StoryEditor

Detaily v byte rozhodujú. Inšpirujte sa (foto)

10.06.2012, 00:00
Autor:
stlstl
Určite by vám v byte nemal chýbať zaujímavý "kúsok", či už svietidlo, stolička, pohovka alebo konferenčný stolík.

Ak túžite po vkusne zariadenom byte a neviete si rady ohľadom vhodného výberu nábytku, doplnkov a celého zariadenia, môžete vyhľadať pomoc interiérového architekta. Jeho úlohou je vypočuť si vaše predstavy o bývaní a návrh prispôsobiť vašim potrebám.

Farby, materiály a nábytok vyberie tak, aby interiér pôsobil harmonicky a zaujímavo. Ak máte pocit, že váš byt treba len niečím oživiť, alebo ste jednoducho milovníkom dobrého dizajnu, spolu s architektom vyberiete pár pekných kúskov, ktoré ozvláštnia každý interiér.

Ponúkame pár príkladov:

Svietidlo
Pestrofarebné balóny visiace zo stropu očaria každé malé dieťa a práve tento okamih majstrovsky zachytil dizajnér Boris Klimek. Pre firmu Brokis navrhol stropné a nástenné svietidlo Memory, inšpirované spomienkami na detstvo, ktoré sa zapína a vypína visiacou šnúrkou. Tri veľkosti a sedem rôznych farieb ponúkajú množstvo možností pre hru a kombináciu osvetlenia v každej detskej izbe. Táto kolekcia svietidiel si zo súťaže Top Light priniesla Zvláštnu cenu a svojmu autorovi zabezpečila titul talent roka na udeľovaní cien EDIDA 2011. Predstavil sa s nimi aj na veľtrhu v Miláne.



Stolička
Neodmysliteľnou súčasťou každej jedálne sú jedálenské stoličky. Ich počet sa odvíja od veľkosti rodiny a potrieb pri stolovaní, no ak zvolíte odvážnejší dizajn, vaša jedáleň sa stane výnimočnou. Priam sochársky tvarovanú stoličku Nadir navrhla dizajnérka Ilaria Marelli a pri jej tvorbe sa inšpirovala neživou prírodou. Stolička sa dvíha zo zeme ako tvrdý minerál a jej hranatý tvar sa postupne premieňa do mäkkého, príjemného objektu, takže sedenie pri stole bude pohodlné akoby ste sedeli na pohovke. Stoličku predáva firma Bonaldo a je dostupná s nízkym aj vysokým operadlom v širokej farebnej škále, preto sa prispôsobí každému interiéru.

Konferenčný stolík
Talianska firma Bonaldo ponúka aj tento originálny a praktický konferenčný stolík so zaoblenými hranami, ktorý je určený nielen do interiéru ale aj do exteriéru, pretože je vodeodolný. Už samotný názov Pebble prezrádza inšpiráciu nemeckého dizajnéra Matthiasa Demackera, ktorý sa opäť inšpiroval neživou prírodou. Je vyrobený z polyetylénu a otvory majú estetický no najmä praktický význam - ako odkladací priestor na knihy, časopisy a iné každodenné predmety. Stolík je k dispozícii v jednej alebo v dvoch farbách, kedy sa vonkajšia a vnútorná farba povrchu odlišujú. Môžete si ho nakombinovať tak, aby zapadol presne do vašej obývačky.



Pohovka
Revolučnú sedačku Pumpkin navrhol dizajnér Pierre Paulin už v 70-tych rokoch ako sedenie v súkromných apartmánoch v Elyzejskom salóne na žiadosť Georgesa Pompidoua. Jeho nástupca však nebol priaznivcom moderného nábytku, preto ho dal všetok odstrániť, no sedačka Pumpkin sa stala dizajnovou klasikou. Postupom času sa stala veľmi obľúbenou a dnes ju firma Ligne Roset ponúka v rôznych farbách a prevedeniach ako puf, kreslo či otoman. Svojim tvarom pripomína veľkú vyrezávanú tekvicu a podľa nej dostala aj svoj názov. Jej telo je vylisované z polyéteru a obalené do mäkkej, pohodlnej peny. Poťah je odnímateľný, z látky alebo kože.



Barová stolička
Minimalistický dizajn tejto barovej stoličky je očarujúci. Jej názov Boet v švédštine znamená hniezdo. Dizajnéri z Note Design Studio sa inšpirovali domovom vtákov, ktorí hniezdia vysoko v korunách stromov, kde sú chránení, podporovaní silnými konármi a útočisko im poskytuje mäkké zaoblené miesto k odpočinku. Preniesli to do sveta dizajnu a vznikla táto originálna stolička, ktorá sa vďaka svojej jednoduchosti hodí do kuchyne, obývacej izby, kancelárie či dokonca aj do detskej izby. Nohy tvorí kovová konštrukcia, môžu byť vysoké pre barové sedenie, ale aj nízke. Jej sedadlo je vyrobené z korku. Farba stoličky je modrá, biela alebo čierna.



Ak sa rozhodnete využiť služby interiérového dizajnéra, dopredu si premyslite aké máte predstavy o tom, ako bude vyzerať váš interiér a v akom štýle ho chcete zariadiť. Či v modernom, minimalistikou, rustikálnom alebo vidieckom. Dôležitý je aj vhodný výber farby. Dopredu si treba určiť, aké farby máte rady a aké neznášate. Ak sa vám páči nejaký doplnok alebo dizajnový nábytok, ktorý chcete do návrhu zakomponovať, určite to nebude problém. V prípade, že nemáte prehľad o tom, čo všetko je možné použiť, architekt vám pomôže vybrať ten najvhodnejší, ktorý dokonale zapadne do celkovej koncepcie vášho bytu alebo domu.

Pripravené v spolupráci s interierovydizajn.com a ich architektkou Ing.arch. Ivanou Kolomazníkovou

menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
25. apríl 2024 02:03