StoryEditor

Kúpil skladisko. Teraz má dokonalý klenot veľký 300 metrov štvorcových

15.08.2015, 00:02

V New Yorku na Manhattane sa staré sklady kaviáru premenili na apartmány. Prejazdy zaplnili zámerne neoznačené kaviarne a bary. Luxusom je už samotná znalosť miesta, píše portál idnes.cz.

Atraktívna lokalita je v jednej z bývalých skladiskových zón dolného Manhattanu, v štvrti Tribeca. Stojí tu niekoľko blokov 200 rokov starých meštianskych domov a opustených rozľahlých tovární a skladov.


Niektoré z nich bohužiaľ už padli za obeť novým rezidenčným stavbám, ďalšie sa dočkali revitalizácie. Dnes tu bývajú boháči, celebrity a bonviváni. Robotnícke stavby vystriedali slávne reštaurácie amerických a talianskych šéfkucharských celebrít, štýlové kaviarne a rafinované kokteilové bary.

Proces revitalizácie nebol jednoduchý. Úlohu vytvoriť dynamický a súčasný interiér s retro náladou dostalo newyorské štúdio Andrew Franz Architects. Vedenia projektu sa ujali Anne Kemperová a Ivy Leeová.

V prípade stavby z roku 1884 bolo šťastie, že obvodové múry a trámy boli postavené natoľko poctivo, že zásahy neboli potrebné. Architektky ich ponechali v pôvodnom stave a pridali moderné prvky ako sklo a kov, bez toho by sa ale vytratili typické industriálne prvky. Otvorený plán prepojeného priestoru zostal tiež zachovaný, vrátane starého a poctivého oceľového schodiska. Deliace priečky loftu tvoria okrem iného aj zavesené, zdanlivo levitujúce komody alebo celopresklené steny.

Vznikol mimoriadny priestor veľký 300 metrov štvorcových. V byte pritom žijú len dvaja ľudia: majiteľ a jeho životný partner, ktorí si priali vniesť do interiéru aj exteriéru sviežu zeleň. Architektky preto vytvorili v medziposchodí pod strechou presklenú kocku vysadenú zeleňou. Mezanín je spojnicou medzi bytom a bohato vysadenou strešnou terasou s vonkajším posedením.



Do bytu vedie súkromný výťah a pôvodné vnútorné schodisko. Obomi vchodmi sa vstupuje do obývacej izby s kuchyňou a jedálňou. Na obrovskú rohovú sedačku nadväzuje malá pracovňa s knižnicou a dve súkromné spálne so všetkým privátnym komfortom - šatňami a kúpeľňami.

Jedna slúži majiteľom a druhá väčšia je určená pre hostí. V prípade potreby možno hosťovskú izbu rozdeliť skriňovým systémom na dve spálne. Obe miestnosti majú smerom do bytu presklené steny. Z obývacej izby možno po schodoch vystúpiť na dvojúrovňovú strešnú terasu vysadenú zeleňou.

V apartmáne sa zabýval americký retro štýl 60. rokov minulého storočia, premiešaný s aktuálnymi trendmi aj bohémskym duchom lokality. Svoju prácu odviedli majestátne trámové stĺpy, rovnako ako pôvodná tehlová stena, ktorá zdobí interiér.

Ručne pletené koberce značky Double Knot, vintage doplnky a retro nábytok vyrobený na mieru sú dokonale farebne aj materiálovo zladené. Obrazy a umelecké diela pochádzajú od priateľov páru: Roberta Janza, Kazimira Rachfala alebo Roberta De Nira.

V byte sú nevšedné kombinácie. Červená so zelenou v jedálni podporujú chuť do jedla, v kombinácii s lakovaným dubovým a orechovým drevom a pastelovými tónmi pôsobia sviežim dojmom. Obývacej izbe zase dominuje petrolejová, nočný stolík je vyrobený zo strojového kotúča, ktorý ešte pred pár mesiacmi poháňal starý výťah v budove. Majitelia sú najpyšnejší na centrálny luster, ktorý pochádza zo zaniknutého Paláca republiky v Berlíne.

Štyridsaťročný majiteľ pracuje ako správca aktív a zaobstaraním loftového bytu s výhľadom na Brooklynský most a rieky Hudson a East River sa mu splnil sen. Do práce chodí každý deň pešo, štvrť neopúšťa ani kvôli nákupom alebo športu. Všetko má v dochádzkovej vzdialenosti.

Medzi jeho slávnych susedov patrí podľa portálu Addressreport speváčka Beyoncé s raperom Jay-Z, komik Billy Crystal, spevák Chris Martin, herečky Gwyneth Paltrow a Meryl Streepová alebo herec Jeremy Piven.

 

01 - Modified: 2007-08-22 07:44:00 - Feat.: 0 - Title: Elektrina zdražie, plyn nemusí
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-16 22:00:00 - Feat.: - Title: Ako sa vyvíja realitný trh u susedov? Česi majú lacnejšie hypotéky skôr ako my, odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 08:53