StoryEditor

Česi zažijú prepych, aký dosiaľ nepoznali. V Prahe rastie najvyšší mrakodrap

09.09.2015, 16:25

Najvyšší, najmodernejší, najprepychovejší. V Prahe rastie najvyšší bytový dom v Česku, ktorý svojim obyvateľom ponúkne fantastický výhľad a luxusné služby. A cena tomu zodpovedá: byty na vrcholku budú podľa odhadov stáť okolo sto miliónov českých korún (3,7 milióna eur), píše Pavel Švec pre idnes.cz.

Takáto budova v Česku dosiaľ nestojí. Mrakodrap ponúkajúci výhľad na Prahu z výšky až sto metrov spojený s nebývalým komfortom v luxusných bytoch. Teraz taký mrakodrap - najvyšší bytový dom v krajine nazvaný V Tower Prague - začala s pomocou českých firiem stavať luxemburská investičná skupina Aceur Investment na pankráckej pláni. Bude to tridsaťposchodový prepych prešpikovaný technológiami, ktoré doteraz v Česku použité neboli. Tak napríklad: kombinácia technológií pre chladenie, vetranie a kúrenie bola doteraz použitá len v niekoľkých rezidenciách na Azúrovom pobreží alebo v olympijskom areáli vo Vancouveri.

Britskí špecialisti na akustiku, ktorí mali zabrániť prenikaniu hluku do bytov, sa zaoberajú aj odhlučnením ponoriek. Ochranu proti bleskom riešili experti zo Singapuru a pôsobenie vetra v takých výškach Kanaďania. Cena bytov bude komfortu zodpovedať. Najmenšie byty v najnižších poschodiach začnú na sto tisícoch českých korún (3700 eur) za meter štvorcový. Najdrahšie penthousy v samom vrchole vežiaku, vybavené aj strešným bazénom, realitní makléri odhadujú teda na sto miliónov českých korún (3,7 milióna eur).



Tridsaťposchodový, stoštyri metrov vysoký mrakodrap bude hotový v októbri 2017. V dome približne za tri miliardy českých korún (111 miliónov eur) bude celkom 130 bytov, od päťdesiatmetrových po obrovské penthousy vo vrcholkoch veží. Ľudia, ktorí si byt kúpia, môžu využiť obdobu hotelových služieb, či už ide o čističku, upratovanie, starostlivosť o domáce zvieratá a catering, alebo o vnútorný bazén, wellness, saunu a fitness v najnižších poschodiach.

Nový mrakodrap vadí niektorým urbanistom, pamiatkárom a miestnym ľuďom. Pretože bude stáť na vyvýšenine iba päť kilometrov od Pražského hradu, zaoberali sa ním aj komisári UNESCO. Spory sa nakoniec dostali až na súd. Najprv pražský magistrát stavbu mrakodrapu v tvare V povolil a jeho rozhodnutie v roku 2007 potvrdilo aj ministerstvo kultúry. Odporcovia stavby však podali žalobou na Mestský súd v Prahe, neskôr sa ním musel zaoberať aj Najvyšší správny súd, ktorý však predvlani vrátil vec späť. "V najbližších dňoch by sme mohli prijímať nový rozsudok mestského súdu, potom budeme zvažovať ďalší postup," uvádza hovorkyňa ministerstva kultúry Simona Cigánková. Avšak pôvodné kladné rozhodnutia magistrátu aj ministerstva stále platia.

01 - Modified: 2007-09-13 14:19:00 - Feat.: 0 - Title: EÚ chce prisťahovalcom dávať modré karty
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 16:27