StoryEditor

Bývanie v kontajneri: Chata vyzerá ako drevostavba, dá sa premiestniť a majiteľov vyšla do 40-tisíc

27.05.2021, 00:00
Do priestoru zloženého z dvoch kontajnerov vznikla na 70 m2 trojizbová dispozícia s dvomi spálňami.

Dizajnérka Karolína Stryková si bývaním v prestavenom lodnom kontajneri splnila sen o vlastnej chate. Jej matka Zdena Zlatová nápad ešte rozvinula v úspešnom projekte alternatívneho bývania.

Karolína vyrastala v rodinnom dome pri Havlíčkovom Brode. Keď sa kvôli štúdiu presťahovala do Prahy, mala časom pocit, že sa musí vrátiť do prírody.

Na začiatku bol nápad

"Chcela som malú chatu a zažiť klasické chatárčenie. Hľadala som rôzne možnosti a na internete som narazila na stavbu z vyradených lodných kontajnerov. Vo svete to nie je nič neobvyklé, existuje dokonca kontajnerový hotel či niekoľkoposchodová kancelárska budova. Odkaz som poslala otcovi, ktorý sa v stavebníctve pohyboval už od revolúcie, s tým, že by sa niečomu podobnému mohol venovať. Nápad sa mu páčil a kontajner na skúšku doviezol," spomína.

"Keď sme projekt vymýšľali, počítali sme s tým, že ho najprv vyskúšame na sebe. S pomocou stavbárov a technikov z nášho okolia sme postupne zisťovali, aké možnosti nám kontajner ponúka. Nadchol nás vnútorný priestor podlhovastého kvádra a stále viac bolo jasné, že našou chatou to nekončí. Vznikol preto projekt Blokki a dnes už sú postavené asi tri desiatky realizácií, od malých domčekov až po stavby z piatich kontajnerov."

Malé, jednoduché a naše

Rodina postavila chatu na Vysočine v osade pri rybníku a odpočívať sem chodí Zdena, dcéra aj jej ďalší dvaja súrodenci. Do priestoru zloženého z dvoch kontajnerov vznikla na 70 m2 trojizbová dispozícia s dvomi spálňami.

V galérii si pozrite vydarenú stavbu chaty v lese:

"V jednoducho zariadenom a ľahko ovládateľnom priestore som najšťastnejšia. Chatu som uvítala, žila som predtým pätnásť rokov v pretechnizovanom rodinnom dome s inteligentným ovládaním. Len rozvádzače zaberali celú miestnosť. Dcérin nápad navyše prišiel v čase, keď sme sa s mužom rozchádzali," rozpráva Zdena.

A pokračuje: "Vždy som rada cestovala, niekoľko rokov som robila sprievodkyňu v Ázii. Uvedomila som si však, že k životu potrebujem len pár vecí v batohu. Pri zariaďovaní chaty to bolo podobné. Akonáhle je veľa vecí, vyvoláva to vo mne chaos."

Premenu kontajnera Zdena sledovala s profesijným záujmom. V stavebnom odbore sa vďaka predošlým pracovným skúsenostiam pohybuje už od roku 2004. Ako vyštudovaná propagačná výtvarníčka sa starala o vizuálnu stránku developerských projektov a bez problémov preto vstúpila do kontajnerového projektu Blokki.

Z mora na pevninu

Dom z kontajnera môžete kúpiť v cene od necelého milióna korún (necelých 40-tisíc eur), hotový môže byť do dvoch mesiacov. Montéri ho skompletizujú vrátane obkladov a sanitárneho vybavenia a potom je po dieloch doručený k zákazníkovi na kamióne.

"Ak sa chcete časom presťahovať, vezmete dom so sebou. Je totiž transportovateľný. Na mieru konkrétnemu pozemku a výhľadu možno ladiť dispozíciu aj rozmiestnenie okien," spomína Zdena výhody.

Prestavba je príkladom takzvanej upcyklácie, čiže procesu, v ktorom sa vyradený výrobok mení na nový s iným účelom a vyššou kvalitou oproti pôvodnému. Kovové bloky opláštené dvojmilimetrovým plechom sú dlhé 12, široké 2,4 a vysoké 2,8 metra.

