StoryEditor

Dizajnéri týždňa: Špička v Paríži ukázala najdrahšie šaty na svete

09.07.2014, 00:00
Autor:
idnes.czidnes.cz

Týždeň módy haute couture, najluxusnejších šiat sveta, odštartoval vo veľkom štýle. V Paríži sa zišli štýlové celebrity, skutočná smotánka i desiatky odborníkov na módu a šperky. Všetci netrpezlivo čakajú, čím návrhári prekvapia tentokrát a za čo ich najlepší klienti zaplatia astronomické čiastky. Jennifer Lopez, Emma Watson, Charlize Theron, Sean Penn či Jennifer Lawrence teraz trávia svoj ​​čas v Paríži, kde im robia spoločnosť najslávnejší návrhári, vyhlásení novinári a pár desiatok anonymných boháčov, ktorých tváre nezdobia titulné stránky novín a časopisov, ale pre haute couture sú to práve oni, kto udržujú tradičné francúzske krajčírske umenie pri živote a predstavujú život či smrť pre haute couture módne domy. Zákazníčky platia desiatky a stovky tisíc eur za jediný kúsok, vedia o svojej dôležitosti pre celé odvetvie a teraz oslavujú spolu s dizajnérmi veľký sviatok v podobe týždňa módy.




Versace: Menej vulgarity, viac rafinovanosti

Talianska značka v čele s Donatellou Versace už niekoľkú sezónu začína celý týždeň haute couture a ani tento nie je výnimkou. Návrhárka sa nechala počuť, že jej hlavnou inšpiráciou pre kolekciu Atelier Versace jeseň - zima 2014/2015 boli päťdesiate roky minulého storočia, zlatá éra klasickej haute couture a obdobie jej obrovského rozmachu. Pohrala sa s dramaticky minimalistickou farebnou paletou s dominantnými tónmi čiernej a temne modrej, medzi ktorými maximálne vynikli kreácie z bielych látok. Versace objavila čaro novej geometrie, jej strihy razom postrádajú v minulosti toľko kritizovanú vulgaritu a typický viac než sexy štýl pre luxusné spoločníčky. Viac nohavíc a menej ultra minisukní dáva kolekcii a celej značke súčasnejší imidž. Večerné šaty vytvorila návrhárka vo veľkolepom štýle červeného koberca. Aj napriek väčšej umiernenosti strihov stále Versace zostáva veľmi sexy, hlavne vďaka vrstveným večerným róbam s prvkami typickými pre túto značku. Sex a Versace idú stále ruka v ruke.




Christian Dior: Majstrovský návrat do minulosti

Raf Simons, kreatívny riaditeľ francúzskeho módneho Dior, svojou haute couture kolekciou pre sezónu jeseň - zima 2014/2015 rozhodne prekvapil. Milo. Hoci nepatrí medzi návrhárov, ktorí by sa obzerali späť a čerpali inšpiráciu v minulosti, tentoraz urobil výnimku a očaril publikum v záhradách múzea Rodin dokonale vypracovanými kabátmi a večernými róbami, ktoré si zatúžite obliecť a už nikdy nevyzliecť. Siluety konca 19. storočia a začiatku 20. storočia sa pre Simonsa stali tou najväčšou inšpiráciou. Jeho pohľad na modernu ako takú si určite zapamätajte. S architektonicky čistými strihmi dokázal spojiť nostalgické spomienky na ikonický vzhľad francúzskej aristokracie a pohľad na súčasný štýl obliekania, čím dal nahliadnuť do budúcnosti moderného šatníka ženy. Na základe dávnej minulosti vybudoval kolekciu večerných šiat v snových odtieňoch bielej, odvážne kombinézy a predovšetkým perfektné kabáty temných farieb, ktoré skombinoval s úzkymi nohavicami v žiarivých červených a ružových farbách. Simons sa nebojí kombinovať farby, porušuje zabehnuté pravidlá a vytvára vzhľad tak súčasný a inšpirujúci, že sa nedá nadšene tešiť na zimnú sezónu. Jediný pohľad na jeho dlhé kabáty a okamžite zatúžite do jedného z nich vkĺznuť a nechať sa opájať pocitom perfektne padnúceho modelu, v ktorom sa budete cítiť pohodlne a maximálne elegantne zároveň.




Francúzska kráľovná je mŕtva, nech žije francúzska kráľovná. Pohľad na súčasnú haute couture, najvyššiu métu všetkých luxusných značiek sveta, sa rýchlo mení. Na oficiálnom zozname, kam sa dostanú len tí najvyvolenejší z vyvolených, nájdete iba dva francúzskej domy - Dior a Chanel a malú hŕstku návrhárov s francúzskym pasom na čele s Jean Paul Gaultierom a Franckom Sorbierom.

Inak v Paríži, kde momentálne týždeň módy haute couture prebieha, narazíte na veľa mien talianskych - Versace, Valentino, Armani, Schiaparelli, libanonských - Elie Saab, Zuhair Murad a stále viac nováčikov. Tí sa medzi elitu dostávajú v roliach prizvaných členov a môžu sa tak pýšiť označením "haute couture", ktoré podlieha mimoriadne prísnym pravidlám. Túto sezónu je možné vidieť kreácie dizajnérov mnohých národností vrátane holandských či britských. Čechov ani Slovákov tu nehľadajte. Hoci sa nájdu aj takí, ktorí svoje kolekcie za haute couture vydávajú, do elitnej spoločnosti značiek nepatria ani v najmenšom.

idnes.cz

01 - Modified: 2006-07-27 14:20:00 - Feat.: 0 - Title: Izrael zvažuje ďalší postup v južnom Libanone
01 - Modified: 2023-02-10 14:40:16 - Feat.: - Title: Zradili ju šaty? Keď na modelku zasvietili svetlá ostala pred publikom ako nahá! 02 - Modified: 2022-08-11 13:00:00 - Feat.: - Title: Ponuky sa mu len tak hrnú: Depp si zahrá francúzskeho kráľa. Za zmluvu s Diorom zarobí milióny 03 - Modified: 2020-11-04 11:44:21 - Feat.: - Title: Jej meno je značka, ona je módna ikona. Takýto bol život Coco Chanel 04 - Modified: 2022-05-03 13:56:29 - Feat.: - Title: Stávka na luxus 05 - Modified: 2019-10-07 21:07:13 - Feat.: - Title: Francúzsky luxus v Prahe. Chanel otvorí prvý butik v Česku
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:49