip je v tom, že pri predpísaných pravidlách existuje tolerancia a pri výbere platí, že je vždy potrebné používať sedliacky rozum. Už podľa pozvánky alebo podľa toho, kto vás pozýva, môžete vytušiť, či voliť konzervatívnejšie alebo kreatívnejší variant.
„Okrem , cocktail attire 'sa môžete stretnúť aj s , cocktail chic', ten by mal byť menej klasický a viac podľa aktuálnych trendov," hovorí stylistka Mária Barvínková. „Všeobecne sú pre ženy najlepšou voľbou kokteilové šaty," začína s vysvetľovaním. „Môžu to byť tradičné malé čierne, ale pokojne aj šaty farebné, lesklé, s potlačou. Mali by končiť vo výške kolien alebo tesne nad nimi.


Nohavice miesto kokteilok?
Povolená je aj kombinácia sukne a blúzky, dokonca spoločenské nohavice či overal. Za to je však v podstate povinnosťou zvoliť topánky na aspoň malom opätku. Najvhodnejšie sú uzavreté lodičky, podľa príležitosti môžete siahnuť aj po sandálach s otvorenou špičkou. „K outfitu potom patrí listová alebo drobná kabelka. Je možné navrstviť viac jemnejších šperkov, alebo zvoliť jeden výrazný, napríklad kokteilový prsteň či veľký náhrdelník, " dodáva štylistka.
Čo sa týka líčenia: nemalo by byť príliš krikľavé, ale je možné sa s ním trochu viac pohrať. Dymovými tieňmi, pokojne aj tými trblietavými, či výrazným rúžom rozhodne nič nepokazíte. Všeobecne je dobré držať sa pravidla, že ak máte výrazne namaľované oči, pery majú byť skôr prirodzené, a naopak. Záleží však od konkrétneho typu aj na outfitu.


Farby aj vzory pre pánov
U mužov je definícia cocktail attire jednoduchšia, ale aj oni majú, samozrejme, priestor na kombinovanie a rôzne variácie. Najvhodnejšie je tmavý oblek. „Veľmi obľúbená je šedá, ale dobre vyzerajú aj odtiene modrej, zelenej či vínovej. Oblek alebo sako na koktail by ale nemali byť v čiernej ani bielej farbe, " radí Mária Barvínková.
Naopak výraznejší vzor, ideálne kocka, môže pôsobiť veľmi štýlovo. Platí tu jednoduché pravidlo: čím krikľavejšie sako či oblek, tým tlmenejší by mal byť zvyšok (kravata, košeľa, ponožky), a naopak. Dobre vyzerá aj kombinácia tmavšieho saka a svetlejších nohavíc. Džínsy sú zakázane, optimálne sú napríklad spoločenské nohavice s pukmi. „Pod sako patrí košeľa svetlej farby alebo s jemným vzorom. Bielou nikdy nič nepokazíte, " radí štylistka.

Zvyčajne sa nosí úzka kravata, na menej formálny večierok je možné vyraziť aj bez nej. Zato motýlik musia páni nechať doma, na kokteil nepatrí. „Obuť si môžu šnurovacie poltopánky alebo elegantné mokasíny, ktoré by mali ladiť s pásikom. Ponožky by mali mať rovnakú farbu ako nohavice alebo niektorý z prvkov outfitu. Môžu mať vkusný vzor. „Skúsenejší sa navyše môžu vyblázniť v detailoch, ako sú manžetové gombíky, vreckovka vo vrecku saka, hodinky alebo aj brošňa," dodáva štylistka.

Foto: Michal Sváček/MAFRA
Mejkap: Dasha Kopecka
Vlasy: Alena Gažiková / Hairborn
Styling: Marie Barvínková
Modeli: Ráchel Primasová, SuperTom / Supermoda Management

Zdroj: iDnes.cz

 

01 - Modified: 2007-02-22 13:53:00 - Feat.: 0 - Title: Pojednávanie v kauze kyselinári odročili na neurčito
01 - Modified: 2024-04-17 08:26:39 - Feat.: - Title: Opuch, bolesť ci pľuzgiere: Tieto znaky vám napovedia, že nosíte ZLÚ OBUV 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 03 - Modified: 2024-04-12 20:27:40 - Feat.: - Title: Zomrel taliansky módny návrhár Roberto Cavalli 04 - Modified: 2024-04-12 12:00:00 - Feat.: - Title: Klasické čierne šaty či kožené saká: Tieto trendy z deväťdesiatok sa opäť hlásia o slovo 05 - Modified: 2024-04-10 09:34:39 - Feat.: - Title: Opel znovuzrodil ikonický model Frontera. Výroba bude na Slovensku, na off-road však zabudnite
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:38