StoryEditor

V slovenských posteliach spí celý svet. Aj boháči z Manhattanu

26.04.2015, 11:08
Košický Saffron Beds patrí medzi päť najlepších firiem na svete v oblasti luxusných postelí.

Himalájsky kašmír, švédska borovica a zlaté slovenské ručičky. Taký je recept na luxusný spánok. A na úspech, ktorý prekračuje hranice. Stojí za ním košický Saffron Beds.

Keby sme príbeh Saffron Beds chceli opísať cez kľúčové slová, znel by asi takto: Zeus – Dánsko – Košice – konské vlasy – ručná výroba – bábätká – trezor – papuče... Áno, aj takáto zdanlivá mätež môže mať jedného menovateľa a úspešný koniec. Ale poďme pekne po poriadku. 
Za týmto všetkým stoja dvaja bratia - Vladimír a Radomír Šalitrošovci, ktorý pôvodne vôbec nechceli zakladať firmu. Druhý spomínaný ako úspešný privátny bankár, chcel iba kvalitnú posteľ. „Prišiel som vtedy k jednému z našich súčasných konkurentov, a tam si za ňu zapýtali 20 000 eur,“ spomína dnes s úsmevom. Dodáva, že chvíľu uvažoval, či sa po vrecku naozaj nebuchnúť.

Z Košíc do Prahy
No potom si povedal, že je to naozaj dosť peňazí, a hľadal alternatívu. Nechcel však zľaviť z nárokov na kvalitu. „Svojho času som študoval v Dánsku a mal som tam známeho, ktorého rodina sa niekoľko generácií venovala výrobe postelí z čisto prírodných materiálov,“ vysvetľuje.

„A oni ma presvedčili, že to nemusí stáť až tak veľa.“ Najmladším členom rodiny sa však do stružlikania už veľmi nechcelo. Radomír Šalitroš sa preto rozhodol, že od Dánov odkúpi know-how. A skúsi to robiť po svojom. „Najprv som to bral skôr ako hoby, ktoré som len financoval.“

Aj preto v prvých mesiacoch prvé postele vznikali svojpomocne – vo výrobe pomáhalia aj otec a brat. Mimochodom, úplne prvú posteľ majú stále odloženú. „Pre potreby múzea, ak by sme raz boli slávni,“ smeje sa Šalitroš.

Keď v roku 2010 otvorili prvú predajňu v Košiciach, očakávania neboli veľké. No výsledky viac ako povzbudzujúce. „Za prvý mesiac sme predali dvadsať postelí, a to som východ Slovenska považoval vždy za chudobnejšiu časť,“ dôvodí. „Bol to pre mňa naozaj pozitívny šok. Počkali sme ešte niekoľko mesiacov, či to nie je len jednorazová záležitosť. No nebola.“ A tak zamierili rovno do Prahy.

Najprv presvedčil zahraničie
„V Prahe som študoval, takže som to prostredie poznal viac ako napríklad Bratislavu,“ hovorí Radomír Šalitroš. Pridal sa k tomu ďalší fenomén, ktorý sa jednoducho dá nazvať: doma nie si prorokom. „Slovensko je náročná krajina, Slováci nedôverujú lokálnym firmám. Až keď sa presadíte v zahraničí, tak vás začnú akceptovať aj doma,“ opisuje skúsenosti. 


A zahraničie fungovalo stopercentne. Po Prahe nasledovala predsa len Bratislava, potom Viedeň, Varšava, Hamburg, Brémy, Moskva... Dnes má Saffron Beds 12 pobočiek v šiestich krajinách a mieri napríklad do Fínska či do Dubaja. „Asi osemdesiat percent produkcie dnes vyvážame. Najsilnejším trhom je momentálne Česko a Nemecko.“ Bývalo to Rusko. No zaúradovala ukrajinská kríza aj pád rubľa. Na nedostatok práce sa však „saffroňáci“ sťažovať nemôžu. V podstate každý rok majú dvojnásobný nárast.

Desať rokov česaný kôň
A čo je vlastne na ich posteliach také výnimočné? Pri otázke o príčinách úspechu sa Radomír Šalitroš iba spokojne usmieva. „Určite rozhodujúca je kvalita, a tú máme svetovú.  Vďaka ručnej výrobe kde výroba jednej postele v priemere trvá 200 hodín,“ dôvodí. Vyberajú si len to najlepšie – himalájsky kašmír, konské vlasy z Nemecka, v Taliansku spracúvanú bavlnu, vlnu a hodváb, švédsku borovicu na rámy postelí a švédsku oceľ na pružiny do matracov.

To všetko poskladané v správnom pomere na Slovensku. „Presné množstvá a kombinácie sú ako recept na Coca-Colu, teda tajné. Ale môžem prezradiť, že v našej priemernej posteli je asi 2 000 dávok vyčesaných konských vlasov,“ vysvetľuje. Áno, ak ste si (podobne ako my) mysleli, že kone prídu o svoju ozdobu naraz, tak skutočnosť je oveľa humánnejšia.

hvost sa štvornožcom iba češe, získané vlasy sa potom špeciálnym spôsobom perú a avivážujú, aby si zachovali mäkkosť a poddajnosť, no zbavili sa nežiaducich mikroorganizmov. A ešte jedno zaujímavé číslo: v Saffron posteli je ich toľko, akoby ste jedného koňa vyčesávali desať rokov. 

