StoryEditor

Najlepšie vám poradí žena. Aj v podnikaní

06.02.2012, 23:00
Na Slovensku sa rozširujú ženské biznis kluby. Najväčší záujem začínajúcich podnikateliek je o mentoring.

Chcete začať podnikať? Alebo už podnikáte a zišli by sa vám nejaké užitočné rady, aby ste sa vyvarovali chýb?  Aj  u nás sa pomaly rozmáhajú združenia, ktoré uľahčujú ženám prvé kroky v slovenskom biznise. Priblížime vám tri z nich.



Pod krídlami Strážnych anjelov
Pod skratkou BPW sa skrýva združenie Business Professional Women, ktoré pôsobí najmä na severovýchode Slovenska.
„Aktívne pôsobíme najmä v Poprade a v Prešove, keďže naše členky sú z týchto miest. V apríli však plánujeme stretnutie v Košiciach,“ vysvetľuje prezidentka Katarína Orolínová.
Cieľovou skupinou tohto klubu sú ekonomicky samostatné ženy. „Môžu to byť podnikateľky, ale nemusia, sú to ženy, ktoré sa svojím úsilím prepracovali na zaujímavú pozíciu vo firme, taktiež ženy z tretieho sektora, ktoré zaujíma ich ďalší rozvoj,“ prízvukuje Orolínová.
V posledných dvoch rokoch sa klub výrazne angažuje a  viac o  ňom počuť. Aj vďaka tomu, že sa členky vo väčšej miere  zviditeľňujú. „K našim najväčším úspechom patrí výhra Márie Karlubíkovej v súťaži E-žena roka 2011. Ona je zároveň aj mentorkou v projekte Strážni anjeli.“ Práve Strážni anjeli  aj tento rok vezmú pod svoje krídla ďalšie nádejné podnikateľky. V tomto projekte sa úspešní podnikatelia stávajú akýmisi ambasádormi, ktorí prostredníctvom osobných konzultácií a rád pomáhajú začínajúcim podnikateľkám.
Ženy z klubu si pravidelne rozširujú vedomosti aj na konferenciách a stretnutiach. „V júni organizujeme druhý ročník konferencie v oblasti cestovného ruchu, ktorú pripravujeme v spolupráci s klastrom Engadine vo Švajčiarsku a regiónom Vysoké Tatry. Jedným z bodov programu bude aj  stretnutie nášho slovenského klubu so švajčiarskym dámskym klubom z Zugu. Ďalší má kultúrny rozmer, kde sa predstavia švajčiarske alphorny a slovenské fujary. Taktiež chceme nadviazať na vznikajúcu spoluprácu medzi mestami Vysoké Tatry a St. Moritz,“ dodáva Orolínová.
Prvý klub z tejto siete vznikol už v roku 1919 v Spojených štátoch amerických, no už štvrtý rok je činný aj jeho slovenský „brat“, teda skôr sestra.
„Klub vznikol vďaka Jane Benkashan, ktorá pochádza z Prešova, ale žije vo švajčiarskom Zugu,“ uzatvára Orolínová.


Návod, ako podnikať. Zn.: od tých skúsenejších
Jednou z veľkých zastrešujúcich organizácií je Združenie žien v podnikaní.  „Našou cieľovou skupinou sú hlavne začínajúce podnikateľky, ženy. Práve ony potrebujú pomoc najviac, keďže sa stretávajú s rôznymi problémami, prekážkami a počiatočnými neúspechmi,“ vysvetľuje riaditeľka Daniela Bzdúšeková. Za úspech sa podľa nej dá považovať, keď vie byť žena sebestačná, vie uživiť svoju rodinu a zabezpečiť si životný štandard.
V rámci združenia úspešne fungujú takzvané kluby podnikavých žien. „Prvý vznikol náhodou z iniciatívy našej patrónky – úspešnej podnikateľky Klaudie Valuškovej, ktorá sa ponúkla, že bude odovzdávať svoje skúsenosti začínajúcim podnikateľkám. Po úspechu v Bratislave sa postupne kluby rozbehli do ďalších miest, kde fungujú ako samostatné právne subjekty,“ hovorí Bzdúšeková. V súčasnosti sa raz mesačne stretávajú členky klubov v Bratislave a v Prešove. Práve o kluby a mentoring je podľa riaditeľky združenia najväčší záujem.
Ako najväčšiu brzdu rozvoja podnikania vidí Bzdúšeková práve financie. „Na začiatku každého podnikania treba mať kapitál na rozbehnutie podnikania a preklenutie prvých mesiacov. Malé pôžičky pre začínajúce podnikateľky neexistujú, a preto ženy často využívajú spotrebné úvery, ktoré sú nevýhodné. Mali by sme sa opäť vrátiť k mikropôžičkám pre začínajúcich podnikateľov s nízkou úrokovou sadzbou,“ uvažuje o možnom riešení. Problémom môžu byť podľa nej aj psychologické príčiny. Keďže ženy sú omnoho opatrnejšie a zodpovednejšie, boja sa riskovať. A ak nemajú podporu v rodine, v podnikaní zlyhávajú.
„Fungujeme už jedenásty rok a za ten čas sme poskytli odborné poradenstvo približne 6 800 ženám,“ hrdí sa riaditeľka. V súčasnosti spolupracuje združenie so zhruba dvoma tisíckami žien, z toho 216 žien sú  aktívne členky.

