StoryEditor

V Číne postavili z 3D tlačiarne luxusnú vilu aj päťposchodovú bytovku

12.03.2015, 23:05
Autor:
iDnes.cziDnes.cz
Šanghajská firma WinSun svojimi experimentmi neustále posúva hranice architektúry.


Pri navrhovaní stavieb sa dizajnéri WinSunu inšpirujú v klasickej architektúre. Snímka: yhbm.com

Šanghajská firma WinSun neustále posúva hranice. V roku 2014 vyšiel z jej továrne prvý dom vytlačený na 3D tlačiarni a exteriérová chatka. Nasledoval experiment, kedy za jediný deň vytlačili hneď desať domov a postavili tak malú dedinu. Potom si firma trúfla na rodinnú vilu a päťpodlažnú bytovku.

Čínska stavebná spoločnosť Winsun je jednou z najprogresívnejších stavebných firiem na svete. Je držiteľkou stovky technologických patentov a počas svojej dvanásťročnej histórie postavila v Číne aj niekoľko divadiel, operných domov a obchodných centier.

Pred ôsmimi rokmi začali vyrábať nábytok a vstavané doplnky do svojich realizácií za pomoci 3D tlačiarní. Nadšenie tímu aj zákazníkov majiteľa spoločnosti presvedčilo natoľko, že sa rozhodol uprieť všetky sily k vývoju materiálu a návrhu skutočných domov pre technológiu 3D tlače.



V technologickom parku neďaleko východočínskeho mesta Su-čou sa tlačiarne nikdy nezastavia. Pracujú neustále a vrstvu po vrstve tvoria nové testovacie jednotky.

Tlačiarenským materiálom je zmes cementu, ocele, sklených vlákien a predovšetkým recyklovanej odpadovej stavebnej sutiny. Tlačiarne sú desiatky metrov veľké.

Zatiaľ firma navrhla a prostredníctvom 3D tlačiarne postavila desiatky stavieb od jednoizbových prístreškov po celý kaštieľ. Všetky realizované domy stoja priamo vo výrobných priestoroch priemyselného parku a slúžia ako predvádzacie modely. Ich údržba a starostlivosť nie je náročná ani nejako špeciálna. Ide o stavby podobné stavbám železobetónovým a vyžadujú rovnakú starostlivosť ako akékoľvek iné domy. 3D tlač je len metóda, ktorou je stavebný materiál štruktúrovaný do príslušného tvaru.

Pri navrhovaní stavieb sa dizajnéri WinSunu inšpirujú v klasickej architektúre. Napríklad vila s rozlohou 1 100 metrov štvorcových vznikla podľa skutočného modelu francúzskeho sídla, ktoré tvorcovia našli na obrázku na internete. Pôsobí luxusným a prepracovaným dojmom a pritom sa náklady na výstavbu pohybujú v prepočte okolo necelých 150-tisíc eur.

Ďalšie stavby sú skôr jednoduchých tvarov a nekomplikovaných dispozícií. V tesnom susedstve vily stojí len mesiac staré a doteraz najväčšie dielo spoločnosti - päťpodlažná bytovka.

Podľa hovorcu spoločnosti Marka Ma sú domy úplne nezávadné a pripravené pre trvalé obývanie. Vyjadril sa, že sa skutočne schyľuje k oficiálnemu predaju domov.

Aktuálne sa firma snaží zdokonaliť vzhľad stavieb, čo najviac sa priblížiť európskemu štandardu a urobiť vytlačené murivo atraktívnejším, napríklad s korýtkami pripravenými pre vysádzanie kvetinami. Prvá modelová stavba už tento rok putovala do Egypta, ale aj tá bola darom. Ceny stavieb spoločnosť Winsun ešte nestanovila, ale prípadných budúcich záujemcov ubezpečuje, že budú mierne.

Žiť vo vytlačenom dome bude možné kdekoľvek na svete. Domy sa tlačia vcelku, ale iba ako škrupiny nosných stien, ktoré sa ďalej štandardným spôsobom vystužujú a dokončujú priamo na pozemku ako akékoľvek iné bežné stavebné konštrukcie.

Preto aj tento boom tlače 3D domov odborníci často nazývajú len 3D tlačou stavebných konštrukcií. Patrí medzi ne aj Jan Homola, konzultant v oblasti 3D tlače a vydavateľ webu 3D-tisk.cz.

Hoci patrí medzi popularizátorom 3D tlače u nás a nezdráha sa o ňom hovoriť ako o nástroji „tretej priemyselnej revolúcie“, čaká podľa neho 3D tlač pri prerode na jednu z hlavných stavebných metód ešte veľmi dlhá cesta.

„Technológia 3D tlače stavebných konštrukcií je ešte len v samotnom zárodku. Úspešné demonštrácie prvých takýchto projektov vo svete, ako sú napríklad tieto od spoločnosti WinSun alebo americká technika Contour Crafting, zatiaľ ukazujú predovšetkým to, že by sme o 3D tlači v stavebníctve mohli začať výhľadovo uvažovať. Nemyslím si, že by sa niečo také stalo v dohľadnej dobe štandardom kdekoľvek na svete,“ priznáva Homola.

Pripúšťa však, že ak sa 3D tlač osvedčí, môže byť práve v stavebníctve finančne mimoriadne efektívny a stať sa bežne používaným aj u nás.

Napríklad v Českej republike sa zatiaľ používajú 3D publikácií predovšetkým v strojárskych odboroch, a to už najmenej dvadsať rokov. Jan Homola uvádza najväčšie príklady, ako je Škoda Auto, kde dizajnové koncepty pripravovaných automobilov sú takto vytváraných dielov doslova plné, alebo firmu Tescoma, ktorá hneď niekoľkými metódami 3D tlače vytvára prototypy všetkých svojich výrobkov pred tým, než ich pošle do sériovej výroby.

Rastie aj počet mladých tvorcov, ktorí technológiu používajú. V bytovom dizajne je to napríklad značka Akemake, ktorá z umelého dreva tlačí unikátnu zvukovú aparatúru v tvare slimáčch ulít.

 

Marcela Vraná, idnes.cz

01 - Modified: 2007-04-11 13:07:26 - Feat.: 0 - Title: Csáky: Prosím, nepýtajte sa Duraya na citlivé veci
01 - Modified: 2024-02-09 10:33:12 - Feat.: - Title: Výskumníci vytvorili prvé funkčné nervové tkanivo vytlačené na 3D tlačiarni. Rastie a funguje ako ľudský mozog 02 - Modified: 2023-10-22 14:57:52 - Feat.: - Title: V New Yorku bojujú proti vytlačeným zbraniam. Štát chce predávať 3D tlačiarne len na povolenie 03 - Modified: 2022-04-29 06:43:35 - Feat.: - Title: Slovák z lockdownového Šanghaja: Štát o situácii neinformuje transparentne. Pred budovami vystavali klietky 04 - Modified: 2022-04-01 07:43:45 - Feat.: - Title: Muž žije 14 rokov na letisku. Utiekol od prísnej ženy, aby mohol piť a fajčiť 05 - Modified: 2022-03-22 08:21:11 - Feat.: - Title: Pád čínskeho lietadla so 132 pasažiermi zrejme nikto neprežil. Odborník vysvetľuje, čo sa mohlo stať
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
16. apríl 2024 06:21