Lôžko, ktoré nezhorí
Prečo toľko námahy? Podľa Radomíra Šalitroša je zameranie na čisto prírodné materiály dôležité nielen pre pohodlie, ale aj trvácnosť. „Drvivá väčšina ľudí spí na matracoch z umelých pien. Tie môžu byť fajn, ale tak na dva roky. Potom ich treba vymeniť.“

A dokladá to nemeckým výskumom Wollmarku, podľa ktorého jedna osoba pridá ročne do matraca priemerne jedno kilo koncentrovaného potu. „Problémom je, že podobne ako umelohmotná fľaša zadržiava vodu, ani z umelých matracov sa tekutina celkom nevyparí. Cez prírodné materiály používané v Saffron matracoch všetko prejde.“

 
Okrem toho sa vraj čisto prírodným materiálom potešia aj alergici. A do postele od Saffronu môžete uložiť dokonca i celkom „čerstvé“ bábätko. „Sme jedna z dvoch firiem na svete v oblasti nábytku, ktorá má prestížny certifikát OEKO-TEX® Standard 100. Ten okrem iného garantuje, že sú vhodné aj pre dojčatá,“ pýši sa. Testy trvajú niekoľko mesiacov a počas nich napríklad ležia na matracoch ťažké závažia. Skúša sa tiež odolnosť ostatných časti postele či dokonca nehorľavosť poťahových látok.

Trezor v posteli
Človeku sa pri tom všetkom automaticky natíska na jazyk otázka, čo takáto paráda vlastne stojí. Aj vy si spomínate na cifru 20 000 eur zo začiatku článku? Nuž, pokiaľ máte nejakú špeciálnu požiadavku ako zlatom či striebrom pretkávaná látka či dokonca trezor v posteli, kreditku si určite pripravte. No ak si vystačíte s bežným „luxusom“, nemusia sa vám automaticky pretáčať zreničky.

Práve cena je podľa Šalitroša ich ďalšou konkurenčnou výhodou. „Základným cieľom bolo a je, aby si naozaj kvalitnú posteľ mohla dovoliť aj stredná vrstva. A chceme skôr expandovať ako zarábať, aj preto sme zhruba trikrát lacnejší ako zahraničné firmy,“ hovorí Radomír Šalitroš. Takže ak sa cena matraca inde začína na piatich tisícoch, v Saffrone sa zmestíte i do tisícky. Samozrejme, môžete mať aj rôzne výstrednosti. „Myslím si, že ma v tomto ohľade už asi nič neprekvapí,“ smeje sa hlava firmy.

„Okrem už spomínaného trezoru či zlatej látky sme napríklad do postele zabudovávali rôzne skrýše, držadlo na ovládač televízora či špeciálne vrecko na papuče a na vrecúška s levanduľou.“ Mimochodom, levanduľu nájdete v matracoch aj bez požiadania. Ale jej množstvo si môžete podľa chuti nechať zvýšiť či nahradiť ju napríklad... šafranom.

Božské pohodlie
„Ten sme dávali do matraca zatiaľ len dvakrát,“ spomína Šalitroš. Hoci v názve toto vzácne korenie dominuje od začiatku. Má to vraj dvojaký dôvod. Jedným je antická mytológia, podľa ktorej na lôžku zo šafranu spával najvyšší grécky boh Zeus. „A keď na ňom spával kráľ bohov, prečo by nemohli aj bežní ľudia,“ dôvodí Šalitroš.

Druhým je spôsob, akým funguje. „Stačí, ak pridáte do jedla trochu šafranu, a jeho chuť sa zmení, je oveľa lahodnejšia. A tak by vám aj naše postele, hoci sú len jednou z mnohých vecí, ktorými si zariadite dom či byt, mali zásadne zmeniť kvalitu života.“


No nespoliehajú sa len na dobrý chýr. Preraziť v zahraničí im pomáhajú i zvučné mená. „V Nemecku to bol napríklad známy marketér Peter Littmann, ktorý nám tiež pomohol nastaviť marketingovú stratégiu. Pri nástupe na ruský trh sme oslovili svetoznámeho módneho návrhára Slavu Zajceva. A spolupracovali sme napríklad aj s jedným z najlepších súčasných nábytkárskych dizajnérov, so Švajčiarom Alfredom Häberlim,“ vyratúva.

 

 

01 - Modified: 2007-05-17 14:23:51 - Feat.: 0 - Title: Paška: Chceme strategické partnerstvo s Čínou
01 - Modified: 2024-04-15 10:45:01 - Feat.: - Title: Bývalý sýrsky generál sa v Štokholme postavil pred súd za vojnové zločiny 02 - Modified: 2024-04-16 07:56:34 - Feat.: - Title: Z kancelárie výhľad na fabriky. Do Košíc mieri nové nákupné centrum, developer môže doplatiť na sivú lokalitu 03 - Modified: 2024-04-13 09:57:51 - Feat.: - Title: hn 04 - Modified: 2024-04-13 07:51:18 - Feat.: - Title: Vážna dopravná nehoda: V Košiciach sa zrazili dve autá, zranených je osem ľudí 05 - Modified: 2024-04-11 14:46:23 - Feat.: - Title: Švédsko investuje vyše 33 miliónov eur do krytov a civilnej ochrany
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
18. apríl 2024 08:11