Ako založiť firmu? Dozviete sa v klube
Jedným z najväčších aktivistov v obalsti ženských biznis klubov je nepochybne TOP centrum podnikateliek (TCP) a jeho zakladateľka a prezidentka Elvíra Chadimová. Okrem vlastných aktivít združujú viaceré kluby v slovenských regiónoch. Jedným z nich je Klub ASTRA, ktorý už pätnásť rokov funguje v Lučenci. „Naše aktivity siahajú aj za rámec TOP centra podnikateliek, ktorého platformou sme sa stali pred desiatimi rokmi,“ vysvetľuje predsedníčka klubu Janka Dobrocká. „Prioritne sa venujeme rôznym vzdelávacím projektom s praktickým dosahom. teda napríkald ako si založiť vlastnú firmu, ako zvládnuť začiatky v podnikaní. Ale organizujeme napríklad aj charitatívne akcie či podujatia pre mládež,“ vyratúva. Okrem stálych členov má klub veľa sympatizantiek, ktoré môžu kedykoľvek prísť a požiadať o radu.
A čo podľa Dobrockej kvári slovenské podnikateľky najviac? „Asi urobiť si správny pomer medzi prácou, rodinou a vlastnými záľubami.“ Okrem pravidelných stretnutí sa tiež chystajú na viaceré akcie. „V rámci Fašiangov a Veľkej noci budeme participovať na trhoch v spolupráci s mestom Lučenec, v apríli nás čaká účasť na konferencii TCP v Bartislave a v Budapešti, v júni v Istanbule a letný biznis koktail v Prahe. A tiež jesenná módna prehliadka v Lučenci.“


Anketa:

Ste členkou ženského biznis klubu?

Ildikó Jurinová, majiteľka súkromnej materskej školy Anjelik
Som členkou Združenia žien v podnikaní. Bola to veľká pomoc v mojich začiatkoch. Do klubu som prišla predtým, ako som začala podnikať a všetky rady na začiatok a potrebná pomoc prišli práve od pani Bzdúšekovej, predsedníčky združenia. V podstate s nimi stále spolupracujem a kedykoľvek potrebujem pomoc či radu, vždy sa obraciam na nich.

Klaudia Bednárová, riaditeľka jazykového centra the Bridge
Som členkou niekoľkých profesijných organizácií. A hoci žiadna z nich nie je biznis klubom, stretávam na nich aj ženy – podnikateľky, a musím povedať, že atmosféra medzi nami je priateľská, prajná a plodná. Predpokladám, že práve na týchto predpokladoch a princípoch stoja aj dámske biznis kluby. Preto by bolo pre mňa rozhodne veľmi zaujímavé a podnetné byť ich súčasťou a stretávať na nich ženy, ktoré sa v podnikateľskom prostredí pohybujú, vymieňať si s nimi skúsenosti a vzájomne sa inšpirovať.

Carmen Kováčová, majiteľka Galérie u sediaceho anjela
V minulosti som bola členkou Klubu profesionálnej ženy, a pokiaľ fungoval, boli to príjemné a prínosné stretnutia. Žiaľ, časom zanikol a  momentálne v mojom blízkom okolí neviem o podobnej aktivite. Ak by sa niečo podobné organizovalo, určite by som minimálne uvažovala o členstve.

Mária Hošalová, majiteľka Gukotex-Privat
Už päť rokov som členkou regionálneho centra TOP centra podnikateliek v Banskej Bystrici. Tieto stretnutia mi dávajú veľa. Odhliadnuc od toho, že si vymieňame informácie o novinkách, úpravách zákonov a podobne, je to jediné miesto, kde sa môžem otvorene porozprávať o podnikaní. Fungujeme takpovediac na jednej vlnovej dĺžke a stretávama sa tam so skutočnými profesionálkami.

01 - Modified: 2004-07-18 22:00:00 - Feat.: 0 - Title: Krátko
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
20. apríl 2024 09:54