"Kontajner nesmie byť staticky narušený, všetko sa kontroluje, povrchová hrdza sa prípadne brúsi a natiera základovou farbou. Od podlahy po strechu dostáva tepelne izolovaná konštrukcia  "kabát" a penosklá (recyklát zo skleneného odpadu) v podlahe tlmí kročajovú priezvučnosť. Zvonku kryje stavbu drevený obklad, variantom sú cementovo-trieskové dosky," hovorí Zdena.

Nikto pritom nespozná, že nejde o novú drevostavbu. Pri úprave sa používajú najmodernejšie materiály a systém suchej montovanej výstavby. Cenu ovplyvní, ak sa rozhodnete pre drevený či plastový rám okien alebo pre izolačné dvoj- či trojsklo. Na vykurovanie sa používajú elektrické konvektory. Zdena si do chaty zaobstarala aj krbové kachle.

"Bloky sú pomerne nízke, preto na ne dorábame drevenú strechu s miernym sklonom pre odtok dažďovej vody. Mnoho obcí nepovoľuje ploché strechy, preto počítame s možnosťou pultovej či sedlovej strechy," dopĺňa Zdena.

Odpočinok v dobrej spoločnosti

Karolína Stryková, dizajnérka a ilustrátorka, rada navštevuje Škandináviu - ako sama hovorí, predovšetkým pre inšpiráciu. S partnerom založili značku bytových a kuchynských doplnkov In August Company. K názvu ju priviedol rovnomenný obraz, v preklade totiž názov znamená "Byť v dobrej spoločnosti".

"Snažíme sa obklopovať sa dobrými vecami aj ľuďmi. Naše prvé kúsky vznikli z dennej potreby u nás doma. Teda aj materiálmi, s ktorými pracujeme a bežne ich používame: ľan, keramiku a drevo," vysvetľuje.

Partner Teodorik dodáva: "Inšpirovali nás staré objekty a hrnčeky. Nesnažíme sa byť trendy, vraciame sa k tradíciám. Skúšame to po svojom a vytvárame veci, na ktorých nie je poznať doba vzniku. Snažíme sa o to, aby sa naše výrobky v rodinách dedili. Žijeme totiž v spotrebnej dobe a zostane málo predmetov, ktoré rodičia po sebe zanechajú."

Tu na Vysočine majú partneri aj svoju krajčírku a rezbára, keramickú dielňu v Prahe, a to všetko na trase svojich ciest. Karolína, ktorá pomáhala Zdene s vybavením interiéru, hovorí: "Nie som úplná minimalistka, rada mám okolo seba viac vecí, zbieram napríklad vintage stoličky. Zbierať sa dá veľa vecí, ale dizajnové stoličky sú podľa mňa finančne dostupné a stále funkčné."

01 - Modified: 2021-03-29 13:31:35 - Feat.: 0 - Title: Po rekonštrukcii bytu sa vaňa ocitla v spálni a kabáty na balkóne 02 - Modified: 2021-05-05 10:11:31 - Feat.: 0 - Title: Dom prepadol štátu, manželia sa ho ujali a zmenili na nepoznanie. Pozrite si fotografie pred a po
01 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Príďte zažiť, ako sa bude bývať vo Vydrici! 02 - Modified: 2024-04-17 13:30:00 - Feat.: - Title: Bývanie v paneláku si vyžaduje vyššiu toleranciu voči susedom. Koho môžete požiadať o pomoc? 03 - Modified: 2024-04-19 12:51:38 - Feat.: - Title: Česi cez krízu závideli Slovákom lacné hypotéky, no situácia sa otočila. Odborník zdvíha varovný prst 04 - Modified: 2024-04-17 22:00:00 - Feat.: - Title: Priestor, ktorý stiera líniu medzi interiérom a lesom. Ovocím surovosti a minimalizmu sa stal dokonalý domov 05 - Modified: 2024-04-15 14:00:00 - Feat.: - Title: Keď sa stavba "zvrhne", a tým do seba všetko zapadne: Táto premena chalupy na domov vás doslova nadchne
menuLevel = 2, menuRoute = style/byvanie, menuAlias = byvanie, menuRouteLevel0 = style, homepage = false
19. apríl 2024 15:01