StoryEditor

Masívne drevo a plno bielej. Takto vyzerá fínske-japonské bývanie

15.11.2015, 23:00
Autor:
HNstyle.skHNstyle.sk

Masívne drevo a biela farba. Tieto dva prvky sa stali základom pre drevostavbu, ktorú si nechal postaviť mladý japonsko-fínsky pár. Dve kultúry sa zišli na jednom mieste, aby si vzájomne vyšli v ústrety, píše portál idnes.cz.

Dohoda o podobe domu na predmestí Helsínk bola bezproblémová, pretože obaja manželia majú radi fínsky dizajn, čo si vyskúšali už pri malom zrubovom dome, ktorý využívajú ako chatu.

A pretože manželia milujú drevo ako také, rozhodli sa nechať si postaviť zrubový dom aj na trvalé bývanie. K tejto voľbe prispela výrazne aj skutočnosť, že oboch trápi astma a sú alergici, takže preferujú prírodné materiály.

Dom ako kváder
Stavba má tvar jednoduchého kvádra, iba s pridaným garážovým státím a dostatkom úložných priestorov na záhrade. Nechýba samozrejme terasa, ktorá majiteľom umožňuje tráviť pekné dni vonku.

Interiér sa majitelia snažili riešiť prakticky a efektívne: izby, ktoré sa nevyužívajú príliš často, majú znížené stropy a sú situované v pravej časti domu. Keď sa na dom pozriete zvonka, vidíte, ako sa strecha postupne dvíha. Práve vo zvýšenej časti domu sú izby, ktoré majitelia využívajú najviac.

 

Interiér v tradičnom duchu
Na zariadení a vzhľadu interiéru sa výrazne podieľala sama majiteľka, ktorá mala o svojom bývaní jasnú predstavu. S fínskou dizajnérkou Piiou Kalliomäki sa vzácne zhodla aj preto, že si veľmi rýchlo obľúbila fínsky dizajn, hlavne značku Marimekko, zameranú predovšetkým na bytový textil.

Tú vo svete preslávila módna ikona Jacqueline Kennedyová, ktorá od nej vlastnila niekoľko šiat, ktoré nosila v prezidentskej kampani v roku 1960.

V dome však nájdete aj produkty od ďalších fínskych a iných značiek, napríklad Artek, Lundia, Nikari či Woodnotes.

Keďže je dom postavený z prírodného materiálu, teda z fínskej borovice, bola aj väčšina vnútorného vybavenia vybraná v prírodných materiáloch, ako je drevo, koža či bavlna.

Dom z veľtrhu
Majitelia si nechali dom postaviť v rámci veľtrhu Housing Fair Finland Co-op, ktorý sa každoročne koná v inom fínskom meste. V roku 2015 sa na predmestí Helsínk - Vantaa, uskutočnil už 46. ročník. Ide o najväčšiu prehliadku domov a bývanie vo Fínsku.

S klasickým stavebným veľtrhom nemá táto prehliadka bývanie nič spoločné, má úplne iný koncept. Postaví sa prakticky celá štvrť domov, každý od inej firmy alebo výrobcu. Domy sú potom po veľtrhu predané alebo už vopred poznajú svojho majiteľa. V tomto druhom prípade prebieha stavba vrátane vnútorného vybavenia spoločne so súkromným investorom.

Počas veľtrhu môžu návštevníci do domu vojsť a prezrieť si ho, čo má pozitívny vplyv aj na kvalitu odvedenej práce, každý sa chce ukázať v tom najlepšom svetle, vrátane perfektne vykonaných obkladov či náterov.

 

01 - Modified: 2007-11-11 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Tento týždeň na trhoch
01 - Modified: 2024-04-18 12:25:51 - Feat.: - Title: KVÍZ: Špecifický volant, tlačidlá či displej? Spoznajte pohľadom do interiéru značky áut 02 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 03 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 04 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 05 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 04:24